загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В опалювальний сезон – з новими тарифами

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Комунальні послуги подорожчають, але не одночасно.

З початком опалювального сезону суми в квитанціях на оплату житлово-комунальних послуг знову виростуть, оскільки в них додасться одна з основних статей витрат на ЖКП – опалення.

Щоправда, в нинішньому році українцям не доводилося серйозно піклуватися через підвищення тарифів. За даними Держстату, в цілому ціни на житлово-комунальні послуги в 2019 році знизилися на 2%. Звичайно, основним джерелом зниження цін став газ, який подешевшав аж на 25,6%. Решта тарифів трохи підросла (крім електроенергії, яка давно вже не змінюється в ціні). Зокрема, оплата за холодну воду і водовідведення збільшилася на 9,6%, за гарячу воду та опалення – на 13,7%. Квартплата піднялася на 6,3% (це в цілому по Україні, в різних регіонах ситуація не однакова).

З якими тарифами ми входимо в новий опалювальний сезон? І як можуть змінитися ціни найближчим часом?

На сьогоднішній день питання формування більшості тарифів на житлово-комунальні послуги передані на місця. Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), тільки стверджує (або не затверджує) їх. Також вона може встановлювати граничні тарифи на деякі види ЖКУ. Через таку децентралізацію тарифних питань ситуація в різних регіонах може відрізнятися. Однак загальна тенденція залишилася колишньою: постачальники різних комунальних послуг мають намір тарифи підвищувати.

Вода вже подорожчала

Традиційно напередодні опалювального сезону НКРЕКП переглядає тарифи на воду, водовідведення та опалення, за поданням підприємств-виробників і постачальників цих послуг. Найчастіше, звичайно, в бік підвищення. Цього року у вересні також вийшла ціла серія постанов НКРЕКП, якими були затверджені підвищені тарифи на воду.

Оскільки тарифи залежать від ситуації на місцях, говорити про те, на скільки змінилися тарифи в цілому або в середньому, складно. Наприклад, тарифи "Житомирводоканалу" зросли всього на 4%: вода – з 7,27 до 7,85 грн за кубометр, водовідведення – з 8,19 до 8,64 грн (тут і надалі цифри наведені без урахування ПДВ). Тарифи "Вінницяоблводоканал" зросли на 7%: за холодну воду – з 8,05 до 8,6 грн і за водовідведення – з 4,89 до 5,22 грн кубометр. А тариф "Дніпроводоканалу" на воду піднявся відразу на 21% (з 7,56 до 9,17 грн), а на водовідведення – аж на 25% (з 4,98 до 6,21 грн за кубометр).

У ряді регіонів нові тарифи ще не затверджені, але місцеві водоканали вже попереджають клієнтів, що вони підвищаться. Наприклад, "Київводоканал" розмістив інформацію про те, що тариф на воду для побутових споживачів підвищиться з 9,01 до 9,62 грн, на водовідведення – з 7,97 до 8,51 грн за кубометр. Таким чином, подорожчання складе приблизно 7%.

Опалення дорожчати не буде. Поки що…

Тарифи на гарячу воду і опалення також розраховуються на місцях і затверджуються НКРЕКП. Днями прем'єр-міністр Олексій Гончарук заспокоїв українців, що найближчим часом уряд не планує підвищувати ці тарифи.

Нагадаємо, з червня в Україні діє постанова Кабміну про граничний тариф на теплопостачання. Згідно з цим документом, тариф на тепло не може перевищувати 1400 грн за Гкал (в будинках з лічильником) або 35 грн за 1 кв. м (в будинках без лічильників). А в багатьох регіонах і в минулому сезоні тарифи на тепло впритул наближалися до цього граничного показника.

У той же час з слів прем'єра можна зробити висновок, що уникнути підвищення тарифів на тепло в майбутньому навряд чи вдасться. "Ми прагнемо зробити так, щоб тариф не збільшувався, і все для цього робимо, але не все від нас залежить", – сказав, зокрема, Олексій Гончарук.

Більшість постачальників тепла вважають, що підстави для підвищення тарифів є. Наприклад, нещодавно на сайті "Київтеплоенерго" були опубліковані підвищені тарифи, які планується подати в НКРЕКП. Вони практично на 30% вище за існуючі. У КМДА поки також заспокоюють: мовляв, найближчим часом тарифи не зростуть. Однак, якщо їх затвердить НКРЕКП, суми в квитанціях збільшаться.

Минулого разу тепло дорожчало в Україні в січні 2019 року.

Газ дешевшає, але ... дорожчає

Якщо для жителів багатоквартирних будинків основна стаття витрат за ЖКП – це тариф на тепло, то для багатьох приватних і малоповерхових будинків – газ. Ціна на газ встановлюється на державному рівні "Нафтогазом Укаїни", але вартість транспортування газу також визначається на місцях, тому підсумкові суми за цей вид ЖКП в кожному регіоні різні.

Завдяки кон'юнктурі ринку, починаючи з весни, тариф на газ для населення у нас знижується практично кожного місяця, втративши в ціні вже близько 30%. В черговий раз газ подешевшав у вересні: на 3%, або приблизно на 20 копійок. Залежно від регіону, за кубометр газу українці платили у вересні від 5,89 до 6,59 грн. І голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус повідомив, що є передумови для подальшого зниження цін в жовтні (приблизно на 10 копійок). Однак в холодну пору року тариф на газ може зрости. Наскільки – залежатиме від багатьох чинників, які формують ціни на світових ринках.

У той же час НКРЕКП оприлюднила проект нової методики розрахунку вартості транспортування газу. У разі схвалення цього документу вартість доставки газу може зрости, залежно від регіону, від 15% до 3,8 раз, що явно збільшить суми в квитанції за комуналку.

 Олександра Романюк

 

Джерело:
До списку новин