загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гроші за захоплення: як і скільки можна заробити на своїх хобі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

28% українців заробляють на своєму хобі.

Вишивати цілі картини, в'язати светри, їздити на риболовлю, плести з бісеру або розводити рідкісні рослини – у багатьох з нас є свої захоплення, за якими нам подобається проводити вільний час. Але іноді хобі може перерости в щось більше і почати приносити чималі доходи. Чим захоплюються українці, скільки вони можуть заробити на своїх хобі та які таланти користуються найбільшим попитом?

Чим захоплюються українці

Нещодавно компанія OLX провела опитування, за результатами якого виявилося, що хобі є у 72,7% українців. І тільки 14% заявили, що не мають ніяких захоплень.

Що стосується самих популярних пристрастей, то кожен п'ятий українець займається спортом, один з десяти захоплюється музикою (при цьому більшості досить просто слухати пісні). У п'ятірці найпопулярніших хобі також колекціонування, полювання та риболовля, і творче рукоділля.

За ступенем популярності захоплення розподілилися наступним чином:

  • •  спорт – 20,36%;
  • •  колекціонування – 14,47%;
  • •  полювання та риболовля – 14,31%;
  • •  музика – 13,18%;
  • •  творче рукоділля – 10,25%;
  • •  подорожі – 8,45%;
  • •  читання – 7,87%;
  • •  танці – 0,75%;
  • •  інше – 9,7%.

"Серед тих, хто вибрав спорт, 42% їздять на велосипеді, 17% займаються фітнесом, 12% – футболом. Кожен десятий респондент вибрав для себе більш рідкісні активності: боулінг, американський футбол, автоспорт, спортивний туризм, триатлон і сквош. Серед незвичайних спортивних захоплень історичне фехтування і дрон-рейсинг. Шанувальники спорту досить дисципліновані – 40% займаються більше трьох разів на тиждень, ще 38% – не менше двох. При цьому 4 з 10 тренуються самі, інші – з друзями, тренером, сім'єю", – відзначають аналітики OLX.

Що стосується колекціонування, то найчастіше українці збирають монети – 28%. Також багато хто розповідав про те, що збирають статуетки, годинник, моделі машин; деякі вважають за краще колекціонувати більш незвичайні речі, наприклад, міні-пляшечки з-під алкоголю, медичні інструменти тощо.

Незважаючи на те, що риболовля і полювання стали одними з найпопулярніших захоплень, вони за сумісництвом і одні з найбільш неприбуткових. Так, це не приносить прибуток 91% опитаних українців.

"Шанувальники музики переважно грають на гітарі/електрогітарі. А прослуховування пісень – хобі кожного третього цінителя музики. Заробляє на захоплення музикою 1 з 5 українців. Майже 11% респондентів займаються різними видами художньої творчості. Найбільш популярні малювання (22,6%), вишивання (16%) і в'язання (13%). Серед незвичайних хобі респонденти назвали точіння бритв, шиття ляльок з капрону і прикрашання весільних кортежів", – розповідають в компанії OLX.

Якщо говорити про витрати, то одним з найдорожчих хобі виявилися подорожі: 4 з 10 шукачів пригод тільки на інвентар готові витрачати від 1 тис. до 3 тис. грн на місяць. Колекціонери, рибалки і музиканти закладають найменший бюджет на своє захоплення – до 1 тис. грн. А ось найбільш бюджетними стали захоплення танцями, художньою творчістю і читанням: витрати на ці види хобі не перевищують 500 грн.

Скільки і де можна заробити на хобі

Згідно з минулорічними дослідженнями, проведеними серед користувачів порталу HH.ua|GRC, серед тих, хто має додатковий заробіток, 28% монетизують власне хобі. Захоплення може стати не тільки гарною підмогою, а й перерости в повноцінний бізнес.

Аналітики кадрового порталу розповідають, що найочевидніший спосіб отримати такий додатковий заробіток – це прикладне хобі: в'язання, вишивка бісером або гладдю, гаптування, виготовлення прикрас і аксесуарів, різьблення по дереву тощо.

"Можна знайти вакансії для в'язальниць з виготовлення пледів, подушок, іграшок і різних інтер'єрних аксесуарів. Зарплата за таку роботу буде залежати від кількості виробів, але обіцяють від 8 тис. грн. Є пропозиції про роботу і для тих, хто добре вишиває. Такі майстри можуть робити візерунки на одязі. А хто добре ладнає з папером, може спробувати себе у виготовленні листівок. Це буде особливо актуально перед новорічними святами. Заробітна плата, знову ж таки, буде залежати від виробітку, роботодавець орієнтує на 4-7 тис. грн", – пояснила керівник експертно-аналітичного центру HH.ua|GRC Юлія Дрожжіна.

