загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонерів змушують повертати гроші: як обманюють державу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні незабаром почнеться тотальний контроль пенсіонерів і пільговиків. Відповідний закон "слуги народу" Данила Гетманцева кілька тижнів тому ухвалив парламент.

Мінфін отримає доступ до реєстрів і буде відстежувати всі фінансові потоки українців, які отримують допомогу від держави. Однак уже зараз пенсіонерів суворо контролюють і змушують повертати державі "зайві" виплати.

Як громадяни обдурюють державу й у кого заберуть гроші?

Вимагають від інвалідів повернути гроші

Пенсійний фонд Одеси судиться з інвалідом 2-ї групи внаслідок загальної хвороби. У фонді порахували, що якщо чоловік кілька разів реєструвався підприємцем і не повідомив про це, отже він заробляв гроші і міг себе прогодувати. Тому державна допомога йому не потрібна. Вони зажадали від інваліда повернути 68 тисяч гривень, потім ця сума знизилася до 61 тисячі.

Але інвалід із цим не погодився. Після довгих розглядів суд все ж таки став на бік інваліда і вирішив, що гроші повертати йому не треба.

А ось у Львівській області суд не пішов назустріч також інваліду 2-ї групи. Судячи з матеріалів справи, чоловік отримував 1452 грн у місяць. Під час призначення пенсії йому видали пам'ятку, де було написано, що в разі влаштування на роботу він зобов'язаний повідомити про це у Пенсійний фонд. На час його працевлаштування виплата допомоги припинялася. Тепер він має повернути державі гроші за чотири місяці, а це близько 5700 грн.

Вирішила підзаробити

Ще є цікава тенденція – українки мають право виходити на пенсію раніше, у 55 років. Щоправда, за умови, що мають страховий стаж 30 років і більше не працюють. У разі, якщо вони, оформивши допомогу, все ж таки знайшли собі роботу, вони зобов'язані попередити про це фонд, і пенсію їм виплачувати припиняють.

Так ось, в Одесі жінка, яка оформила пенсію достроково у грудні 2014 року, примудрилася влаштуватися на роботу у приватне підприємство у квітні 2016 року і отримувати ще й зарплату. Пенсійний фонд виявив обман у травні, коли проводив перевірку пенсіонерів, що працюють. Жінку запросили прийти у фонд і поговорити, але вона так і не з'явилася. Тепер суд вирішив, що пенсіонерка зобов'язана повернути державі близько 2900 грн.

Відрахували і забули повідомити

Часто держава просить повернути гроші українців, які втратили годувальника. Зазвичай це студенти вишів або училищ, які отримували допомогу до 23 років, оскільки хтось із рідних у них помер. Але коли вони закінчують навчання або їх відраховують з навчального закладу, то вони "забувають" повідомити про це до Пенсійного фонду.

Наприклад, в Одесі жінка отримувала пенсію після втрати годувальника. Ці гроші їй платилися, оскільки її дочка була студенткою вишу. Однак перевірка виявила, що дівчинку відрахували з інституту, а мама не повідомила про це у фонд. В результаті їй кілька місяців незаконно платили гроші. Тепер мама винна державі більш ніж 4,5 тис. грн.

Причому в Одесі це не єдина така історія. Мама іншої студентки також забула проінформувати Пенсійний фонд про те, що дочку відрахували з 5-го курсу інституту. Оскільки мати у суді не була, суд заочно присудив їй повернути трохи більше 1300 грн.

Аналогічний випадок трапився і на Сумщині. Там молодик отримував пенсію після втрати годувальника, поки навчався у Білопільському вищому професійно-технічному училищі. Однак звідти він був відрахований і не повідомив інформацію до Пенсійного фонду. В результаті тепер він винен державі близько 7400 грн. Оскільки в суді він не був, рішення було ухвалене заочно.

У Полтаві студентка кооперативного технікуму також отримувала пенсію, оскільки залишилася без годувальника. Однак забула попередити Пенсійний фонд, що її відрахували раніше. В результаті їй треба повернути майже 4200 грн.

Студент Криворізького технікуму національної металургійної академії за такою самою схемою заборгував державі понад 10300 грн. Коли Пенсійний фонд почав проводити перевірку, то з'ясувалося, що хлопець давно відрахований з навчального закладу, але пенсію продовжував отримувати.

Поїхав жити в Америку, але пенсію не повернув

Є ще один цікавий момент: пенсіонери можуть не повертати пенсію в разі, коли вони виїхали жити за кордон, в країну, з якою в України немає договору про пенсійне забезпечення.

Так трапилося з одеситом, який поїхав на постійне місце проживання в США ще у листопаді 2013 року. На його картці накопичилося 22539 гривень пенсії, частину грошей він зняв, а трохи більше 8500 грн ще залишилося. Але його банк лопнув, і Пенсійний фонд ніяк не міг дістатися грошей, щоб хоча б повернути цю суму.

Суд порахував, що згідно зі ст. 1215 Цивільного Кодексу України не підлягають поверненню безпідставно отримані виплати, такі як пенсія. Також суд посилається на рішення Конституційного суду, згідно з яким припинити виплату пенсії людині, яка постійно проживає за кордоном, не можна, в разі якщо Україна не підписала з цією країною договір з питань пенсійного забезпечення.

Словом, колишній одесит у США залишився зі своєю українською пенсією.

Поїхав за кордон – позбувся пенсії

У схожу історію втрапив і відомий релігієзнавець і колишній бранець бойовиків Ігор Козловський. Минулого року Пенсійний фонд припинив виплачувати йому пенсію. Коли вчений пішов дізнатися, в чому справа, працівники фонду сказали, що вони отримали інформацію від СБУ, що він перетинав кордон України. А згідно з постановою Кабміну всім переселенцям, які виїздять за кордон, припиняють виплати.

Козловський довів, що він дійсно виїздив до Брюсселя, де виступав у Європарламенті, а також їздив до Лондона, де виступав у британському парламенті. Після того, як справа набула резонансу, виплати Козловському повернули, а також виплатили гроші за травень і червень, під час яких вчений був у поїздках. Щоправда, для цього йому довелося написати заяву і пройти перевірку.

Також його попередили, що і наступного разу, якщо він перетне кордон, виплату пенсії йому призупинять і йому доведеться проходити цю процедуру наново.

Мертві душі і псевдопереселенці

Іноді пенсіями користуються і шахраї. Так, у Дніпрі у справу втрутилася навіть прокуратура. Оскільки в процесі перевірки Пенсійним фондом з'ясувалося, що хтось привласнював гроші вже померлих людей похилого віку. Таких історій у Дніпрі нарахувалося відразу п'ять.

Пенсійний фонд перераховував допомоги на карткові рахунки померлих людей у Приватбанк протягом 4-9 місяців, а шахраї ці гроші знімали.

У Запорізькій і Донецькій областях розглядаються справи і пенсіонерів-переселенців. Слідство стверджує, що люди отримували пенсії, підробивши документи про переселення. Тобто вони написали заяви, що живуть на підконтрольній території, а насправді проживали на окупованому Донбасі. У Запоріжжі слідчі виявили 19 таких псевдопереселенців, у Донецькій області – 7. Причому у схемі брали участь і працівники відділень Пенсійного фонду. Винним загрожує уже кримінальна відповідальність.

Марина Петік

 

Джерело:
До списку новин