загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Реформа прожиткового мінімуму: чи виростуть пенсії до 4000 гривень

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Мінсоцполітики хоче допомагати тільки нужденним.

Заява міністра соцполітики Юлії Соколовської про реформу прожиткового мінімуму (ПМ) і відв'язку його від розрахунку всіх виплат, крім пенсій і допомоги малозабезпеченим, отримала новий поворот: на думку експертів, або владі доведеться підвищувати мінімальні пенсії до реального ПМ, який вдвічі вищий від нинішнього, або ініціатива міністра виявиться нереалізованою з правових або фінансових причин. Чи варто сподіватися людям із невеликими пенсіями, а також одержувачам державної допомоги, на значне збільшення виплат?

Ініціатива міністра

Нагадаємо, днями Соколовська повідомила, що пропозиція міністерства передбачає: всі виплати, пов'язані з розміром ПМ, крім двох – пенсії і допомогу малозабезпеченим сім'ям, які не будуть перераховуватися при зміні ПМ.

"Пенсії та допомога малозабезпеченим сім'ям залишаться єдиними видами виплат, "прив'язаними" до ПМ. Розміри всіх інших виплат пропонуємо встановлювати в абсолютних цифрах і переглядати їх щорічно при прийнятті держбюджету", – сказала міністр.

На думку Соколовської, реформа не призведе до зменшення розміру соцдопомоги, а для деяких категорій населення виплати навіть збільшаться за рахунок економії таким способом витрат держбюджету.

Зростає ПМ – зростають зарплати чиновників

За інформацією Мінсоцполітики, на сьогодні до ПМ прив'язані більше 150 видів виплат. Серед них не тільки оклади бюджетників, стипендії, пенсії, соціальна допомога, а й держмита, штрафи, судовий збір, адміністративний збір, добові, аліменти тощо. Фактично ПМ є фіскальним індикатором для розрахунку багатьох зборів і виплат. І якщо при справлянні різних мит або штрафів, це просто і зручно, то зі зростанням ПМ автоматично зростають і доходи топ-чиновників. Наприклад, зарплати суддів Верховного Суду, голів ЦВК, НАБУ, ГБР обчислюються в ПМ, тому двічі на рік збільшуються автоматично разом із зростанням соцстандартів. Тобто суддя Верховного Суду, який має нині оклад 75 ПМ, або понад 160 тис. грн, з 1 грудня цього року, коли ПМ для працездатних збільшиться на 95 грн, автоматично отримає надбавку до зарплати в 7125 грн. У Мінсоцполітики таке вважають несправедливим і пропонують прив'язку скасувати, підвищення ПМ вже не буде впливати на зарплати чиновників.

Нововведення потребують змін до закону про держбюджет на 2020 рік, тому очікується, що законопроект, який готує міністерство, повинен бути розглянутий до 18 листопада, коли головний кошторис країни парламентарії повинні будуть прийняти в другому читанні. Поки маємо нонсенс, коли Мінсоцполітики щомісяця вивішує на своєму сайті величину ПМ, розрахованого, виходячи з фактичних цін товарів і послуг споживчого кошика, і дорівнює він 4100-4200 грн, а держдопомогу в тому ж міністерстві розраховується, виходячи з ПМ більш ніж удвічі меншого (зараз 1936 грн).

Ключове питання

На думку експертів, ключовим питанням буде те, який прожитковий мінімум затвердять депутати: реальний або занижений. Поки в проект держбюджету на 2020 рік закладені такі цифри: ПМ для працездатних протягом року зросте з 2102 грн до 2270 грн, для непрацездатних – з 1638 до 1769 грн. І вперше для такого документа зазначено, що Кабмін повинен здійснити "рішучі кроки для наближення ПМ в 2020 році до його реальної величини, яка може скласти 4251 грн". Тобто, уряд визнає, що ПМ відстає від рівня життя людей, і готовий його збільшити майже до мінімальної зарплати, яка з 1 січня 2020 року має стати 4723 грн (+550 грн).

Підводні камени

Експерти знайшли дві серйозні "дірки" в пропозиціях Мінсоцполітики, які можуть поховати цю пропозицію: правову і фінансову. За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, правова діра – цей намір влади відв'язати від ПМ всі соцвиплати, крім двох.

"У Конституції України написано, що кожен громадянин має право на соцдопомогу, яка відповідає сумі, необхідній для проживання, – роз'яснив нам Пендзин. – А держава зобов'язана надати людині гроші, виходячи з офіційного ПМ. Його величина Конституцією не встановлюється, ПМ може бути занижений , як має місце бути зараз. Але незаконно відокремити виплати, наприклад, інвалідові, сироті, матері-одиначці від ПМ, навіть якщо він не відповідає реальному. Влада хоче це зробити, запропонувавши встановлювати реальний розмір ПМ, а в бюджет закладає для виплати всіх видів державної допомоги нижчу величину. Тобто, ПМ сам по собі, а виплати – отака "часткова компенсація" витрат на життя. В результаті, одв'язуючи держдопомогу від ПМ, держава не зобов'язується виплачувати людині суму, яка покриває його базові потреби".

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що держбюджет України не подужає соцвиплат, розрахованих з урахуванням ПМ у 4251 грн.

"На це потрібні будуть додатково десятки мільярдів гривень, – підрахував експерт. – За офіційними даними Пенсфонду, середня пенсія в країні нині 3009 грн, понад половини пенсіонерів, близько 6 млн осіб, отримують менше 2000 грн на місяць. Але ж є ще малозабезпечені, інваліди, матері-одиначки, безробітні тощо, яким теж платять допомогу у відсотках від ПМ".

За словами Охріменка, треба дочекатися другого читання закону про держбюджет на 2020 рік. Але прогнози експерта песимістичні: зростання ПМ до реальної величини чекати навряд чи варто, на це немає грошей, адже держбюджет і так зверстаний з дефіцитом понад 90 млрд грн.

При цьому експерти не заперечують проти пропозиції відв'язати від ПМ всі види платежів, що надходять до доходної частини скарбниці.

Влада

У Мінсоцполітики не коментують, чи планується зростання мінімальних пенсій більш ніж удвічі, так само як і інших соцвиплат. Мовляв, це пропозиція, а депутати повинні будуть прийняти рішення. Але і слуги народу поки небагатослівні. Так, глава профільного комітету ВР Галина Третьякова лише зазначила, що пропозиції Мінсоцполітики кажуть про те, що його нове керівництво збирається проводити справжню соціальну політику і реально допомагати тим українцям, які дійсно потребують.

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин