загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Опалювальний сезон: як заощадити на комунальних послугах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук перед початком опалювального сезону дав поради, як заощадити на послугах житлово-комунального господарства (ЖКГ).

Про це повідомляє прес-служба Держенергоефективності.

Він назвав чотири способи, як заощадити на комунальних послугах до 70%:

  • •  саме комплексна термомодернізація будівлі, у т.ч. у рамках «теплих кредитів», дає 40-50% і більше економії витрат на комунальних послугах;
  • •  завдяки ЕСКО економія енерговитрат у бюджетних закладах сягає до 70% без жодної бюджетної інвестиції;
  • •  в Україні є реальні успішні приклади використання біомаси для генерації теплової та електричної енергії;
  • •  європейський досвід доводить ефективність генерації енергії із сміття, який найближчим часом має застосовуватись в різних містах України.

Побутова аналітика: чи вигідні лічильники на воду, бойлер і енергозберігаючі лампочки

Лампочки

Лампочки – це те, чим всі ми користуємося щодня і по багато годин. Тому вивчати питання економії я почала саме з них. Благо, вибирати сьогодні є з чого: лампи розжарювання, енергозберігаючі, світлодіодні, галогенові, люмінесцентні. Порівнювати буду три перші як найпопулярніші. Для розрахунків мені потрібні такі показники:

1) Ціна на електроенергію для населення:

  • •  0,9 грн/кВт за обсяг споживання до 100 кВт

  • •  1,68 грн/кВт за обсяг споживання понад 100 кВт

2) В залежності від пори року, світло в квартирі горить різну кількість часу – близько 3 годин влітку і 7 годин взимку. В середньому виходить близько 5 годин на день або 1825 – на рік.Я застосувала коефіцієнт 0,9 грн/кВт, тому що зазвичай укладаюся в норму 100 кВт. Перевищую її в зимові місяці, але враховувати це в розрахунках не стану, коригування буде в районі похибки.

Висновок

Як видно з таблиці, враховуючи термін служби і споживання електроенергії, найвигіднішою є світлодіодна лампа. .

Лічильник електроенергії: звичайний чи багатотарифний

Економити на електриці можна, використовуючи так званий «нічний тариф». Суть в тому, щоб намагатися споживати більше в нічні години і платити за це в два рази менше. Такою тарифною політикою постачальники стимулюють нічне споживання, коли в енергомережі надлишок електроенергії, і намагаються згладити піки споживання, які припадають на ранкові та вечірні години.

Багатотарифні лічильники ділять добу на часові зони. У кожній з них кіловат година множиться на свій коефіцієнт, який становить 0,4-1,5 від повного тарифу кіловат години – 1,68 грн.

Лічильники бувають дво- і тризонні. Ось як розраховується споживання за двозонним тарифом:

  • •  Денна зона: 7:00 – 23:00, коефіцієнт 1 (оплачується повний тариф)
  • •  Нічна зона – 23:00 – 7:00, коефіцієнт 0,5 (оплачується половина повного тарифу)

Розрахунок за тризонним тарифом:

  • •  Пікова зона 8:00-11:00, 20:00-22:00, коефіцієнт 1,5 (оплачується півтора повні тарифи)
  • •  Напівпікова зона 7:00-8:00, 11:00-20:00, 22:00-23:00, коефіцієнт 1 (оплачується повний тариф)
  • •  Нічна зона 23:00-7:00, коефіцієнт 0,4 (оплачується менше половини повного тарифу)

Для заміни звичайного лічильника на багатотарифний потрібно:

  1. Дізнатися у свого постачальника електроенергії, чи можливе у вашому домі його встановлення.
  2. Вибрати сам лічильник. Вони бувають однофазні або трифазні. Перший обійдеться приблизно в 1400 гривень, другий – удвічі дорожче.
  3. Вибрати тариф – двозонний або тризонний.
  4. Оплатити його встановлення і програмування – 350-500 гривень.

Але насамперед потрібно зрозуміти, чи зможете ви перевести споживання частини електрики на цей час. Наприклад, немає проблем запрограмувати на нічну роботу мультиварку, пральну машинку, хлібопічку. Можна також заощадити, включаючи вночі, наприклад, підігрів підлоги. Але електрочайник, мікрохвильовка, пилосос, електродуховка, праска частіше використовуються вранці або вдень.

