загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Аграрний 2019-й: що відбувалось протягом року з овочами борщового набору?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Річний моніторинг цін на та ситуації з овочами борщового набіру.

Цибуля жовта

До цибулі завжди прикуті погляди всіх експертів і аналітиків ринку, оскільки після картоплі це другий продукт за популярністю серед звичайних покупців. Цей рік став до певної міри випробуванням не тільки для виробників, але і для всіх учасників ринку, включаючи кінцевих покупців в супермаркетах і на ринках.

Початок року проходив під знаком швидкого і невпинне зростання цін, бо урожай 2018 був маленьким, а підвищений інтерес з боку експортерів тільки підігрівав атмосферу і роздував відпускні ціни зі сховищ.

Дана ситуація тривала до початку нового врожаю в травні-червні, а відсутність системного імпорту хорошої якості призвела до ціни на позначці в більш ніж 20 грн/кг, але з появою нової цибулі на полицях картина кардинально змінилася. Цінники опускалися щотижня, а в період активної збирання врожаю 2019 і зовсім можна було знайти акційні пропозиції за цінами в 4−5 разів дешевше ніж взимку і навесні 5−6 грн/кг.

Після збору врожаю, а також зливу всіх некондиційних залишків, регулюванням внутрішньої ціни займаються не тільки великі гравці українського ринку, але і рівень оптимальної імпортної доцільності. Імпортери усередині моніторять цей ринок і готові будуть завезти цибулю з інших країн, щоб заробити на цьому, а поки цінники в супермаркетах і на ринках не піднімаються вище 11−12 грн/кг.

Капуста

Кожен ймовірно пам'ятає піки цін на капусту кілька років тому, коли за кг потрібно було викласти 15−25 грн/кг, а знайти якісну продукцію було практично нереально. Але цей рік був стабільний і без глобальних стрибків, з досить цікавою динамікою.

Прогнозоване зростання цін на капусту в зимовий період не принісло несподіванок і ціна росла стабільно на 5−7% щомісяця, наближаючи початок нового врожаю ранньої капусти, з якої і почалося все найцікавіше. З року в рік виробники ранньої (тепличної) капусти сподівалися на високі реалізаційні ціни і високу активність покупців напередодні свят, постів, а також просто нестачі свіжості після зими. Очікування в цьому році були завищені, а як наслідок, багато виробників вийшли в один і той же час, виставивши такі ціни, що покупець в магазині вважав за краще почекати і не спішити з раннім «хрускотом». Після декількох тижнів «купівельного бойкоту» цінники спустилися вниз досить швидко і приємна оку ціна в 7−11 грн/кг посприяла вирівнюванню попиту з пропозицією. Молода рання і середня капусти плавно перейшли в пізню без будь-яких різких стрибків цін і навіть з невеликим просіданням в активну фазу збирання, коли можна було знайти пропозиції на ринку в межах 3−5 грн/кг. На даний момент активність покупців стабільна, а апетити гравців цього ринку стримані і все йде спокійно.

Буряк

Реноме найстабільнішої культури в борщовому наборі по праву належить буряку, оскільки не можна навіть згадати такого року, коли ціна зашкалювала або був рекордно низький урожай. Цей сезон не став винятком і крива цін прогнозовано росла в період з грудня по травень і падала з червня до вересня. Вже кілька сезонів поспіль багато хто намагається знайти ринки збуту для буряка за межами України, але системного збуту поки ніхто не налаштував, оскільки підходи в реалізації ідеї популяризації буряка на зовнішніх ринках старі як світ. Для активного просування буряка як продукту важливо не просто грати ціною, а підходити до цього з більш ретельно і пропонувати продукт глибокого ступеня переробки (чіпси, порошок, готовий зварений очищений і вакуумований та інше).

Приділяти увагу варто також упаковці та сортування продукції, оскільки тренд на фасовані овочі добирається і на український ринок, а тому потрібно вже замислюватися над створенням свого бренду, мийкою та фасуванням буряку.

Ціни протягом всього сезону і календарного року були в діапазоні від 6−8 грн/кг до 11−13 грн/кг, хіба що варто відзначити ціни на ультра ранній буряк (до 25−30 грн/кг) в період ранніх овочів, який продається з бадиллям, миється і швидко псується. Стабільність спостерігається і зараз, а чинників, які можуть підняти ціни, поки не спостерігається.

Морква

Самим недооціненим овочем цього року можна вважати моркву, оскільки по всьому світу їй знаходять масу застосувань, крім реалізації в свіжому вигляді, а звідси і порівняно високі ціни на неї. А ось в Україні морква, як і раніше, не користується популярністю серед експортерів і продається, переважно, в свіжому стані, ще й в немитому вигляді.

Щодо цінової активності, то український ринок моркви в цьому році був передбачуваним. На тлі загального подорожчання продуктів харчування, а також сезонності, ціни росли, але провалів і злетів не було, бо минулий урожай виявився достатнім для забезпечення внутрішньої потреби, а активності серед експортерів не було.

Зимові місяці і початок весни спостерігалася динаміка +3−5% щомісяця і тільки травень-червень було помічено подорожчання на 10−15%, бо пропозиції ранньої моркви було недостатньо і виробники трохи піднімали ціни на старий врожай.

Урожай 2019 року не можна назвати рекордним або недостатнім, а відповідно і ціни будуть, з великою ймовірністю, прогнозовані і не піднімуться вище психологічного максимуму в 15−17 грн/кг. Єдине, що може кардинально змінити картину, — це експорт! Знайти нові ринки збуту, підготуватися і почати працювати. Картина цілком реальна, але часу на реалізацію подібного роду проектів не багато, тому діяти потрібно швидко і найближчі найбільші виставки в Берліні і Дубаї можуть стати таким каталізатором .

Картопля

Картопля завжди була стратегічним товаром, а також самим непередбачуваним в плані цінової політики. Концентрація потужностей у великих виробників, невизначене кількість власних запасів населення, зібраних на своїх ділянках, близькість країн з великим виробництвом і швидка реакція імпортерів — це список тих факторів, які і визначають ціну на полиці в супермаркеті або ринку. Погода в період збору врожаю також може сильно нашкодити виробникам, бо дощі можуть знизити термін зберігання картоплі, а, відповідно, спровокувати дефіцит. Морози в період зберігання тартоплі також сильно впливають на ціну, бо більшість підвалів та дрібних сховищ у населення не можуть їм протидіяти, тож морози активізують споживання запасів і призводять в подальшому до підвищеного інтересу до товару на полиці в магазині.

Цей рік був випробуванням для всіх, адже більшість з вищезазначених факторів зіграли в один момент. Початок року пройшов спокійно зі стабільним невеликим зростанням в 2−4% в місяць, а ось картина з новим урожаєм була не весела і підключився імпорт, який не встигав за зростанням цін на вітчизняну продукцію і цінники зарясніли цифрами більше 20 грн/кг.

Такий ажіотаж не обійшов стороною нікого і тільки дуже ледачий в цьому сезоні не возив картоплю з Білорусі або інших країн в Україну. З іншого боку, така понадактивність зіграла на руку кінцевому споживачеві, привівши до помітного зниження цін на полицях до вже більш приємних 11−13 грн/кг. Як наш ринок переживе зиму — покаже час, але впевненість в тому, що імпорт буде стримувати апетити українських виробників, точно є.

 

Джерело:
До списку новин