загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тарифи знову виростуть: Як відключитися від централізованого опалення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Для того, щоб відключити опалення у будинку чи в окремій квартирі, потрібно мати неабияку витримку і віру в те, що необхідний на це дозвіл буде отримано.

Днями кияни з острахом дізнались, що у столичній мерії хочуть на 30% підвищити вартість центрального опалення. Після цього, звісно, чиновники заявили, що просто зараз ніхто не збирається підвищувати тарифи, але, як кажуть, диму без вогню не буває. Як би там не було, а якщо тариф на опалення підвищать на 30%, то за теплі батареї стандартної трикімнатної квартири доведеться сплачувати не близько 2 тисяч гривень, як минулої зими, а мінімум 2,5 тисячі, а то і більше. І це лише за опалення…

Чи можна взагалі відключити квартиру від опалення і яка є альтернатива?

Нещодавно Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства видало Постанову про затвердження Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води. Сама система із відключення будинків від опалення має виглядати наступним чином: при мерії міста створюється постійна комісія, яка має розглядати заявки споживачів щодо відключення від централізованого опалення або гарячої води. Далі вже мають діяти кияни.

Спочатку до органу місцевого самоврядування, а у випадку зі столицею – до Київської міської державної адміністрації, подається заява від власника або співвласників будинку про бажання відключити опалення. Складається вона в довільній формі із зазначенням причини відключення, а також інформацією про намір влаштування в будівлі систему індивідуального чи автономного теплопостачання. Якщо будинок багатоквартирний, то до заяви додатково додається протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку (витяг із протоколу) про ухвалене співвласниками рішення про відключення будинку від централізованого опалення або гарячої води. Також зазначаються особи, уповноважені представляти інтереси співвласників у вирішенні питань щодо відключення багатоквартирного будинку. Максимум протягом одного місяця така заява мешканців будинку має бути розглянута у мерії згідно Закону "Про звернення громадян". Після цього заява на відключення передається на розгляд Комісії, яка має розібратися, чи можна відключити будинок від опалення чи гарячої води.

Комісія на найближчому засіданні розглядає заяву про відключення житлового будинку від централізованого опалення за участю заявника чи його уповноваженого представника. Киянам слід знати, що ця Комісія має збиратись не рідше, ніж раз на місяць. Вона ухвалює рішення щодо відключення будівлі від опалення та надає пропозиції щодо типу системи індивідуального чи автономного теплопостачання, яку можна встановити в будівлі після відключення. Під час ухвалення рішення Комісія враховує технічні можливості наявних мереж газопостачання, водопостачання та електропостачання населеного пункту чи окремого кварталу. Після цього Комісія передає рішення до органу місцевого самоврядування протягом п’яти робочих днів із дня його прийняття. Копія рішення Комісії надається заявникові.

Після цього на найближчому засіданні органу місцевого самоврядування за участі заявника на відключення від опалення буде розглянуте це питання з урахуванням рішення Комісії. Якщо мерія дозволяє власникам будинку "відрізатися" від опалення, то вони мають забезпечити розроблення проекту відключення. Звісно, цей проект має відповідати усім будівельним нормам. Також слід "прив’язати" його до проекту індивідуального чи автономного теплопостачання будівлі. Наприклад, він має забезпечити опалення місць загального користування та допоміжних приміщень у будинку. Відключення будинку від опалення здійснюється виконавцем послуги, у Києві це "Київтеплоенерго". Відключення від опалення може здійснюватись виключно у міжопалювальний сезон, але не пізніше 1 вересня. Крім цього, відключення відбувається за рахунок власників будинку.

Після виконання робіт із відключення будівлі від централізованого опалення складається акт про відключення житлового будинку від зовнішніх інженерних систем централізованого опалення. Цей акт підписують усі сторони, що були задіяні у процесі. Після підписання акта виконавець відповідної комунальної послуги повідомляє власника про перегляд умов або розірвання договору про надання відповідної комунальної послуги. У разі, якщо чиновники заборонили власнику чи співласникам будинку відключитися від опалення, це можна оскаржити у суді. 

Як "відрізати" квартиру

Є механізм для відключення від опалення окремої квартири. Цей процес можна почати лише в тому випадку, якщо на день набрання чинності Законом України "Про житлово-комунальні послуги" не менше як половина квартир та нежитлових приміщень цього будинку відключена від опалення.

Власник квартири подає до мерії таку саму заяву, як і власники багатоквартирних будинків. Заяву слід писати у довільній формі, в ній слід вказати, чому з'явилась потреба відключення від опалення. Також власник квартири подає інформацію, що має облаштувати у квартирі індивідуальне опалення. Далі з мерії заява власника квартири передається на розгляд вже вищезазначеної Комісії, де мають вирішити, чи дозволити відключення від опалення. Комісія надає заявникові рекомендації щодо можливих варіантів влаштування системи індивідуального теплопостачання у такій квартирі.

