загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Розміри пенсій в США, Китаї, Японії, Європі та інших країнах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рівень соціальної відповідальності держави можна легко оцінити за якістю життя пенсіонерів.

Адже пенсія це, по суті, винагорода громадянина за десятиліття економічної активності. Ця винагорода досить обтяжлива для бюджету, і величина витрат на пенсійну систему говорить про соціальність держави краще всяких заяв чиновників.

Сполучені Штати Америки

У США проживають 325 млн осіб, це третє місце у світі. З них на пенсійному забезпеченні перебуває понад 42 млн осіб — 13% населення. Пенсійний вік в США варіюється від 65 до 67 років, залежно від року народження. На пенсію можна вийти й достроково — у 62 роки, але тоді пенсія буде неповною і залишиться такою до кінця життя. В середньому ж, американські чоловіки стають пенсіонерами 67 років, жінки — в 65.

Середня тривалість життя в США становить 77 років для чоловіків і 81,5 років для жінок, тому у середнього американця є 10-15 років безтурботного життя на пенсії. Може здатися, що середньої пенсії розміром трохи більше $1400 (35 тис. гривень) не може вистачити на безтурботне життя в США. Однак там діє величезна кількість усіляких соціальних програм. Це великі знижки в магазинах і готелях, надбавки до виплат на рівні штатів і федерального уряду.

Китай

По населенню це країна-рекордсмен — 1 млрд 380 млн осіб. Скільки з них є пенсіонерами — визначити важко через непрозорість китайської статистики, розмитості визначення пенсіонера. Сам факт досягнення китайцем пенсійного віку ще не означає, що він буде вважатися пенсіонером. Наприклад, сільські жителі пенсій не отримують взагалі.

В цілому ж, пенсійний вік у Китаї встановлено на рівні 60 років для чоловіків і 50-55 років для жінок. Середня тривалість життя — 74,5 і 77,5 років відповідно, так що типовий житель Китаю може розраховувати на 15-20 років відпочинку. Розмір пенсійних виплат сильно різниться від професії до професії, від провінції до провінції. В середньому це близько $250 (6250 гривень). При цьому ніяких пільг для пенсіонерів не передбачено.

Японія

Майже 127 млн населення, з них понад 20% становлять пенсіонери, і це число стрімко зростає — Японія швидко старіє. Це призводить до колосальних фінансових навантажень на державу. Ситуацію посилює найвища у світі середня тривалість життя: 80,5 років у чоловіків і майже 87 років у жінок. При цьому вік виходу на пенсію не так вже і високий — 65 років для обох статей. Це означає, що середній японець проживає на пенсії 15-20 років.

Виходячи на пенсію, житель Японії отримує одноразову виплату в розмірі своєї зарплати за весь свій робочий стаж на цьому підприємстві. Беручи до уваги те, як японці рідко змінюють місце роботи — суми виходять більш ніж значні. Подальша пенсія складається з двох складових: базова частина, забезпечувана державою, і накопичувальна частина, що складається з відрахувань самого працівника. У підсумку виходить середня пенсія в $1500 (37 тис. гривень).

Ізраїль

У цій мініатюрній країні проживає всього 8 млн 860 тисяч осіб, при цьому Ізраїль досить молода країна — тут всього понад 10% пенсіонерів, це менше ніж 1 млн осіб. Нетипова для високорозвинених країн висока народжуваність і мала кількість людей похилого віку дозволяє державі добре піклуватися про пенсіонерів. Як наслідок, чоловіки живуть тут в середньому по 80,5 років, а жінки — за 84 роки. Пенсіонерами вони стають в 67 років та 64 роки відповідно, і живуть ще 13-20 років.

Ізраїль — країна іммігрантів з відносно короткою історією, тому пенсії тут формуються специфічним чином. Максимальні пенсії отримують ті ізраїльтяни, що пропрацювали в країні понад 30 років. Працівники зі стажем від 10 до 30 років отримують трохи менше. Інші можуть розраховувати лише на базові виплати. Однак існує ще окрема допомога по старості, все разом це дає середню пенсію в $1800 (45 тис. гривень).

