загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як накопичити на пенсію: експерти дали поради українцам

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Економісти попередили про можливі труднощі з інвестуванням заощаджень.

Нещодавно стало відомо, що ведення в Україні обов'язкових накопичувальних пенсій знову може бути відкладено на невизначений період. На думку міністра соціальної політики Юлії Соколовської, для цього немає умов. Зокрема, не вжито всіх необхідних законів, немає ринку інвестування та взагалі вона впевнена, що "очікування людей від цієї системи занадто великі". Замість цього міністр закликала молодих українців самим накопичувати на пенсії, не сподіваючись на державу.

Але є й інша думка: обов'язкові накопичувальні пенсії треба було вводити "вчора", це не тільки допомогло б нинішній молоді заробити собі гідні пенсії, а й прискорило б темпи зростання української економіки і вивело б з тіні зарплати. Як краще вчинити в ситуації, що склалася тим, кому до пенсії треба працювати ще 20-30 років і більше?

Чекаємо вже 15 років

Нагадаємо: згідно з чинним законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який був прийнятий ще в 2003 році, українці можуть отримувати пенсії з трьох джерел. Перший діє ще з часів СРСР, це так звана солідарна система (загальний котел), куди роботодавець в обов'язковому порядку відраховує єдиний соціальний внесок (ЄСВ, 22% від офіційної зарплати працівника). Тобто нинішні пенсіонери отримують пенсію за рахунок нинішніх працівників.

Друге джерело – накопичувальна пенсія. Це коли якийсь відсоток від зарплати працівника в обов'язковому порядку відраховується роботодавцем на особистий рахунок працівника в спеціальний Накопичувальний фонд. Ця норма закону поки не працює, хоча розмови про її запровадження ведуться вже більше 15 років.

І третє джерело – теж накопичувальна пенсія, але вже за рахунок добровільних відрахувань майбутнього пенсіонера до недержавних пенсійних фондів. Норма діє вже 15 років, але нею охоплено всього кілька відсотків працюючих. Головна причина низької популярності таких пенсій – побоювання, що недержавний Пенсфонд збанкрутує, а заощадження його клієнтів пропадуть.

Особливість відрахувань до накопичувальних фондів в тому, що ці гроші – "довгі", тобто вони десятиліттями кудись інвестуються, працюють на економіку країни, примножуються, як мінімум, на відсоток інфляції або більше. І коли працівник виходить на пенсію, він отримує виплати не тільки з "загального котла", а й додаткову надбавку, яка тим більше, чим вище його офіційний заробіток. Тобто, з введенням обов'язкових накопичувальних пенсій отримувати гроші "в конверті" стане ще більш невигідно, ніж зараз, тому що зарплата вплине не тільки на основну, а й на додаткову пенсію.

На жаль, вступ в силу положення закону про обов'язкові накопичувальних пенсії під різними приводами неодноразово відкладалося. Останній раз його перенесли з 1 січня 2019 року на 1 січня 2020 р. Судячи з заяв міністра соцполітики, може бути здійснена нова відстрочка, на який час, поки невідомо.

Позиція нової влади

За словами міністра Юлії Соколовської, зараз немає "створеної інфраструктури, щоб це запрацювало". Перш за все, не прийнятий закон, який би, хто буде розпоряджатися грошима майбутніх пенсіонерів. Але вже не перший рік в Раді припадають пилом декілька законопроектів: в одних пропонується створити єдиний державний Накопичувальний фонд (НФ), в інших – передати гроші майбутніх пенсіонерів кільком великим надійним недержавним пенсфондам. Останній законопроект о накопительных пенсиях поданий до Ради у квітні 2019 року.

Поки парламентарії не визначаться з цим головним питанням, про обов'язкові накопичувальні пенсії можна забути. Не затверджений і відсоток відрахувань від зарплати (пропонується протягом п'яти-семи років довести їх від 1-2% до 7%), немає ясності, хто буде відраховувати гроші в НФ – тільки працівник або спільно працівник і роботодавець. І найголовніше: в чинному законі про пенсстрахування встановлені жорсткі обмеження, куди можна інвестувати. Зокрема, заборонено вкладати в цінні папери зарубіжних фірм і держав.

"Кошти інвестуються, а отже, повинен бути ринок, куди можна інвестувати. На сьогодні в Україні фактично немає такого ринку, – каже Соколовська. – Але якщо будемо рухатися в цьому напрямку ефективно, то за якийсь період часу зможемо ввести накопичувальну систему. Але нам сьогодні нічого не заважає накопичувати собі на старість, на жаль, ми чомусь цього не робимо. Тому стимулювати людей накопичувати – це один з виходів".

