загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Черкащан закликають приносити непотрібні речі не до смітників, а в спеціальні контейнери

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Уже понад два роки жителі Черкас мають змогу поділитись із іншими речами, які вони вже не носять. Десять контейнерів встановлені у місті для збору вживаного одягу. Так, власне, і був започаткований проєкт «Банк одягу», що реалізується у співпраці з департаментом соціальної політики Черкаської міськради.

«Писати про таке трішки соромно, але не можу промовчати. Митниця, вечір, сміттєвий бак біля мого будинку. На кришці – чоловіче взуття, дитячі іграшки, поряд трикотажні речі. Не факт, що хтось забере ці речі! Постійно спостерігаю таку картину! Це добре, що рівень життя черкащан покращується, але ж навіщо викидати це в смітник? Хочу звернутися до містян ще раз! Можливо, в когось є непотрібні речі, постіль, ковдри, дитячі іграшки, будь ласка, не викидайте! Принесіть у Фонд Лори Когут у центрі міста біля приміщення ЦНТІ (1 поверх, вхід під арку, пн., ср., пн. – з 12.00 до 16.00). Ваші речі будуть передані дійсно тим, хто цього потребує!» – написала у мережі «Фейсбук» черкащанка, волонтерка Фонду Тетяна Волочай.

За словами керівниці Благодійного фонду «ЧАС НАДІЇ», військової капеланки Лори Когут, речі повинні бути в гарному стані, чисті та без дірок і плям. Взуття теж у нормальному стані, бо ремонтувати його не мають змоги.

– Речі ми віддаємо інвалідним спілкам у Черкасах, також дітям у дитячі будинки та інтернати міста й області, а ще відвозимо або відсилаємо в зону АТО, – розповіла Лора Когут.

Діє в Черкасах і «Банк одягу», про залаштунки якого розповіла черкащанка, волонтер ГО «Нове життя» Вікторія Ващенко. Так, у рамках проекту GCS «Допоможемо вижити» проходить до десяти акцій із видачі гуманітарної допомоги. І кожній з них передує копітка робота зі збору та сортування речей.

– У місті встановлено 10 контейнерів, але з двох – на території Черкаської обласної і Третьої міської лікарні – ми речі не забираємо. Можливо, ці речі ідуть на потреби лікарні, – розповіла Вікторія Ващенко.

Щоб проїхати маршрутом і розвантажити контейнери, потрібно не менше чотирьох годин. Наступний етап – сортування речей. Аби перебрати їх, команда з п’яти дівчат-волонтерів витрачає близько 6-8 годин.

Найбільшою проблемою Вікторія Ващенко називає те, що люди плутають контейнери для збору одягу зі смітником і вкидають туди непотріб.

– Наш девіз: «Принеси те, що сам одягнув би і вдягнув би в це свою дитину». Але інколи складається враження, що якщо людям треба звільнити будинок від непотребу, їм простіше викинути все в контейнери – «та нехай хтось візьме». Але люди теж хочуть вдягнути хороші речі, а не утиль...

Контейнери наповнюються з інтенсивністю 1-2 рази за тиждень. Із усього одягу відсотків 50-70 – речі в доброму стані, які ще можуть порадувати нових власників і які ГО «Нове життя» передає для жіночого кризового центру «В руках Любові», ГО «100% життя», для комунального закладу для діток із вадами розвитку, санаторію в Руській Поляні, реабілітаційному центру для чоловіків у Чорнобаївському районі, до СІЗО. Утиль же передають до товариства «Друг» для чотирилапих друзів, деякі речі передали «павучкам», які плетуть сітки на АТО.

Під час сортування одразу відбирають речі «на потреби». Тобто для людей, які вже звертались до «Нового життя» і залишили «замовлення». Приміром, на пальто, куртку чи взуття. І лише після сортування речі, які ще придатні до користування, потрапляють до своїх нових власників. Це відбувається здебільшого під час акцій із роздачі гуманітарної допомоги, їх влаштовують як у Черкасах, так і в районах. Зокрема, Черкаському та Чорнобаївському.

– Є ті, хто приходять із гачками, це здебільшого цигани, і смикають, дістають одяг із контейнерів, псуючи його, – скаржиться Вікторія Ващенко. – Найпроблемнішим був бак, установлений біля Святотроїцького храму, тому його довелось прибрати, адже біля нього цигани чатували і день, і ніч. Дітей вкидали до контейнера, аби ті діставали речі. Контейнер біля таунхаусів у мікрорайоні NGK знаходиться в доступі тільки для тих, хто там проживає, він за парканом.

До речі, нещодавно Черкаси долучились до «теплого» соціального флешмобу. Його суть: принести річ у гарному стані до парку або скверу, прикріпити послання «Це для вас! Нехай ця річ вас зігріє!» з метою, аби ваш одяг мав шанс знайти нового власника. 29 лютого підсумки акції можуть бути підбиті всеукраїнським рекордом добра.

Місце розташування контейнерів:

- вул. Сержанта Жужоми, 7 (мікрорайон Митниця);

- бул. Шевченка, 352 (біля колишнього Придніпровського райвиконкому);

- бул. Шевченка, 150 (біля ТРЦ «Любава»);

- вул. Героїв Дніпра, 23 (мікрорайон Митниця, біля магазину «Моllі»);

- вул. Гоголя, 221;

- вул. Віталія Вергая, 8, (Південно-Західний район);

- бул. Шевченка, 91 (церква поруч із навчальним корпусом №1 ЧНУ);

- вул. Кобзарська, 58 (гуртожиток №1 ЧДТУ, поруч із охоронною будкою).

Телефон для зв’язку з питань прийому та видачі допомоги: +38097-546-19-74, +38093-529-49-00.

Тетяна Роговська

 

Джерело:
До списку новин