Вона додала, що легко можна заробити на хобі і тим, хто може похвалитися кулінарними навиками. Кухарі на дому на повний або неповний робочий день на корпоративні заходи, кулінарні майстер-класи, кондитери на аутсорсинг – варіанти роботи або підробітку для любителів готувати є. Звичайно, крім бажання, від таких кандидатів вимагають знання сучасних технологій і досвід їх застосування (наприклад, робота з шоколадом, карамеллю, мастикою, декор, ліплення, велюр), наявність вишуканого смаку, творчого підходу і фантазії.

"Вам до душі більш активні заняття, такі як походи? Тоді можете ходити в них не самі, а очолювати групу в якості гіда. Або стати автором путівника, контент-редактором для тематичного ресурсу. Для цього, звичайно, потрібні і досвід роботи з написання статей, увага до деталей, творчий підхід, навички таймменджменту. Дохід за таку роботу починається від 250 грн за статтю в 2-3 тисячі знаків", – розповіла Дрожжіна.

Також можна знайти вакансії для тих, хто дружить зі спортом. Наприклад, спробувати свої сили в персональних тренуваннях: правда, для цього потрібні чимало знань і досвіду. А якщо ви дуже любите тварин, знайдуться і вакансії по догляду за ними: можна доглядати за хвостатими або вигулювати собак за додаткову плату. Що стосується музикантів, то попит на них зараз теж є. А за вечір роботи на різних заходах можна заробити від 2 тис. грн.

Добре монетизувати можна майже будь-яке своє вміння. Особливо вдало, якщо ви вміє створювати щось своє, унікальне і незвичайне. В Україні існує найбільша майданчик для хендмейдерів – Crafta.ua; за їхніми даними, зараз в Україні більше 24,7 тисяч майстрів і локальних брендів, які продають більш 322 тисяч своїх виробів. І з кожним роком їх стає все більше.

Нам розповіли, що найбільше авторських товарів можна знайти в категоріях "Прикраси", "Товари для дому" та "Аксесуари":

  • •  прикраси – 58,8 тис. товарів
  • •  товари для дому – 53,8 тис. товарів
  • •  аксесуари – 43,3 тис. товарів
  • •  іграшки та ляльки – 18,8 тис. товарів
  • •  товари для дітей – 15,5 тис. товарів
  • •  жіночий одяг – 12,6 тис. товарів
  • •  косметика – 11,6 тис. товарів.

На порталі відзначають, що найчастіше у них купують практичні речі для щоденного використання – сумки, прикраси, блокноти, іграшки для дітей. Є лідери і серед матеріалів – шкіра, дерево, бавовна. Також користуються попитом різні прикраси, наприклад, сережки, браслети, каблучки, кулони, і вироби з текстилю – футболки, косметички, еко-сумки.

Один з головних трендів останніх років – персоналізовані речі: блокноти і гаманці з гравіюванням, прикраси ручної роботи, аксесуари з розписом. Все популярнішими стають еко-товари: авоськи, мішечки для круп замість пакетів, товари для дому з натуральних матеріалів (дерево, камінь, шерсть і бавовна).

"Раніше український хендмейд-ринок асоціювався лише з сувенірною продукцією: подарункове мило, статуетки, магнітики. Тепер все інакше. В Україні створюють речі повсякденного використання: сумки, посуд, взуття, меблі. Якщо щось можна надіти, з'їсти або поставити в будинку – ви знайдете це серед товарів від українських майстрів", – розповідає Ольга Костюк, керівник майданчика авторських товарів Crafta.ua.

А ось, якщо говорити про найдорожчих категоріях авторських товарів, то тут лідирують етнічні сукні, які в середньому коштують близько 4,8 тис. грн, саквояжі ручної роботи коштують близько 4,5 тис. грн, повсякденні сукні від локальних брендів – 3, 2 тис. грн, обручки – 2,7 тис. грн, аналогічна середня ціна у авторських світильників.

Таким чином, якщо у вас є бажання не тільки створювати що-небудь своє, але і продавати це – завжди можна спробувати монетизувати своє хобі. Попит на авторські товари продовжує рости, а персональними послугами окремих фахівців іноді користуються частіше, ніж послугами великих компаній.

 

Джерело:
До списку новин