Якщо висновок Комісії буде позитивний, то заявник також має забезпечити виготовлення проекту встановлення системи індивідуального теплопостачання. І, нарешті, відключення однієї квартири має здійснюватись у міжопалювальний період, але не пізніше 1 жовтня. Крім цього, цей процес не має перешкоджати подачі опалення в інші квартири. Далі усе, як у випадку з відключенням багатоквартирного будинку. Якщо у власника житла є усі папери на руках про дозвіл на відключення, то "відрубити" квартиру від опалення має організація, яка це опалення надає. У Києві у більшості випадків цим опікується "Київтеплоенерго".

На розсуд чиновників 

Проте, на думку директора "Інституту міста" Олександра Сергієнка, з відключенням будинку або квартири від опалення не все так просто. Експерт пояснив, що усі варіанти відключення мають вписуватися у схему теплопостачання міста. "Спеціальна комісія може на свій розсуд, як дозволити відключення, так і заборонити. Але найкращий спосіб зекономити на опаленні – мати власний вентиль у квартирі, коли власник житла міг би сам відкручувати чи прикручувати подачу тепла. Проте так є лише у нових будинках", – каже Сергієнко.

Дійсно, в більшості нових будинків з так званою горизонтальною розводкою труб опалення лічильник можна поставити на "вході" до квартири. Так власник житла може сам регулювати, наскільки теплі батареї йому потрібні. Наприклад, кілька років тому у столиці були випадки, коли за опалення у стандартній квартирі на 70 "квадратів" її мешканцям доводилось платити по 3-4 тисячі гривень. Але коли у такій квартирі з горизонтальними трубами для тепла ставили лічильник, то плата за теплі батареї одразу зменшувалась у три-чотири рази. Втім, лічильник на квартиру можна поставити лише якщо труби горизонтальні.

"У деяких країнах ставлять лічильники навіть якщо труби вертикальні, як у більшості столичних будинків. Але це потрібно такий лічильник поставити на кожну батарею у квартирі і вже потім визначити, скільки одна батарея споживає опалення. Хоча у Києві таке ще ніхто не робив і зробити це фактично неможливо", – каже Сергієнко.

Також трапляються випадки, коли у квартирі встановлюють газові котли. Як приклад Олександр Сергієнко наводить місто Кам’янець-Подільський, де вже дуже давно місцева влада вирішила, що централізоване опалення неефективне для міста. Усім мешканцям дозволили встановити окремі газові котлм для опалення. За великим рахунком, так само фізично можна вчинити у будь-якому місті: просто ставиш котел в квартирі і виводиш труби від нього через стіну на вулицю. Але питання в тому, чи дозволить це місцева влада. У тому ж Кам’янець-Подільському самі чиновники запропонували це людям і під час оформлення офіційних паперів усіляко сприяли місцевим мешканцям. Інша справа – Київ, де чиновники з мерії можуть не піти назустріч містянам.

Звісно, газовий котел – більш дешевий спосіб обігріти квартиру. До того ж, цей котел вироблятиме гарячу воду. Наприклад, у містах-супутниках Києва, де шаленими темпами будують "висотки", у багатьох квартирах є індивідуальні газові котли. і, до прикаладу, мешканці однокімнатної квартири сплачують за газ, потрібний для роботи газового котла на вироблення опалення та гарячої води, лише по 400-600 гривень на місяць в зимовий період. За таких умов можна не надто економити на опаленні чи гарячій воді. У Києві ж майже таку ж суму доведеться заплатити лише за гарячу воду, якщо враховувати, що на дві особи на місяць піде чотири кубометри води. Плюс ще за опалення буде мінімум 800 гривень.

Таким чином, газовий котел ледь не втричі економніший, ніж централізоване опалення та гаряче водопостачання. Втім, на його встановлення потрібно витратити мінімум кілька десятків тисяч гривень, а ще їх постійно потрібно технічно обслуговувати, що також не дешево. Хоча він все одвно буде вигідніший, ніж централізоване опалення. Проте, знову ж таки, чи дозволить його встановити мерія, яка й вирішує чи можна окремій кватирі або будинку "відрубитися" від централізованого опалення? Закон звісно такий є, але як він буде діяти в реальному житті, поки ніхто не знає, адже опалювальний сезон вже на носі, а перед ним ніхто навіть не розглядатиме питання про можливе відключення від опалення.

  • Денис Гонтар

 

Джерело:
До списку новин