загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чим пізніше люди виходитимуть на пенсію, тим більшого розміру ці самі пенсії будуть, — Галина Третьякова

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На тристоронній зустрічі експерти обговорили майбутнє пенсійної реформи в Україні.

«Чим пізніше люди виходитимуть на пенсію, тим більшого розміру ці самі пенсії будуть», — про це розповіла 24 жовтня під час тристоронньої зустрічі з питань майбутнього пенсійної системи в Україні голова Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Вона також наголосила, що не є прихильницею пенсійного віку як такого і привела як приклад пенсійні реформи Маргарет Тетчер, які мали успіх у Великобританії. «У нас навіть щодо людей з обмеженими можливостями говорять «непрацездатний». Хіба вони повністю непрацездатні? Це некоректно. Є певний відсоток втрати непрацездатності. Але ось навіть і Стівенг Хоккінг з одним працюючим м’язом — хіба він був непрацездатним?» — підтримала європейський підхід нардеп. «Людина повинна йти на пенсію, тільки коли вона цього сама захоче», — наголосила вона.

Така позиція була у Галини Третьякової і раніше. Парламентська фракція «Слуги народу» вже анонсувала свій варіант пенсійної реформи.

Зокрема, розглядається варіант добровільного виходу на пенсію. Навіть якщо людині виповнилося 70 років, її не зможуть звільнити з роботи на тій підставі, що вона досягла пенсійного віку. Тоді як для тих, хто, навпаки, вже не може або не хоче працювати, хоча і не досяг пенсійного віку, будуть запропоновані інші нововведення. Зокрема, добровільний вибір часу виходу на пенсію. Це означає, що людина зможе піти на пенсію і в 55 років, і в 75. Однак форми соціального забезпечення в різних випадках будуть, очевидно, різними.

Передбачається реформою також і запуск другого рівня пенсійного забезпечення. Це означає, що крім обов'язкових відрахувань до солідарної пенсійної системи, яка існує зараз, будуть введені відрахування на персональні рахунки українців. Крім того, може бути введений і третій рівень пенсійного страхування — добровільний.

Проте під час тристоронньої зустрічі спеціаліст з питань соціального забезпечення Міжнародної організації праці Кенічі Хіросе наголосив, що наразі Україні не рекомендується запровадження пенсійної системи другого рівня, адже ситуація на світовому ринку та в Україні зокрема є несприятливою для цього.

Так, у випадку запровадження пенсійної системи другого рівня вбачаються такі ризики:

  • •  майбутня пенсія матиме пряму залежність від динаміки фінансового ринку та загальної економічної ситуації не тільки в Україні, а й у світі. При цьому ризики нестимуть саме громадяни;
  • •  надмірні витрати державного бюджету під час перехідного періоду. Тут також постає питання, чи дійсно приватні фонди зможуть повністю забезпечити виплату довічної пенсії та її якісну індексацію;
  • •  також перехід на другий рівень може призвести до нерівності між працівниками, які залишатимуться на державній системі, та тими, хто вирішить підтримати новацію.

Експерт наголосив, що українцям слід більш ретельно вивчати досвід інших країн, щоб уникати їхніх помилок. Та перш за все Україні варто вдосконалювати норми щодо дотримання відповідного законодавства і збору внесків.

 

Джерело:
До списку новин