загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Служба порятунку 112: як давно в Україні планують запровадити європейську систему

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У січні 2020 року має початись запуск Служби порятунку 112 у Київській області, а згодом планується розширити її роботу на всю Україну. Про це повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, додавши, що пілотний проєкт вже працює в Білій Церкві. Які екстрені служби охоплює телефонний номер 112, як давно в Україні збираються запровадити європейську систему служби порятунку та чим ця служба краща за 101 чи 103?

Якби в Європі не було єдиного номеру екстреної служби порятунку, то його треба було б вигадати. Безкоштовний номер 112 відомий кожному європейцю, адже набравши на телефоні цю комбінацію цифр, людина потрапляє до диспетчерського центру служби екстреної допомоги, яка координує дії поліції, пожежної охорони, швидкої медичної допомоги, аварійної газової служби, рятувальних служб. Отже, опинившись у безвиході, людині не треба визначатись, кому телефонувати, а лише сповістити про проблему на 112.

Унікальність номеру 112 у тому, що його можна набрати з будь-якого телефонного апарата навіть мобільного без SIM-карти, без введення PIN-коду та при заблокованій клавіатурі. Щоправда, у деяких країнах для набору номеру 112 в телефоні все-таки має бути SIM-карта.

Під час виклику на номер 112 здійснюється автоматичне місцезнаходження абонента, а також є можливість спілкуватися різними мовами.

Вперше питання про створення такої служби постало ще у 1976 році, коли Європейська конференція адміністрацій пошти та телекомунікацій запропонувала використовувати номер 112 як єдиний загальноєвропейський телефонний номер екстреного виклику.

Але минуло 15 років, перш ніж Рада Європи ухвалила відповідне рішення, і до 1996 року безкоштовна Система 112 почала діяти у всіх країнах-членах ЄС.

В Україні вперше про екстрену службу порятунку 112 заговорили в 2008 році, відповідальним за створення та впровадження системи уряд визначив Міністерство надзвичайних ситуацій. За рік з’явилося державне підприємство «Центр громадської безпеки 112». На розробку технічного проєкту Системи 112 планувалося виділити 2,2 млн грн.

У червні 2010 року тодішній міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич пообіцяв, що до кінця 2010 року у Львові та Львівській області запрацює пожежно-рятувальна служба «112». За місяць Шуфрича було звільнено.

Наприкінці 2011 року при головних територіальних управліннях МНС у Донецькій, Харківській, Львівській областей та в Києві були створені центри для роботи Системи 112. Щоправда, вони не почали діяти для українців. За рік Верховна рада ухвалила відповідний законопроект і в тестовому режимі запрацював сайт Центру громадської безпеки 112.

Тоді ж Кабмін ухвалив постанову про порядок функціонування системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112, яка не набула чинності.

Наступний міністр з питань надзвичайних ситуацій Виктор Балога запевнив, що з травня 2012 року Система 112 нарешті почне діяти в Києві, Донецькій, Харківській, Львівській та Київській областях, але провалив обіцянку. На проєкт реалізації Системи 112 у 2012 році було виділено 452 млн грн, які не освоєні.

На початку 2013 року голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських пообіцяв, що проєкт зі створення Системи 112 «буде реалізовано». За рік пресслужба ДСНС повідомила, що протягом року не планується здійснювати жодних практичних заходів щодо впровадження Системи 112.

З березня 2015 року у Львівській області запрацював пілотний проєкт «Єдина служба допомоги населенню 112», до якого були залучені Львівська ОДА, облрада, ГУ ДСНС, МВС, Департамент охорони здоров’я, ПрАТ «Львівгаз» та Львівський обласний контактний центр. Незважаючи на це, Андрій Садовий у своїй передвиборчій програмі пообіцяв після перемоги на виборах створити таку службу.

До ідеї запуску служби 112 в Україні повернулися за три роки, але без суттєвих результатів.

У вересні 2019 року в Білій Церкві Київської області почали тестувати систему екстреного реагування 101 як частини загальної системи екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112.

За місяць з’явилась програма уряду Гончарука, де, серед іншого, є обіцянка запровадити систему екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112 на всій території України. Крім того, Гончарук у програмі обіцяє вдосконалити систему екстреної медичної допомоги для цілодобового надання допомоги протягом 10 хвилин після виклику в місті та 20 хвилин поза містом.

Зрештою 5 січня 2020 року радниця міністра цифрової трансформації Яніка Мерило повідомила про створення пілотного проєкту єдиного номера екстреної допомоги 112 у Києві, Київській та Дніпропетровській областях.

 

Джерело:
До списку новин