загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Купили газ, а він подешевшав: що не так з акцією "Нафтогазу" для українців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

"Газовий запас" повинен стати страховкою від зростання цін.

Понад 55 тисяч українських сімей скористалися пропозицією НАК "Нафтогаз України" і купили газ на зиму за "літніми" цінами, перестрахувавшись від зростання вартості блакитного палива під час майбутнього опалювального сезону. Наскільки успішним виявився пілотний проект енергокомпанії, і чи можна говорити про те, що, заплативши наперед за газ, громадяни опинилися у виграші.

Спеціальною пропозицією НАК "Нафтогаз України" купити газ за передоплатою за "літніми" цінами скористалися понад 55 тисяч українських домогосподарств. Про це повідомили в департаменті з комунікацій холдингу.

Акція "Нафтогазу" діяла протягом місяця - з кінця серпня по кінець вересня. Побутові споживачі могли зробити "газовий запас" - до 25 тисяч кубів на одну сім'ю - за фіксованими цінами з тим, щоб потім використовувати його під час опалювального сезону, коли вартість палива, по ідеї, повинна буде вирости.

Як написав на своїй сторінці в Facebook глава НАК Андрій Коболєв, викуплений українцями обсяг за час дії спецпропозиції склав більше 67 мільйонів кубометрів газу.

"Нафтогаз" задоволений такими результатами. Компанія виступає за створення вільного ринку газу, невід'ємною складовою якого є доступ споживачів до вигідних і зручних пропозицій", - йдеться в повідомленні холдингу.

Краще менше, та краще

55 тисяч сімей - це багато чи мало? Населення України становить понад 40 мільйонів людей (такі дані Держстату, більш точна інформація очікується після проведення всеукраїнського перепису населення, який заплановано на кінець 2020 року). Зрозуміло, що далеко не всі жителі країни користуються газом. Скоротимо їх число - для зручності - до 30 мільйонів. За дуже приблизними розрахунками отримуємо 10 мільйонів домогосподарств (в середньому по три людини на одне домогосподарство). Спецпропозиція "Нафтогазу" зі зрозумілих причин - ціни адже ринкові - не поширювалася на сім'ї, які отримують субсидії. Таких в країні на час опалювального сезону очікується до 4 мільйонів. Таким чином, знову-таки, дуже приблизно, в Україні є понад 5 мільйонів сімей, які теоретично могли скористатися пропозицією купити газ дешево - але не скористалися. Виходить, що низькими цінами спокусилася лише кожна сота українська сім'я.

При цьому в середньому на одне домогосподарство припадає трохи більше 1,2 тисячі кубів "пільгового" газу. Зрозуміло, що деякі сім'ї купили газу більше, але, очевидно, мало хто (якщо взагалі хтось) дотягнув до ліміту в 25 тисяч кубометрів.

Безумовно, кількість споживачів, які вирішили зробити "газовий запас" на зиму, зовсім невелика, вважають опитані "апостроф" експерти.

"Результат скромний, особливо на тлі загального споживання, - сказав виданню президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар. - Але, напевно, на більший і не варто розраховувати". Він зазначив, що поки що у населення велика недовіра до державних структур в цілому і до "Нафтогазу" зокрема.

"Думаю, що 55 тисяч - це невеликий відсоток, - погоджується експерт програми "Енергетика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Андріан Прокіп. - Можливо, люди були не в достатній мірі поінформовані (про таку акцію "Нафтогазу"), або повірили, що Зеленський знизить тарифи".

Та й викуплений в рамках цієї спецпропозиції обсяг в 67 мільйонів кубометрів також дуже невеликий.

Для розуміння: в 2018 році загальне споживання газу населенням - протягом усього року, а не тільки в опалювальний сезон - склало 10,6 мільярда кубометрів (дані "Нафтогазу").

Не зупинятися на досягнутому

Андріан Прокіп зазначив, що пропозиція "Нафтогазу" могла бути цікавою лише тим сім'ям, які використовують газ не тільки для приготування їжі, а й для нагрівання води і/або опалення. При цьому сама по собі ідея - безумовно правильна.

Михайло Гончар звернув увагу на те, що це лише пілотний проект, і в майбутньому, якщо "Нафтогаз", звичайно ж, не відмовиться від таких експериментів, ці пропозиції будуть користуватися попитом: "Навесні буде видно, як зекономили на тлі зимових цін ті, хто купив газ за "літньою" ціною".

Судячи з усього, енергохолдинг планує продовжити розпочате. За словами Андрія Коболєва, передоплата за газ за фіксованими "літніми" цінами - це тільки перший крок: "Коли відкриється ринок, постачальники зможуть пропонувати оплату газу рівномірними частинами протягом року, плюс бонуси за ефективне споживання, пакетні послуги газ+електрика, енергія+енергоаудит+енергоефективність".

Час покаже

Глава "Нафтогазу" не забув назвати переваги ринку газу для споживачів: "Газ - такий же товар, як і мобільний зв'язок, доступ до інтернету, або банківське обслуговування. Конкуренція принесе споживачам більше користі, ніж ручне державне регулювання".

Зазначимо, що пропозиція НАК ґрунтувалася саме на тому, що з 1 січня 2020 року ціни на газ в Україні повинні стати ринковими, і в опалювальний період вони, відповідно до ринкової кон'юнктури, виростуть.

Але поки тарифи регулюються державою, і в жовтні вони знизилися на 4,9% в порівнянні з вереснем. "Жовтнева регульована ціна газу (4272,76 гривні за 1 тисячу кубометрів) виявилася нижчою, ніж ціна на умовах пропозиції "Газовий запас" (4874,42 гривні за 1 тисячу кубометрів)", - змушені констатувати в "Нафтогазі".

Але що буде далі, сказати складно: як було зазначено вище, ціни на газ рахують не по осені, а по весні.

Джерело:
До списку новин