загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Новий опалювальний сезон: з якими викликами зіткнеться Україна

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Запаси природного газу в українських підземних сховищах газу (ПСГ) станом на 19 жовтня перевищують цільовий показник в 21 млрд куб. м. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що в країні достатня кількість вугілля на складах, газу – в сховищах, а вся необхідна інфраструктура в придатному для експлуатації стані. 22 жовтня опалювальний сезон почався вже в 12 областях України.

Чи дійсно країна в повній готовності та з чим можуть виникнути проблеми?

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зауважив, що уряду не варто розслаблятися.

Він вказав, що, по-перше, запаси вугілля не такі вже й високі, щоб «спочивати на лаврах». Є ризик можливого дефіциту вугілля.

По-друге, ще один ризик стосується контракту з РФ щодо транспортування газу територією України, акцентував експерт.

«По-третє, є ризик підвищення тарифів на природний газ та теплову енергію. Можливе збільшення заборгованості та криза неплатежів, що може призвести до перебоїв і відключень», – зазначив Омельченко.

Фахівець підкреслив, що ринок електроенергії в Україні не стабілізувався, нова модель ще не працює так, як потрібно.

«Потрібно завершити реформу ГТС до кінця року. Анбандлінг – це основний елемент створення незалежного оператора ГТС згідно з європейськими нормами», – наголосив експерт.

Крім того, потрібно, щоб національний регулятор – НКРЕКП – працював за європейськими правилами, а не в ручному режимі, уточнив він.

«Поки немає причин демонструвати особливий оптимізм. Невирішених проблем – купа», – відзначив Омельченко.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар висловив побоювання з приводу того, що незважаючи на хороші запаси газу, можуть виникнути проблеми в енергетиці.

«Є об'єктивні речі. З 1 липня Україна перейшла на нову модель функціонування енергоринку. Цей перехід не був організований до кінця, тому труднощі неминучі», – констатував Гончар.

Крім того, він вказав, що нова влада хоче сісти на потоки і переформатувати ринок електроенергії та вугілля під себе.

«Це породжує конфлікт інтересів, який намагаються вирішити за рахунок стороннього гравця – Росії. У цьому найбільша небезпека», – позначив енергетик.

Він пояснив, що ставка нової влади на те, що електроенергію візьмуть за імпортом в разі виникнення проблем з електроенергією і віялових відключень споживачів.

«Так званою поправкою Геруса знято всі обмеження на імпорт електроенергії. Це подається так, що імпортувати будуть з Європи, але це обман. Імпорт буде з Росії, яка не втратить можливості висунути свої умови, як було в 2014-2015 роках, коли ми імпортували електроенергію», – роз'яснив Михайло Гончар.

 

Джерело:
До списку новин