загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Європейські норми на газовому ринку України: що буде з тарифами

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 1 січня 2020 року в Україні почне працювати ринок газу, і ціни на газ будуть встановлюватися, виходячи з котирувань на європейській біржі. Також облгази будуть по-новому рахувати тарифи на розподіл газу. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук каже, що уряд не планує підвищувати тарифи. У свою чергу, президент України Володимир Зеленський ще в серпні заявив про можливий розпуск Кабміну, якщо не будуть знижені тарифи на ЖКП. При цьому «Київтеплоенерго» ініціює підвищення тарифу на виробництво теплової енергії для потреб населення на 29,6% з 1 січня 2020 року.

Які тенденції на європейському ринку та що буде з розцінками?

Експерт з питань енергетики Сергій Дяченко підкреслив, що до європейського ринку починають надходити обсяги американського газу, норвежці відремонтували свердловину, «Газпром» намагається не відставати, а з різних регіонів збільшуються поставки. Отже, Європа зараз перенасичена газом, підкреслив співрозмовник.

Крім того, він додав, зараз всі намагаються максимально заповнювати сховища у зв'язку з можливою газовою війною з РФ.

«Є два сценарії розвитку подій. Перший передбачає, що взимку в Європі будуть низькі ціни на газ. Загальний тренд в Європі на зниження цін на газ в умовах насиченості ринку», – уточнив Дяченко.

На його думку, чи означатиме перехід на європейські котирування підвищення цін в Україні, поки що важко прогнозувати.

Експерт зауважив, що наші видобувні компанії користуються тим, що в Європі газ переоцінений. Є люфт для зниження цін, а відповідно, є можливість продавати газ дешевше, зазначив Дяченко.

Другий сценарій, за його словами, зводиться до того, що «Газпром» прагне вийти на суб'єкти нашого ринку.

Експерт нагадав заяву Коболєва про те, що зміни в законодавстві України відповідно до європейських норм дозволять російському «Газпрому» продавати газ в Україні з 1 січня 2020 року.

«У такому разі на початковому етапі будуть низькі ціни, але «Газпром» може «вбити» видобувні компанії. При монополії - ціни підвищаться», – констатував Дяченко.

Експерт не виключив, що при створенні ринку європейського типу ціни можуть змінюватися щомісяця. Однак тоді повинна бути серйозна мережа бірж, прив'язка до хабів та інша система торгівлі.

«Моделі є різні. Однозначно, згідно з планами, з 2020 року, населення повинні перевести на ринкове ціноутворення. Це основний тренд на реформи», – підсумував Сергій Дяченко.

У свою чергу, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар заявив, що підвищення цін не уникнути. Він нагадав, що на лібералізації ринку газу наполягав МВФ.

За його словами, з точки зору лібералізації газового ринку це крок в не зовсім правильному напрямку.

«Ціни у нас залишаються нижче паритету імпортної ціни. МВФ все одно наполягатиме на їх підвищенні», – вказав Михайло Гончар.

 

До списку новин