загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Довічне за фальсифікат ліків. А чи буде толк?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

12 листопада парламентарі підтримали своїми голосами законопроєкт, який направлений на боротьбу з фальсифікатом лікарських засобів.

У нас багато законів є – хороших, чинних, але чомусь повною мірою таких, що не діють. Інколи здається, що вони теж фальсифіковані, і, може, тому так мало від них у країні буває толку. Наскільки стане дієвим новий – покаже, звісно ж, час. Але ризики натрапити на фальсифіковані ліки часто провокуємо самі ж ми, не дослухаючись до порад експертів, ігноруючи всі їх застереження в пошуках меншої ціни, обминаючи ліцензовані аптеки та замовляючи ліки через Інтернет.

Ініціатори законопроєкту наголошують, що основні шляхи надходження на фармацевтичний ринок фальсифікованих лікарських засобів – це замовлення лікарських засобів через Інтернет (кожний другий лікарський засіб, куплений через Інтернет, – фальсифікований) та пошту. До речі, саме замовлення лікарських засобів таким способом дуже важко піддаються контролю, оскільки вони надходять безпосередньо споживачеві. Крім того, партії лікарських засобів, що так надходять, є дуже невеликими (кілька упаковок) і дуже численними (багато тисяч замовлень щодня), що практично унеможливлює контроль їхньої якості. Все це робить онлайнові покупки надзвичайно вигідними для реалізації фальсифікованих лікарських засобів.

Фальсифіковані лікарські засоби – це ті, що виготовлені з порушенням встановлених вимог у частині невідповідності нанесеного маркування фактичному вмісту інгредієнтів або вмісту інгредієнтів у невідповідному складі, відсутності або недостатньої кількості активних речовин, та/або лікарські засоби які не відповідають встановленим вимогам щодо пакування, зокрема з неправомірним використанням знака для товарів і послуг, чи копіюванням форми, упаковки, зовнішнього оформлення товару іншого виробника, а також лікарські засоби, які вироблені іншим продуцентом, ніж заявлений в реєстраційному посвідченні.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, у країнах з низьким та середнім доходом приблизно кожна 10 упаковка препарату є фальсифікованою. Аналогічна статистика стосується і контрафактних лікарських засобів. 

А взагалі проблема фальсифікації лікарських засобів, дійсно, властива практично всім країнам. Україна не виняток. У нас також трапляються підроблені лікарські засоби як іноземного, так і вітчизняного виробництва. Найчастіше це найуживаніші та найпопулярніші ліки, тобто ті, на які є попит.

Коли хвороба атакує, і на боротьбу з нею потрібні кошти, які не завжди є, українці примудряються купувати ліки в кіосках, підземних переходах, у приватних осіб. Абсолютно не думаючи про наслідки, не враховуючи той факт, що зазвичай ці препарати не ліцензовані та, вживаючи їх, можна не позбутися хвороби, а накликати на себе ще більше біди та нових фінансових витрат.

Звісно ж, і в аптеці можна зіткнутися з проблемою придбання фальсифікату, але таких ризиків значно менше, ніж коли в твої двері телефонує кур’єр і виймає брудними руками з зачовганої в громадському транспорті торби замовлені препарати. Та й взагалі, хіба це нормально, коли для покупки того чи іншого лікарського засобу людина віддає останні гроші шахраям, повіривши їхнім переконанням у телефонному режимі, навіть не проконсультувавшись зі своїм лікарем? Самолікування – це теж зло.

Може, новий закон і справді зупинить нарешті тих, хто наживається на довірі хворих та немічних людей. Якщо ти йдеш на злочин – маєш відповідати. Бо скільки інформації, хоча б і від тих же митників щодня: затримали, перевозив фальсифікат, не пачками, машинами, вагонами… Але чомусь ніде нема інформації про те, що відбувається далі. Де ті затримані? Яка міра покарання? Яка компенсація і кому за вчинені дії? Запитань більше, ніж відповідей.

Тому поки що раджу скористатися порадами від моїх колег-фахівців фармацевтичної справи, якими вже який рік користуюся й сама.

Отож, для того, щоб не купити підроблені ліки, насамперед звертайтеся до аптек, в яких працюють кваліфіковані фахівці з фармацевтичною освітою. Здебільшого це мережеві аптеки, які вже давно на ринку, належно дбають про свій авторитет та здоров’я пацієнта. Тут завжди відповідно оформлені куточки споживача, обов’язково є касові апарати та видаються фіскальні чеки, наявні фахівці, які відповідають за забезпечення якості лікарських засобів, та є всі прибуткові документи й сертифікати якості.

Безпосередньо при купівлі лікарських засобів слід звернути увагу на упаковку та на маркування: обов’язково мають бути назва виробника, серія та термін придатності лікарських засобів. В упаковці має бути інструкція на державній мові щодо застосування такого лікарського засобу. А також на вторинній упаковці має бути написано назву лікарського засобу шрифтом Брайля. Крім того, багато виробників наносять на упаковки ліків захисні голограми.

Таблетки, ампули чи інші лікарські засоби мають бути певної форми, рівномірного забарвлення, не містити сторонніх включень, якщо таке не передбачено інструкцією. Покупцю на вимогу в аптеці мають надати сертифікат якості на той чи інший препарат, як доказ того, що він справжній, а не фальсифікований.

Іноді фальсифіковані препарати дуже складно відрізнити. Але в більшості випадків зробити це можливо. І головне – дбайте більше про те, щоб бути здоровими та обходитися без ліків!

 Тетяна Череп-Пероганич

 

До списку новин