загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні готуються скасувати трудові книжки: названі ризики для працівників

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відповідальність за збереження трудового стажу перекладають на українців, вважає HR-експерт.

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет повідомив про старт роботи зі скасування обов'язкових трудових книжок. На рахунок того, чи готова Україна попрощатися з паперовими носіями даних і зробити крок до "цифрової" держави, існують різні думки.

Бізнес-спільнота в цілому вітає ініціативу про скасування "трудових". Про це розповів керівник департаменту представництва інтересів компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Ігор Гоцик.

"Ми давно просили зробити трудові книжки хоча б не обов'язковими – для працівника її мати, для роботодавця – заповнювати і зберігати. Це не відповідає сучасним реаліям. Зараз це рудимент радянської історії, коли вважалося, що трудова книжка – обличчя працівника. Так, дійсно, трудова книжка фіксує працевлаштування, зайнятість, але як така вона не несе чіткої інформації, яка не вимагає перевірки", – сказав Гоцик.

Однак HR-експерт порталу з працевлаштування Тетяна Пашкіна звернула увагу на ризики, які можуть виникнути у зв'язку з недоступністю електронних реєстрів для жителів сіл.

"Якщо ми говоримо про міста-мільйонники і їхніх жителів, які можуть бути діджиталізовані – це одна ситуація. А якщо це люди передпенсійного віку в селі – діджиталізація там передчасна", – вважає Пашкіна.

Згідно з пропозицією Дубілета, ті, у кого є поки не оцифрований трудовий стаж до 2000 року, будуть мати можливість занести необхідну інформацію в електронний реєстр. Робити це можна самостійно або через роботодавця. Але, на думку Пашки, не ясно, хто буде перевіряти достовірність внесених працівником даних – наприклад, якщо фірма, в якій він працював, вже припинила існування.

"Якщо ви молода людина і впевнені, що ваш стаж правильний – алілуя! А якщо людині через рік йти на пенсію, хоча вона і копійчана, їй або потрібно перевіряти, чи правильний трудовий стаж [вказано в реєстрах], щоб потім його якось підтверджувати, або щось робити з тим, що він неправильно зафіксований. Мені здається, що держава перекладає відповідальність за збереження трудового стажу на самих українців", – резюмувала Пашкіна.

 

Джерело:
До списку новин