загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Перші п’ять ознак раку язика

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Попри те, що кілька основних тривожних ознак, якими супроводжується рак язика, часто свідчать про менш серйозні захворювання, при їхній появі необхідно одразу звернутися до лікаря, щоб встановити правильний діагноз та виключити можливість розвитку ускладнень.

Рак язика, який у медицині більше відомий під назвою “орофарингеальний рак”, є одним із найпоширеніших видів ракових захворювань. Саме тому дуже важливо вміти розрізняти симптоми цієї хвороби, щоб вчасно діагностувати її та підібрати правильні методи лікування.

Більшість хворих на рак язика – це люди з тривалою залежністю від цигарок або алкоголю. 

Статистика свідчить, що це ракове захворювання частіше вражає чоловіків аніж жінок. На жаль, впродовж останніх років кількість хворих саме на цей вид злоякісного захворювання суттєво зросла.

Як і при будь-якій іншій хворобі, рак язика супроводжується певними типовими симптомами, за якими можна його впізнати. Є п’ять основних ознак раку язика, на які потрібно звернути особливу увагу при їхній появі.

Утім, варто зауважити, що симптоми раку язика можна легко сплутати з ознаками інших захворювань, адже вони не є стовідсотковими та абсолютними показниками злоякісних змін в організмі.

Якщо ви помітили погіршення здоров’я та самопочуття, негайно зверніться до лікаря. Лише кваліфікований спеціаліст допоможе встановити правильний діагноз та призначити ефективне лікування.

Фактори ризику

Мабуть, вам відомо, що люди, які мають родичів, що хворіють на діабет, також перебувають у групі ризику розвитку цього захворювання. Те саме відбувається і при злоякісних захворюваннях. Є особливі фактори ризику розвитку раку язика, які пов’язані зі способом життя та харчування людини.

Ось основні фактори ризику захворювання, на які потрібно звернути особливу увагу:

Зловживання цигарками та алкоголем

Ці шкідливі звички підвищують шанси захворіти на рак язика. Ба більше, залежність від цигарок та алкогольних напоїв може призвести до розвитку раку легень, цирозу печінки та раку шлунка.

Активні курці перебувають у групі ризику, адже саме у них більше шансів на те, що в їхній ротовій порожнині відбудеться мутація клітин та з’явиться злоякісне новоутворення. Те саме стосується й тих, хто регулярно вживає алкоголь у великій кількості.

Незбалансоване харчування

Раціон, у якому мало свіжих фруктів та овочів, призводить до ослаблення імунної системи та робить людину більш вразливою до багатьох серйозних захворювань.

Вірус папіломи людини

Хворі на вірус папіломи людини також перебувають у групі ризику розвитку раку язика, адже цей вірус має безпосередній вплив на ріст та розвиток ракових клітин.

Рак язика: основні симптоми

1. Виразки на язику

Болісні виразки та болячки, які довго та повільно гояться, є одними з найголовніших симптомів раку язика.

Звісно, будь-які виразки завдають сильного болю та неприємних дискомфортних відчуттів. Утім, рани, якими супроводжується рак язика, є дуже чутливими. До того ж з’являються вони дуже часто, а гояться повільно, адже вони є неймовірно чутливими та вразливими.

Дуже важливо не переплутати ці виразки зі звичайним герпесом на губах та іншими болячками, тож завжди звертайте увагу на інтенсивність та тривалість больових відчуттів.

2. Сильний біль

Больові відчуття, якими супроводжується рак язика, не обмежуються лише безпосередньою поверхнею язика. Біль може поширитися на всю ротову порожнину та навіть дістатися горла.

  • -   Ви можете відчути неприємні больові відчуття під час звичних справ, зокрема пиття рідини або пережовування їжі.
  • -   Зверніть увагу, що біль під час вживання їжі та напоїв не завжди свідчить про таке серйозне захворювання, як рак язика. Неприємні відчуття можуть супроводжувати й такі хвороби, як різноманітні інфекції горла, тонзиліт та алергії.

Для того, щоб не сплутати ці нескладні захворювання зі злоякісним новоутворенням, слідкуйте за інтенсивністю болю, а також за його тривалістю та частотою.

Якщо біль турбує вас довше ніж один тиждень або ж якщо у вас з’являються інші неприємні симптоми (наприклад, плями на язику), негайно зверніться до лікаря. Тільки спеціаліст допоможе призначити потрібні аналізи для встановлення правильного діагнозу.

3. Плями на язиці

Поява підозрілих плям на поверхні язика також може свідчити про рак язика.

Ці плями бувають білими (лейкоплакія) та червоними (еритроплакія), і вони гояться довше ніж два тижні. Щойно ви помітили цей неприємний симптом, одразу зверніться до лікаря, щоб встановити причину їхньої появи.

За потреби лікар може призначити біопсію, щоб детальніше проаналізувати природу плям та особливості їхньої появи.

4. Неприємний запах з рота

Одним з найпоширеніших симптомів раку язика є неприємний запах з рота. Звісно, на короткий період часу його можна позбутися за допомогою чищення зубів та язика, проте при раковому захворюванні запах неодмінно повернеться. До того ж, при злоякісному новоутворенні на язику неприємний запах може супроводжуватися появою присмаку крові у роті.

5. Кровотеча на язиці

Чимало людей плутають крововилив при раковому захворюванні язика з кровотечами, якими супроводжуються виразки або захворювання ясен. Ось чому дуже важливо встановити, що саме стало причиною кровотечі.

  • -   Очистіть язик після їжі за допомогою ватної палички, щоб визначити, що саме спровокувало кровотечу.
  • -   Якщо ви помітили наявність присмаку крові в ротовій порожнині, неодмінно зверніться до лікаря.

 

Джерело:
До списку новин