загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пора відзвітувати за доходи: кому потрібно подавати декларації

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Подати декларацію слід до кінця квітня.

Українці повинні відзвітувати за свої доходи до 30 квітня. Подавати декларацію повинні всі, йдеться в статті 67 Конституції України: "Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом".

Кому треба подавати декларацію про доходи і що буде, якщо цього не зробити?

Кому треба подавати декларацію про доходи

Громадяни повинні відзвітувати за гроші, отримані 2019 року. Це стосується доходів, з яких не сплачувався податок на доходи фізосіб і військовий збір .

"Якщо українці працюють офіційно в компанії, то їх податками займається роботодавець. Тому їм декларувати самостійно нічого не треба. Але в окремих випадках – при отриманні спадщини, продажу нерухомості, здачі житла в оренду, купівлі-продажу цінних паперів і так далі – доходи потрібно декларувати", – пояснює юрист Ірина Бугай.

Подати декларацію треба до 30 квітня.

Юрист Борис Костюк зазначає, що подавати декларацію потрібно також тим, хто працює за наймом у приватних осіб – наприклад, репетиторам, няням, садівникам, ремонтникам – отримує доходи "в конверті" і не зареєстрований як фізична особа-підприємець: тоді він повинен показати свої доходи в декларації. Ці доходи потрібно включити до загального річного оподатковуваного доходу і заплатити податки – 18% податку на доходи фізосіб і 1,5% військового збору.

"За фактом, держава не відстежує, чи займається людина репетиторством або чи підробляє нянею. Зазвичай вони і не декларують свої доходи – немає контролю", – говорить Костюк.

Задекларувати доходи потрібно і орендодавцям. А також людям, які отримали спадщину не від близьких родичів (не першої ступеня споріднення – батьків, чоловіка, дідуся і бабусі), а, наприклад, від дядька або тітки, і якщо з спадщини не сплачувався податок.

Якщо людина отримує дохід за кордоном, їй теж потрібно подавати декларацію. Це, наприклад, фрілансери, тобто фахівці, які живуть в Україні і віддалено виконують роботу для іноземних компаній, наприклад, програмісти. Також сюди належать заробітчани.

Подати декларацію можна будь-яким зручним способом: особисто віднести до територіального органу фіскальної служби, відправити поштою або в електронній формі в "Електронному кабінеті платника податків".

"Якщо відправляти декларацію поштою, то це потрібно робити не пізніше, ніж за п'ять днів до крайнього терміну подачі декларації, а при подачі в електронній формі – не пізніше ніж за годину до закінчення дня, в який закінчується термін", – зазначає юрист Борис Костюк.

Що буде, якщо не подати декларацію

Якщо не подати декларацію або заповнити її неправильно – доведеться заплатити два штрафи.

Перший – за прострочення подачі декларації або за неподання її зовсім; за це передбачений штраф в розмірі 170 грн (п. 120.1 ПК України). Але якщо декларант протягом року вже був оштрафований за такі порушення, доведеться заплатити вже 1020 грн.

"Сума штрафу за прострочення або неподання не така вже й велика, і нікого не лякає. З іншого боку, і контролюючі органи не хочуть займатися дрібним штрафуванням. До суду доходять лише справи щодо великих сум, але їх не так багато – великими грошима ніхто не хоче ризикувати, тому з доходу, наприклад, у вигляді спадщини, українці переважно платять податки", – зауважує Ірина Бугай.

Другий штраф – за несплату податків. Якщо людина пізніше визначеного терміну самостійно сплачує податок, то треба заплатити і штраф в розмірі 20% від суми невчасно сплаченого податку. А якщо податківці самостійно виявлять суму несплаченого податку, передбачений штраф в розмірі 25% суми і військового збору (п. 123.1. ПК України). До речі, за несвоєчасну сплату податків буде нарахована пеня. А в разі несплати податків на суму в розмірі 881 000 долл і більше платник податків може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Щоправда, щоб сплачувати такі податки, дохід повинен становити понад 4,5 млн грн.

 

Джерело:
До списку новин