загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Податок на житло: кому і скільки доведеться заплатити 2020 року

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Києві за кожен "зайвий" квадрат доведеться заплатити 70,84 грн, а в Одесі - всього лише 4,24 грн.

Українцям 2020 року знову доведеться заплатити за житло. Якщо нерухомість за площею більше норми, податківці надішлють платіжку.

Скільки і кому доведеться заплатити за нерухомість?

Кому доведеться платити

"Минулого року мені прийшла платіжка на суму понад 400 грн. Виявилося, площа мого будинку більше на 10 кв. м, ніж належить за законом. Довелося платити", – розповідає Валерія Семогутіна, мешканка Запоріжжя.

За законом, податок на нерухомість доведеться заплатити тим, чия нерухомість перевищує такі норми :

  • • для квартир – 60 кв. м;
  • • для житлового будинку – 120 кв. м.

Якщо у власності і квартира, і будинок, то їх сукупна площа не повинна бути більше 180 кв. м. Наприклад, власникові будинку на 110 кв. м. і квартири на 65 кв. м податок платити не доведеться.

А за дуже велику нерухомість доведеться доплатити 25 тис. грн – це стосується квартир площею понад 300 кв.м і будинків понад 600 кв.м.

Податок доведеться платити і тим, на кого оформлена частина нерухомості, наприклад, за кімнату в двокімнатній квартирі.

"Якщо людині належить тільки частина нерухомості, наприклад, кімната в дво- трикімнатній квартирі, і цей факт зафіксований в Держреєстрі майнових прав на нерухомість, то податок теж можуть нарахувати", – пояснює юрист Сергій Вовк.

Також податком може оподатковуватися і нежитлова нерухомість – сараї, гаражі. Цей податок збирають місцеві органи влади до свого бюджету. За словами юриста, найчастіше місцеві ради не обкладають податком прибудови.

За законом, податок можна не платити, якщо будівля в аварійному стані. Цей факт повинні визнати органи місцевої влади. Податок не стягується з багатодітних сімей, в яких п'ятеро і більше детей.Также податок не нарахують власникам житла в гуртожитках.

Додатково місцеві органи влади можуть звільнити від податку окремі соціальні групи населення, наприклад, учасників АТО.

Скільки доведеться заплатити за нерухомість

У Києві за кожен "зайвий" квадрат доведеться заплатити 70,84 грн, а в Одесі – всього лише 4,24 грн .

Максимальна ставка податку на нерухомість становить 1,5% від мінімальної заробітної плати за кожен метр площі вище норми. З 1 січня мінімальна зарплата в Україні становить 4 723 грн. Таким чином, максимальна ставка податку на нерухомість становитиме 70,84 грн за кв.м.

Однак Податковий кодекс дозволяє місцевій владі встановлювати свої ставки податку і норму площі. Наприклад, в Харкові ставку податку знизили до 1% (47,23 грн/кв.м), а неоподатковувану податком площу квартири збільшили до 85 кв.м. В Одесі фізособам і зовсім зменшили ставку на житлову нерухомість до 0,1% (4,72 кв.м), а на нежитлову – 1% (47,2 грн/кв.м). У Львові ставка для квартир – 0,5% (23,61 грн/кв. м), для будинків – 1% (47,23 грн/кв.м). А ось в Києві і Дніпрі максимальну ставку податку залишили на рівні 1,5% (70,84 грн/кв.м).

Податкова розсилатиме платіжки українцям до 1 липня. Суму податку фіскальники розраховуватимуть за даними з Держреєстру майнових прав на нерухомість.

Як покарають за несплату податку

Якщо податок не заплатити протягом 60 днів після отримання платіжки, то Фіскальна служба нарахує штраф.

"Якщо прострочити сплату податку на місяць, то доведеться додатково заплатити штраф – 10% від суми податкового боргу. Якщо не платити більше місяця, то штраф буде вже 20%", – говорить юрист Юрій Вовк.

Якщо власник нерухомості не отримав податкове повідомлення, він звільняється від штрафу. Справа в тому, що Реєстр нерухомого майна зпрацював 2011 року і старі будинки могли не потрапити до нього. Тобто, фіскальники можуть просто не бачити будинок. Однак в такому випадку податкова має право нарахувати податок пізніше. Наприклад, якщо при продажу нерухомості з'ясується, що за нього не сплачувалися податки, податківці можуть нарахувати податок за останні три роки. Якщо ж людина отримала повідомлення і не сплатила податок, доведеться платити і штраф, пояснює юрист.

 

Джерело:
До списку новин