Скільки можна заощадити?

З трьохзонним тарифом 130 кВт обійдуться в 167,55 гривень.

Висновок

Тризонний тариф виявився невигідним. При використанні двозонного економія складе 16,23 гривень на місяць або 194,76 гривень на рік. Сам лічильник в цьому випадку окупиться через 9 років. Економія не настільки істотна, щоб всерйоз задуматися про тяганину з його заміною та переведення техніки на нічний режим роботи. 

В переході на них є сенс тоді, коли в будинку є великий споживач електроенергії, який можна використовувати в нічний час без особливих незручностей. Ідеальний приклад – електромобіль, який можна заряджати вночі за половину вартості кіловат години. Тут економія буде дійсно відчутною.

Лічильники на воду чи оплата за нормативом

Порівняймо, що вигідніше для сім'ї з 4 осіб: користуватися лічильниками на воду чи платити за нормативами споживання. Соціальні нормативи води і водовідведення на одного споживача на місяць складають:

  • •  2,4 м3 холодної води (тариф 9,37 грн/м3)
  • •  1,6 м3 гарячої води (тариф 78,62 грн/м3)
  • •  4 м3 на водовідведення (тариф 4,67 грн/м3)
Висновок

Для квартири, в якій живуть 4 людини, купівля лічильників окупиться за кілька місяців і скоротить річні витрати на воду приблизно вдвічі. Потрібно ставити, без варіантів.

Бойлер чи гаряча вода за лічильником

Неодноразово можна почути, що користуватися ними вигідніше, ніж гарячою водою. Давайте перевіримо. 

Орієнтовно оберемо бойлер Atlantic потужністю 1,5 кВт з механічним управлінням і «сухим» теном. Виробник заявляє, що час його нагрівання становить 2,45 години, а для підтримки температури в 65С ° він буде споживати 1,35 кВт на добу.

За місяць сім'я з 4 осіб витрачає приблизно 3 м3 або 3000 літрів гарячої води. Тобто 100 літрів на день. На нагрівання цієї кількості піде 4,6 кВт (100л/80л*2,45 ч*1,5 кВт). На нагрівання і підтримання температури – 5,95 кВт на добу або 178,5 кВт на місяць. В результаті  такі цифри:

Висновок

В реальності різниця може бути дещо меншою, тому що сам факт наявності бойлера стимулює витрачати менше води. Єдиний беззаперечний плюс бойлера в тому, що ви не залежите від планових і позапланових відключень гарячої води, які з часом у нас відбуваються все частіше. Вирішуючи, чи купувати бойлер, враховуйте частоту відключення гарячої води і ціну моделі, яка сподобалася.

Посудомийна машина чи ручне миття

Для порівняння візьмемо модель HANSA місткістю 6 комплектів і можливістю використовувати універсальні таблетки. Виробником заявлено споживання 6,5л води і 0,61 кВт електрики за цикл мийки. Ціна машини з встановленням – 6000 гривень. Я

Для миття такої ж кількості посуду вручну нам знадобиться близько 30 літрів теплої води (15 холодної + 15 гарячої).

Висновок

Як видно, грошової економії в цьому випадку немає. Навпаки, використовувати посудомийну машину трохи дорожче через недешеві миючі таблетки. Але, якщо брати до уваги заощаджений час, то цей варіант здається доволі привабливим 

Газовий лічильник чи оплата за нормативом

До 2021 року в Україні діє програма з безкоштовного встановлення газових лічильників у квартирах. За нормативами за місяць споачується за 3,3 м3 на людину за тарифом 6,9579 грн/м3

Висновок

Справді, використання газового лічильника дає невелику економію. 

Що в підсумку?

Якщо хочете зменшити щомісячні рахунки на комуналку, почніть з встановлення лічильників на воду. Так ви будете платити за неї вдвічі менше. Потім рекомендуємо замінити в будинку всі лампочки на енергозберігаючі або краще на світлодіодні. Також не завадить поставити газовий лічильник. Зробити це можна безкоштовно, а невелику економію він дає. Переходити на багатотарифний лічильник більшості городян сенсу немає. Що до встановлення бойлера і посудомийної машини, то заощадити на них не вдасться, але така техніка може зробити ваш побут комфортнішим. Тому тут рішення буде індивідуальним.

 

Джерело:
До списку новин