загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому влада скорочує розмір державної допомоги і кількість субсидіантів?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За останні чотири роки норму на газ для індивідуального опалення переглядали п'ять разів і знизили у понад 2,5 раза: з 11 до 4 куб. м.

Чимало з них зауважили, що з кожним роком сума допомоги, яку держава виділяє на одне домогосподарство, невпинно зменшується. Наведу приклад свого старенького сусіда, який мешкає сам у трикімнатній квартирі й щороку отримує субсидію. Якщо у 2017 році на опалювальний сезон йому призначили 13 466 гривень допомоги, у 2018 — 10 578 гривень, то у 2019 — 8 043 гривні. Тобто за три роки — мінус 5 423 гривні.

То чому ж скорочується розмір субсидій і список одержувачів державної допомоги? Тему обговорюємо із Назаром Миколюком, аналітиком з питань соціального захисту Асоціації міст України, та директором департаменту соціальної політики Інституту місцевого розвитку Антоном Левицьким.

— Яка причина зменшення розміру субсидій?

А. Левицький:

— При їх призначенні на опалювальний сезон 2019/2020 враховували доходи за перше півріччя року. Трішки зріс прожитковий мінімум, підвищили пенсії, плюс у березні була автоматична індексація пенсійних виплат, також із нового року зросла мінімальна зарплата. Тобто доходи населення трохи підвищилися. Це перша причина. Друга — із травня почали діяти нові зменшені соціальні норми, в межах яких держава надає громадянам пільги або субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Зауважу, їх знижують не вперше.

За останні чотири роки норму на газ для індивідуального опалення переглядали п’ять разів і знизили у понад 2,5 раза — з 11 до 4 куб. м.! Це також впливає на зменшення розміру субсидії.

— А який її середній розмір за жовтень цього року?

Н. Миколюк:

— Майже такий же, як і рік тому — 539 грн (за півмісяця).

— А чому скорочується кількість субсидіантів?

— У жовтні цього року субсидії отримувало 17,3% домогосподарств (2,6 млн осіб), а наприкінці 2017-го — 46% домогосподарств (6,9 млн осіб). Це означає, що Україна йде шляхом оптимізації отримувачів субсидій. Згадаймо хоча б травень 2018 року, коли Кабмін повністю змінив порядок призначення цієї державної допомоги, правила стали ще жорсткішими (у дохід домогосподарства почали враховувати доходи усіх членів сім’ї незалежно від проживання; у випадку наявності авто, якому нема 5 років, субсидію не призначають та інші). Через це кількість субсидіантів значно скоротилася.

У травні 2018-го субсидії отримували 0,6 млн домогосподарств (4% від загальної кількості), що майже вчетверо менше, ніж за аналогічний період 2017 року (2,2 млн домогосподарств або 15,3% від загальної кількості). Це зменшення також пов’язане із технічними та процедурними аспектами: Мінсоцполітики лише 11 травня 2018 року розповсюдило нові форми заяви та декларації на отримання субсидії і деякі громадяни не встигли її оформити, а управління соцзахисту через надзвичайно великий потік людей не вклалися у терміни з опрацюванням. Загалом зазначені зміни скоротили кількість отримувачів субсидії вдвічі.

На мою думку, скорочення кількості отримувачів субсидій має відбуватися шляхомсуттєвого збільшення заробітної плати, зокрема мінімальної, та пенсії. Що вони більші, то менше домогосподарств потребують підтримки держави для сплати житлово-комунальних послуг.

А. Левицький:

— А з травня наступного року частка обов’язкового платежу за комунальні послуги зросте з 15% до 20% від доходу сім’ї. Це означає, що на третину збільшиться плата за послуги для всіх субсидіантів. І їх далі меншатиме.

Леся Ясинчук

 

Джерело:
До списку новин