загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Підвищення пенсій для людей, старших за 80 років: чи є кошти та які наслідки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нещодавно президент України Володимир Зеленський заявив, що в 2020 році будуть підвищені пенсії для людей, старших за 80 років. Усього в 2020 році на підвищення пенсій планується виділити 13 мільярдів гривень.

«Ми придумали дуже цікаву стратегію щодо підвищення пенсій для людей за віком. Тобто спочатку ми готові сильно, це правда, це будуть люди відчувати... Спочатку ми підвищимо сильно – від 400 до 1000-1100 гривень пенсіонерам, яким 80+», – заявив Зеленський. Далі пенсії поетапно підвищуватимуть для людей віком від 70 років, а потім для тих, хто старший за 75-ть. Голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко позначив, що пенсійна система, яка діє в Україні, неефективна, а в країнах, в яких ми переймаємо досвід, зазвичай діє накопичувальна модель іноді з незначною участю держави.

«Виходячи з цього, ми не можемо порівнювати себе з іншими країнами, а порівняння з Білоруссю або РФ не дуже правильне. Україна рівняється на ЄС і розвинені демократії, а не країни, які деградують у соціальному захисті», – пояснив економіст.

Отже, Україні потрібно шукати свою модель, зазначив він. На думку Дорошенка, запропонована стратегія президентом непогана, але незрозуміло звідки брати кошти.

«Кабмін і президент хочуть підвищити добробут через підвищення пенсій для людей найбільш вікових категорій. Це хороша ініціатива з точки зору справедливості. Крім того, є економічна площина: чим більше громадяни отримують, тим більше витрачають. Якщо купівельна спроможність зростає, то виробництво в Україні також буде розвиватися», – зазначив Дорошенко.

Економічний експерт підкреслив, що категорія 80+ загалом купуватиме продукти і найдешевші промислові товари. Отже, розвиток на кілька відсотків відбудеться в цих галузях.

Економіст додав, що наслідки будуть, але не варто чекати на значний вплив на економіку країни.

«Крім того, потрібно розуміти, скільки цих людей, тобто скільки людей, які старші за 80 років, скільки віком від 70-ти до 80-ти та від 60-ти до 70-ти. Якщо йдеться про великі гроші, то зрозуміло, чому прем'єр з широко відкритими очима дивився на президента. Фактично будь-яка обіцянка Зеленського свідчить про те, що Гончарук десь повинен знаходити гроші, що спричиняє багато питань», – прокоментував Дорошенко.

Він акцентував, що будь-яка витрата грошей повинна бути підкріплена заробленими грошима або економікою, наприклад, бізнесом, який платить податки, чи друкарським верстатом.

За словами експерта, оптимістичний варіант передбачає розвиток економіки, збільшення сплати податків, за рахунок чого підвищується пенсія. Однак нічого подібного в Україні не відбувається, зауважив експерт.

Економіст аргументував, що економіка продовжує зростами з темпом 3,5%, ривка за 100 днів президентства Зеленського не сталося.

«За рахунок чого підвищення? В якості варіанта, наприклад, це може бути за рахунок збільшення зборів митниці та акцизів. Але за рік збільшення відбулося лише на 3%. Багато хто говорить, що це досягнення, але фактично – провал. Раніше в команді президента говорили про 100 мільйонів гривень, які осідають у «чорній касі». Де ми бачимо ці 100 мільярдів гривень за 100 днів президентства? Дістали тільки 3 мільярди. Звичайно, якби ми побачили хоча б 10 мільярдів, тоді є підстави про щось розмовляти», – поділився міркуваннями експерт.

За його словами, другий можливий варіант для отримання коштів – розвиток інших сфер економіки, виробництва. Однак лише за останній рік промисловість впала на 5%, раніше також фіксували падіння, вказав він.

Резюмуючи, Олексій Дорошенко підтримав запропоновану стратегію, як концепцію, але вказав, що її поки нема за що реалізувати.

 

Джерело:
До списку новин