загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи відбудеться загальне податкове декларування бідного населення?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики швидко зметикували, що потрібно когось оперативненько, так би мовити, у турборежимі зробити цапами-відбувайлами для прикриття своєї неспроможності проведення податкової реформи.

А на кого у нас прийнято перекладати свої проблеми і валити біди? Правильно – на пересічних платників податків.

Й ось голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев, не червоніючи, нас переконує в тому, що податкова реформа в Україні повинна завершитися загальним декларуванням, мовляв, це не є чимось поганим.

"Сімейне декларування – це можливість задекларувати всю свою сім'ю, сукупний оподатковуваний дохід, пільги на сім'ю...

Загальне декларування – це фінансово вигідніше, ніж той стан, у якому ми перебуваємо зараз", – підкреслив Гетманцев.

Також він зазначив, що, можливо, з'явиться велика кількість різних "відрахувань", які держава буде повертати громадянам, наприклад, з оподатковуваного доходу будуть вираховувати витрати на відпочинок на українських курортах, а також друга і третя вища освіта.

Мовляв, декларування сімейних даних дозволить зменшити рівень оподаткування кожного члена сім'ї окремо.  

І нібито українці зможуть "заробляти" на податкових знижках після проведення податкової реформи.

Словом, таке відчуття, що цей нардеп від фракції "Слуга народу" не живе в найбіднішій країні Європи, де переважна більшість людей живе від зарплати до зарплати, а жебрацька пенсія взагалі нижча за прожитковий мінімум.

Що їм декларувати? Свою бідність? Краще б законодавці задумалися над тим, коли від обіцяних ними на виборах економічних покращень всім громадянам стане хоч трішки, але краще.

Безумовно, це не стосується панів, які не бідують та які володіють на батьківщині, що вигодувала і збагатила їх, чималим рухомим і нерухомим майном.

Але, мабуть, влада звернула увагу і на цей дуже тонкий-тонкий прошарок нашого суспільства. Власне, і було за що. Наприклад, тільки за період літа 2019 року в Україні було продано найдорожчі в історії автомобілі.

Подумали, це помилка? Ні-ні, все правильно. Більшість українських політиків і топ-чиновників живуть яскраво, і не тільки за грошима, а й за настроєм.

Ці панове придбали кілька Bentley Bentayga і Continental GT і GTC за ціною 300-380 тисяч доларів, Lamborghini Urus за 280-300 тисяч доларів, Aston Martin DBS за 380 тисяч доларів.

Абсолютний рекорд ціни автомобіля встановив броньований Mercedes-Benz S600 – понад 800 тисяч доларів, на його тлі кілька проданих Rolls-Royce (Phantom і Cullinan) за ціною 570-670 тисяч доларів виглядають не настільки разюче.

Хай як це парадоксально, але влітку в Україні було зафіксовано зростання продажів нових автомобілів аж на 18%! Ну, машиною нікого не здивуєш, питання тільки в марці і вікові.

І, звичайно, у нашому контексті – як це буде вписуватися в систему сімейного декларування?

Навіть не знаю, сміятися чи плакати? Але точно немає приводу для сміху у наших вчителів, медиків і представників багатьох інших професій, оскільки немає в них зростання реальних доходів, так само, як і стійкого зростання української економіки.

Щоправда, курс гривні до "американця" зміцнюється, а ціни на бензин і м'ясо – повільно зростають. І де ця зрозуміла і чітка межа?

Відповіді на це питання поки немає, а вона потрібна, оскільки баланс стабільності і бажання підтримати різні сектори економіки України, очевидно, має бути зміщено у бік стабільності.

Інакше не буде фінансових заощаджень населення, і ми не зможемо повернутися до реального економічного зростання. Ось тут важливо точково й ефективно попрацювати нашій фіскальній владі. За дещо і сильно постраждати: або шах, або ішак.

У зв'язку з цим експерт Сергій Бочкарьов зазначає: "Найперший стимул для проведення "декларування та податкової амністії" - це довіра до влади. І впевненість, що з цього моменту почнеться нове життя.

Нічого подібного нині і близько немає. А все інше – це теорія". На його думку, для таких цілей існує статистика.

А ось сімейна масовка на кшталт "а не сходити вам всім разом у податкову, яка на підставі ваших зізнань почне виписувати штрафчики на тему "ось цей і цей рядок ви не зовсім правильно зрозуміли" - це вже дуже жорстокий метод доведення людям того факту, що вони дуже бідні.

До того ж Сергій Бочкарьов не сумнівається, що чимало людей ненавмисно можуть забути вписати в податкову декларацію якийсь старенький сарайчик на 6 сотках землі, і він потім виявиться "незаконно народженим і підлягатиме оподаткуванню з усіма можливими штрафними санкціями".

Згодна з ним і Валентина Устюгова: "А якщо які-небудь бабуся або дідусь зовсім забудуть заповнити і здати декларацію (не до того їм було, серце, наприклад, прихопило).

Їм тут же випишуть штраф за несвоєчасне декларування. Тим паче, що багато літніх людей узагалі не в курсі, як це робити, і з'явиться купа посередників, які бажатимуть заробити на довірливих і немічних стареньких".

Як на ці справедливі зауваження і міркування буде реагувати наша законодавча влада?

Особливо в контексті обурення експерта Олени Фоменко: "Хіба це не ганьба - задекларована бідність поряд з "Мерседесами" і палацами чиновників, які в десятки і сотні разів перевищують (абсолютно не криючись) їхні зарплати?

І знову за наш рахунок будуть плодити нових чиновників? Спочатку нехай розберуться з деклараціями у вищих ешелонах влади". Ситуація вкрай складна.

Тим паче, що останнім часом ми спостерігаємо за спробою прем'єра Олексія Гончарука та керівництва фінансово-економічного блоку Кабміну нагнути національну економіку, зокрема, щоб не дзявкали під руку ФОПи, ну і помститися за образи окремим капіталістам.

Коротше, ні нова кабмінівська економічна програма, ні самі міністри поки не дають чітких відповідей на питання, що робити і як жити? Чи зможуть українці "заробити" на податкових знижках після проведення податкової реформи?

Причому в програмі уряду є розділ про зниження податкового навантаження, проте, поки невідомо, які саме податки Кабмін планує знижувати? Підприємці лише чують протилежні думки щодо рівня ставок податків.

А квитанції, зокрема за опалення, із захмарними сумами цими жовтневими днями вже почали приходити. Відверто кажучи, нам говорили на виборах одне, однак, коли прийшли до влади – як завжди, через одне місце. Сумно.

Але урок усім на майбутнє – заздалегідь треба вивчати економічні програми партій.

Про це ж говорить і економічний експерт Олександр Антоненко: "Адміністрування подібних ініціатив Кабміну та профільного комітету Верховної Ради, зростання чисельності і вартості держапарату за рахунок платників податків - ось справжня мета цієї податкової реформи.

Справді, навіщо запускати машину декларування доходів, які не забезпечують рівень виживання? Непогано б спочатку запровадити нижню межу, наприклад, з доходом не менше суми в еквіваленті 500 доларів на місяць". 

Ніби відповідаючи Олександру Антоненку, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев уточнює, що після податкової реформи держава, можливо, буде отримувати менше податків, але пріоритетним завданням було і залишається справедливе оподаткування. Дай Боже!

Наостанок можу лише додати, що загальне декларування має за планом розробників стати останнім етапом податкової реформи, і в наступному, 2020 році запроваджуватися не буде. Точну дату його впровадження і Данило Гетманцев поки не називає.

Олександр Гончаров

 

Джерело:
До списку новин