Експерти: Ринок є, він підкаже потрібні рішення

З думкою нової очільниці соціального відомства не згодні не тільки фахівці, але і її колишні колеги. Так колишній "соціальний" віце-прем'єр і міністр соцполітики Павло Розенко, ще будучи "при портфелі", неодноразово заявляв про те, що Україна готова до накопичувальної системи пенсій.А експерти стверджують, що часу на роздуми вже немає, накопичувальні пенсійні рахунки треба було вводити "вчора".

"Чергове відкладання особистих накопичувальних пенссчетов, це, як мінімум, недалекоглядне рішення, – стверджує пенсійний експерт, колишній заступник голови Пенсійного фонду Віктор Колбун. – Виплати з накопичувальної системи – серйозна надбавка в старості, вони можуть подвоїти пенсію. Солідарна система вже не справляється з навантаженням, виплат нинішнім пенсіонерам більше, ніж надходжень від нинішніх працівників, тому Пенсфонд багато років дотується з держбюджету сотнями мільярдів гривень. З урахуванням того, що населення старіє, ситуація дедалі погіршується".

За словами Колбуна, всі розвинені країни мають накопичення в пенсфондах, що перевищують ВВП держави. Для прикладу він навів Польщу, яка ввела накопичувальну систему близько 20 років тому. Там теж була висока інфляція, слабкий ринок цінних паперів, але сьогодні десятки мільярдів злотих майбутніх польських пенсіонерів працюють на економіку Польщі.

Експерт упевнений: якщо дати старт накопичувальній системі навіть в нинішніх жорстких умовах, на український ринок вийдуть десятки мільярдів довгострокових інвестицій. Само по собі ця обставина підкаже потрібні рішення, як ефективніше розмістити гроші. І тоді можна буде підкоригувати закони.

На даний момент інструментів для інвестування грошей пенсіонерів, за словами Колбуна, трохи, але вони є: це високоприбуткові (16% річних або вдвічі вище інфляції) державні облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), в які зараз на мільярди гривень вкладаються іноземні інвестори, також це можуть бути акції відомих українських великих приватних структур. Ще одним прибутковим інструментом може виявитися ринок землі, власниками якої стануть українські пенсфонди, а не закордонні компанії.

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко також пропонує після введення особистих накопичувальних пенсій вкладати в українські ОВДП і скасувати обмеження на інвестування в закордонні цінні папери.

"Щоб отримати швидкий ефект, необхідно в перші 5 років інвестувати в них у пропорції 50/50, – каже Охріменко. – Далі можна купувати акції великих держкорпорацій, таких як "Укрзалізниця", "Нафтогаз", і приватних структур, великих відомих холдингів".

Накопичуємо самі

Водночас важко не погодитися і з Юлією Соколовською, яка стверджує, що нічого не заважає майбутнім пенсіонерам самим відкладати на пенсію. Але, за словами, економістів, можливості окремих інвесторів серйозно обмежені невеликими сумами, які вони мають. Наприклад, для покупки мінімального пакету ОВДП (прибутковість зараз 16% в рік) необхідно не тільки близько 100 тис. грн одноразово, а й розуміння, як функціонує ринок цінних паперів. Очевидно, що у пенсфонду можливості з такого інвестування на порядок вище, ніж у окремих громадян.

"Більшості українців доступні для накопичення тільки депозити як в гривні, так і у валюті, і покупка банківських металів (золото, срібло) та інвестиційних монет з них, – роз'яснив Охріменко. – Але і тут треба вміти розбиратися, як вибрати надійний банк, як отримати максимальний дохід".

Охріменко каже, що, щоб самому накопичити на хорошу пенсію, 20-річним треба сьогодні відкладати 5-7% доходу на місяць, 30-річним – 10%, 40-річним – 20%, а старшому поколінню – 30% і більше. Економіст радить половину суми тримати у валюті, щоб не втратити при можливій різкій девальвації гривні, половину – в гривні, щоб заробити на відсотках, які вище інфляції. І отриманий прибуток не витрачати, тоді вдасться накопичити за рахунок нарахування відсотків на відсотки.

Ми оцінили, скільки можна накопичити, якщо в 35 років почати відкладати на депозит по 500 грн/міс. під 12% річних і нічого не знімати. Інфляцію взяли постійною і рівною 10% в рік. Розрахунки показали, що за 25 років, до 60 років, людина накопичить майже 1 млн грн. Значну частину купівельної спроможності цих грошей з'їсть інфляція, в результаті за 25 років накопичений мільйон знеціниться майже в 12 разів, до нинішніх 83 тис. грн. За яким в місяць вийде "приварок" (при 12% річних), що дорівнює за купівельною спроможністю нинішнім 10 тис. грн на рік, або 830 грн/міс. Не дуже багато, але якщо щомісяця відкладати по тисячі гривень – буде вдвічі більше. І так далі…

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин