загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Пенсійному фонді "дірка": чи будуть затримки пенсій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Дефіцит Пенсійного фонду становить 172,5 млн. грн. Пенсійний фонд із кожним роком все більше ставатиме збитковим. Грошей на виплату пенсій бракуватиме, розповів економіст Борис Кушнірук.

Пропонують об'єднати Пенсійний фонд з іншими фондами соціального страхування. Що це дасть? Дефіцит зменшиться?

Це неправильне рішення. Фонди соціального страхування треба взагалі ліквідувати. Частину функцій передати приватному сектору. Наприклад, лікарняні. Два тижні на рік мав би оплачувати роботодавець. Все інше - за власний рахунок працівника. Страхування нещасних випадків має стати приватним. Щось схоже на страхування автомобілів. Коли людина звертається в страхову компанію, оплачує певні кошти і отримує страховку в разі нещасного випадку. З боку держави мають зрости вимоги до компаній, які будуть займатися цим. Причому сума внеску має бути для всіх однакова, а виплати - залежати від травми. Якщо це тимчасова втрата непрацездатності – одна сума. Якщо повна – більша.

Внесок на випадок безробіття має перейти до держави. Роботодавці не повинні платити його взагалі. Щодо пенсій, то держава повинна гарантувати всім пенсіонерам певний мінімум.

В Україні пенсії отримують 27% громадян. Водночас найманих працівників нарахували 25%. Фактично зараз на одного працюючого припадає кілька пенсіонерів. Яких наслідків чекати?

Далі буде ще гірше. Нація вимирає, але це стосується не лише українців. Це загально світова практика. Дефіцит бюджету Пенсійного фонду за останні роки виріс і буде зростати в подальшому. Співвідношення працюючих і непрацюючих буде погіршуватися.

При цьому люди почали жити довше. У 90-х багато гинуло в аваріях, в молодому віці. Не доживали до пенсії. Медицина була гірша. За останні роки все змінилося. Наприклад, у Києві середня тривалість життя жінок 84 роки, чоловіків – 79. Жінки виходили на пенсію в 55 років. Держава майже 30 років зобов'язана робити виплати. Коли запроваджувалась солідарна пенсійна система, то кількість працюючих була іншою.

Які треба реформи солідарної пенсійної системи?

Перше – поступове зниження внесків до солідарної пенсійної системи. І запровадження накопичувального рівня. Щоб згодом із Пенсійного фонду виплачували всім фіксовану суму, однакову для всіх. Решту громадянин повинна забезпечити самостійно за рахунок накопичення.

Друге – збільшити кількість років, які людина має відпрацювати, щоб піти на пенсію. Наприклад, 40-42 роки. В деяких країнах Європи вимога 42-45 років. Після цього людина може йти на пенсію.

І навіть після цих реформ солідарна пенсійна система буде збитковою. Але дефіцит бюджету зменшиться і держава зможе цю різницю покривати.

Як люди мають повірити в накопичувальну пенсійну систему?

Просто треба показати, що воно працює. Спершу ввести це для малого бізнесу та само зайнятості. Що вони перераховували мінімальні внески до Пенсійного. А решту накопичували. Держава може податковими пільгами стимулювати бізнес, якщо кошти вкладаються в пенсійні фонди, фонди страхування життя, накопичувальні рахунки.

Чи є ризик, що в найближчі роки будуть затримки пенсій?

Свої надходження Пенсійний фонд отримує. Держава дефіцит покриває. Тому найближчі роки затримок пенсій не буде.

 

Джерело:
До списку новин