загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці проїдають 50% доходів: як заощадити

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Експерти порадили уважніше вибирати і самі продукти, і магазини.

Українці в середньому витрачають на продукти до 50% сімейного бюджету, підрахували у Державній службі статистики. Що купують найчастіше, і головне, – як на цьому можна заощадити?

Мешканка Києва Тетяна Прохорова – домогосподарка. Продукти для сім'ї їй доводиться купувати кожного дня. Середній чек покупок – 400 гривень. Тобто за місяць тільки на продукти витрачається майже 10 тисяч гривень.

"Нас четверо – я, чоловік і двоє дітей. Ми їмо різні каші, діти дуже люблять вермішель, багато грошей витрачаємо на фрукти і молочні вироби – сир, сир твердий, йогурти – діти їх дуже люблять. Напевно, навіть 70% нашого щомісячного бюджету ми витрачаємо на харчування", – розповідає Тетяна.

Президент Асоціації представників торгових мереж Олексій Дорошенко зазначає, що в середньому по Україні відсоток становить 48-52%. З розрахунку на двох осіб середня сума становить 3649 гривень. Найбільше коштів витрачається на м'ясо – 23,3%, або 850 гривень на місяць. Близько 16%, або 599 гривень, йде на хліб, на молоко, сир і яйця – 13,6%, або 496 гривень. Удвічі менше витрачається на овочі – 6,7%, або 245 гривень.

З року в рік ця статистика значно не змінюється, кажуть експерти.

"Люди здебільшого, коли зменшують витрати на харчування, купують ті ж продукти, але нижчої якості", – пояснює Дорошенко.

Втім, економити можна не тільки на якості, попереджає експерт по економії Максим Шеремет. За його словами, слід звертати увагу на склад продуктів, а не на їх розрекламованість.

"У бренді вже закладено в ціну бюджет на рекламу, на популяризацію. Всі аналоги є у великих мереж, з такою ж якістю, і дотриманням всіх норм", – зазначає Шеремет.

Ще один секрет – покупки в роздробі іноді обходяться дешевше, ніж оптом. Тому фахівець радить не лінуватися і перераховувати витрати на покупки.

"Буває, що оптова тара виходить на 10% дорожче, ніж при покупці в роздріб. Торгові мережі конкурують між собою на рівні позицій. Наприклад, на рівні "соняшникова олія літрова" вони намагаються знизити ціну, а про п'ять літрів вже не йдеться", – пояснює Шеремет.

Через вплив конкуренції на ціни купувати продукти краще в точках, де є кілька магазинів поруч. А ще краще – в магазинах біля ринку.

"Якщо є потужний конкурент, а ринок це сильний конкурент, який може знижувати ціни щодня, навіть щогодини для різних покупців, магазин підлаштовується за ціною під конкурента", – говорить Шеремет.

За його підрахунками, якщо застосувати всі ці поради, витрати на продукти можуть скоротитися на 10%.

 

Джерело:
До списку новин