загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

День Соборності України: сто років державності та об'єднання народу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні, 22 січня, Україна відзначає одну з найважливіших віх історії власної державності. Сто один рік тому було проголошено Акт Злуки між Українською Народною Республікою та Західноукраїнською народною республікою. Українці, які протягом століть жили у двох ворогуючих імперіях, нарешті об'єдналися в одній українській державності.

Чому так важливо пам'ятати про події сторічної минувшини та які уроки слід звідти винести?

Як це відбувалось?

Незалежність Української Народної Республіки була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради 22 січня 1918 року. Західноукраїнська Народна Республіка постала 1 листопада 1918 року. З того ж моменту почались переговори про об'єднання України між емісарами ЗУНР та урядом гетьмана Павла Скоропадського. Однак після антигетьманського перевороту, до влади прийшла Директорія УНР, яка й ухвалила  Акт Злуки з ЗУНР.

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили й за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", - йшлося в документі.

Цей документ був не просто документом, що засвідчив об'єднання двох республік в одну. Цим документом нарешті український народ зміг об'єднатись в межах однієї національної держави. Століттями українці жили в Австро-Угорській та Російській імперіях, воювали одне проти одного у Першій світовій війні. І ось наступив той самий момент, який проголосив соборність української держави, а від так і української нації.

На жаль, Українська Державність через міжусобні війни, лівацьку політику пацифізму та натиск поляків та більшовика зникла в часи Перших Визвольних змагань, а відтак українці стали жити в Радянському Союзі, Румунії, Чехословаччині, Угорщині та Польщі.

Але факту того, що українці змогли об'єднатись, як народ та нація уже не можна було скасувати.

Перше річниця Дня Соборності була відзначена в Карпатській Україні (незалежна держава на території нинішнього Закарпаття) у 1939 році. Однак остання незалежна українська республіка була окупована угорськими фашистами режиму Міклоша Хорті.

З того часу святкування Дня Соборності було заборонене по всій території Україні.

В УРСР, куди увійшли всі українські землі після Другої світової війни, свято Дня Соборності вважалось "буржуазним" і таким, що не відповідає духу "пролетарського інтернаціоналізму".

Живий ланцюг

Святкування Дня Соборності розпочалось з 1990 році, хоча офіційний статус свято отримало лише у 1999 році указом президента України Леоніда Кучми.

Головною традицією свята - є акція "Українська хвиля", яку у 1990 році заснував один зі співзасновників Народного Руху та політв'язень Михайло Горинь.

Найбільший "живий ланцюг" відбувся в ніч з 21 на 22 січня з'єднавши між собою Львів та Київ. Таким чином започаткувалась традиція щорічно створювати "живий ланцюг", як символ соборності.

Зазвичай "живий ланцюг" утворюється на столичному мосту Патона, що з'єднує східний і західний береги України. Таким чином символізується, що схід і захід разом і є єдина соборна самостійна Українська держава.

День Соборності та Незалежності

Мало хто знає, але 24 січня 1919 року уряд УНР ухвалив закон про встановлення святкування 22 січня Дня Самостійності України – на честь прийняття Четвертого Універсалу. До першої річниці самостійності приурочили проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР, завдяки чому 22 січня маємо також День Соборності України.

Для прикладу, Естонія, Латвія і Грузія також мали свої незалежні держави, а потім булиокуповані більшовиками та включені до "тюрми народів" СРСР.

Однак, Естонія офіційно святкувала 100-річчя своєї Незалежності 24 лютого 2018 року, Грузія – 26 травня 2018-го, Латвія – 18 листопада 2018-го.

Також у 2018 році на державному рівні відбулись святкування 100-річчя відновлення або проголошення своєї державності Литвою (16 лютого), Азербайджаном (28 травня) і Вірменією (28 травня).

Логічно було б, якби 22 січня відзначався День Соборності й Самостійності України, а 24 серпня – День Відновлення Незалежності України.

Ігор Кромф

 

Джерело:
До списку новин