Німеччина

Населення налічує понад 82 млн осіб. Ось уже кілька десятиліть народжуваність в Німеччині нижче смертності, так що суспільство швидко старіє. Пенсіонерів тут 23%, або майже 19 млн осіб. При цьому середня тривалість життя складає 80 років для чоловіків і 86 років для жінок, а на пенсію і ті, і інші виходять у 65 років. Тобто, 15-20 років відпочинку людям забезпечено.

Пенсійні нарахування відображаються за досить складною формулою, підсумкова сума залежить від цілого ряду параметрів, аж до сімейного статусу і місця проживання. В середньому, жінки отримують відчутно меншу пенсію, ніж чоловіки: 590 євро (16 тис. гривень) проти 1020 євро (27 тис. гривень). Цікаво, що в Східній Німеччині середня жіноча пенсія становить 840 євро (22 тис. гривень).

Франція

Країну населяють майже 67 млн осіб, і це число постійно зростає не лише завдяки імміграції, але і природного приросту, що для високорозвинених країн — велика рідкість. До літніх людей віку 65+ тут можна віднести майже 16,5% населення або 11 млн осіб. Але пенсіонерів трохи більше, тому що на пенсію у Франції виходять у 62,5 року. Справді смішна цифра для країни з середньою тривалістю життя 79,5 років для чоловіків і 85,5 років для жінок.

Ці 18-23 роки життя на пенсії непогано забезпечуються державою, яка передбачила широкий пакет допомог, надбавок та інших соціальних виплат. Середня французька пенсія становить 1000 євро (27 тис. гривень), і може варіюватися від 500 євро (13 тис. гривень) для новоприбулих іммігрантів і безробітних, до 2000 євро (53 тис. гривень) для роботяг зі стажем понад 40 років.

Великобританія

Чисельність населення — понад 64 млн 700 тисяч людей, для країни характерний нульовий природний приріст. Пенсіонерів тут 15,8% або понад 10 млн осіб. Британські чоловіки живуть в середньому по 79,5 років, жінки — за 83 роки. На пенсію і ті, і інші виходять у 65 років, проте жінки можуть стати пенсіонерками вже в 60 років, якщо народилися до 1950 року. Таким чином, британські пенсіонери живуть ще 20-23 роки.

Пенсійні виплати у Великобританії багатоступеневі: перший рівень — це державна пенсія, яка сплачується всім без винятку до пенсійного віку, другий рівень — накопичувальна частина, яку виплачує держава або приватний фонд. Державна пенсія — понад 600 фунтів (19 тис. гривень), накопичувальна частина може бути дуже різною. Підсумкова середня пенсія — понад 1500 фунтів (47 тис. гривень).

Фінляндія

«Країну озер» населяє трохи понад 5,5 млн осіб. Кількість жителів зростає, але відбувається це виключно за рахунок іммігрантів — природний приріст тут негативний. Так що населення країни старіє, кількість літніх людей досягає 16,8% або майже 1 млн осіб. При середній тривалості життя в 78 років у чоловіків і 84 роки у жінок, тут виходять на пенсію в 65 років.

Життя на пенсії триває, в середньому, 13-19 років, але цей період може бути збільшений за рахунок можливості вийти на пенсію раніше, отримуючи при цьому скорочену пенсію. Звичайно ж фіни прагнуть попрацювати довше, щоб напрацювати більше стажу. Середня пенсія у Фінляндії перевищує 1500 євро (40 тис. гривень), а з 2017 року вона стабільно збільшується кожні 3 місяці.

Росія

У Росії проживає понад 146 млн 800 тисяч осіб, чисельність населення збільшується за рахунок природного приросту та імміграції. До літніх людей віку 65 років і вище відноситься понад 13% населення або понад 19 млн осіб. Середня тривалість життя в Росії — 64,5 року у чоловіків і 76,5 років у жінок. На пенсію росіяни виходять в 60 і 55 років відповідно.

Таким чином, російський пенсіонер проживає в середньому від 4 до 11 років. Протягом цих небагатьох років він може розраховувати на виплати, що складаються з двох частин: базової й накопичувальної. Перша гарантується державою незалежно від робочого стажу, друга складається із внесків самого громадянина. Підсумкова середня пенсія — 13700 рублів (5200 гривень).

 

Джерело:
До списку новин