загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Рахунки за газ: як перехід на кіловати змінить суми в платіжках

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Експерти радять владі не поспішати з радикальними змінами.

Як би українці не економили газ, рахунки за нього не стануть менше, поки лічильник враховує тільки обсяг палива, а не його якість. Тому в Україні пропонують перевести облік газу з кубометрів в кіловати. Як такий перехід, якщо він відбудеться, позначиться на сумах у платіжках українців?

Киянка Таміла Володимирівна згадує, що коли чайник закипав за п'ять хвилин. Тепер же газ в її плиті горить не блакитним, а червоним, а вода закипає значно довше – 16 хвилин! Швидко крутяться тільки цифри на лічильнику.

"Платимо незрозуміло за що", – нарікає жінка.

І на якість газу нарікає не лише вона. Серед українців навіть ходять чутки, що газовики нібито розбавляють блакитне паливо азотом. Правда, експерти запевняють: робити таке абсолютно невигідно, а причина низької якості палива може бути в іншому.

"Вартість інертних газів дорожче, ніж природний газ ... У нас різний газ на вході в газотранспортну систему – газ від північного сусіда і той, що видобувається всередині країни", – пояснює експерт з питань енергетики Ігор Черкашин.

Зрештою, і якість блакитного палива різна, тому в різних населених пунктах калорійність газу – тобто теплота його згоряння – може відчутно відрізнятися. А ще дуже багато що залежить від того, в якому стані знаходяться труби, які йдуть до вашого будинку. Велику частину газових мереж в Україні прокладали десятки років тому, стан труб вже зовсім не ідеальний. Через це можливі витоку газу. Внаслідок цього у газовій мережі падає тиск і теплотворна здатність блакитного палива знижується.

Про те, що газ в Україні різної якості, заговорив і глава Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) Валерій Тарасюк.

"Коли ми подивимося на приклади, то щоб приготувати одну і ту ж ємність, у Львові потрібно витратити 1,1 куба газу, а в Києві – 1 куб. Таким чином, Львів заплатить більше, тому що він платить за обсяги", – підрахував Тарасюк.

Тому в Нацкомісії пропонують кардинальні зміни – вимірювати блакитне паливо не кубометрах, а в кіловатах, тобто в одиницях зміни енергії. Якщо це станеться, ціна на газ буде залежати від кількості тепла, яке дає паливо саме в вашому домі.

"Насправді розрахунки за теплотворенням дійсно хороші – ви платите за реальне теплотворення газу", – зазначає Черкашин.

Але чи означає це, що всім нам доведеться викинути старі газові лічильники і замість них купувати нові, які будуть обліковувати кіловати? В "Нафтогазі України" запевняють, що ні. Кубометри газу з вашого лічильника будуть просто переводитися в кіловати. Для цього будуть визначати теплоту згоряння газу.

"Лічильники не повинні бути іншими. Є спеціальний перерахунок – і в платіжці у споживача все буде показано максимально прозоро", – говорить директор ТОВ "Газопостачальна компанія" Нафтогаз України "Максим Рабинович.

На таку систему обліку вже давно перейшли чи не всі країни Європейського Союзу. Наприклад, у жителів чеської столиці Праги всі числа, які використовують для підрахунку, в кубометрах. Їх потім переводять в кіловат-години. В середньому один куб – це приблизно 10 кіловат, але може бути і менше, і більше в залежності від якості газу. Ціни встановлюються в кіловат-годинах, але місцеві жителі не плутаються з розрахунками. Кажуть, що використовують спеціальний додаток або залучають фахівців газової компанії.

В Україні ж з прозорістю розрахунків залишаються складності. Наприклад, українці змушені доплачувати так звані коефіцієнти. До суми в платіжці додають ще 5-7% – мовляв, за те, що на вулиці мороз, і обсяг газу через це змінюється. Експерти кажуть, що така практика є незаконною в принципі. Постанова про коефіцієнти приймалося 15 років тому і давно застаріла. Крім того, воно повинна була застосовуватися лише до підприємств, а не населення. НКРЕКУ вже багато років намагалася скасувати "морозні коефіцієнти" через суд, але газконтори продовжують їх нараховувати.

З переходом на облік газу в кіловатах ця проблем зникне сама по собі, кажуть експерти. Втім, газконтори зможуть маніпулювати і з визначенням кіловатів, попереджають фахівці та радять владі розробити життєздатну систему державного контролю. За їх словами, поки що є ризик, що після переходу на облік газу в кіловатах українці будуть платити навіть більше, ніж зараз.

Втім, у НКРЕКП запевняють, що не допустять такої ситуації. Та й для підготовки таких кардинальних змін потрібно чимало часу.

"Ініціативу цю ми повністю підтримуємо, але підтримуємо запроваження її щонайменше восени, а, можливо, навіть через рік – щоб спокійно до цього підготуватися", – говорить Тарасюк.

До цього моменту українцям і далі будуть виставляти ціни на газ в кіловатах. І вартість газу поки що буде знижуватися, Запевнив в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" міністр енергетики Олексій Оржель.

"І лютий, і березень, і літо – це будуть рекордно менші ціни, тому що нам вдалося стабілізувати ситуацію на ринку газу", – сказав міністр.

Річ у тому, що ціни на газ в Україні тепер прив'язані до цін у Європі. А вартість блакитного палива там продовжує падати через те, що минулого літа і восени у сховища закачали багато газу, і знову ж таки – через рекордно теплу зиму.

Нагадаємо, раніше в уряді також заявили, що українцям повернули одну платіжку за газ, але рахунки в ній буде все одно два. Як пояснював Тарасюк, споживачі просто почнуть отримувати обидва рахунки на одному аркуші паперу, що зробить оплату зручнішою. За його словами, повернутися до старої форми квитанції за газ (без окремої плати за транспортування) українці все одно не зможуть, оскільки тепер постачальник і транспортер газу – це різні компанії, які надають окремі послуги.

 

Джерело:
До списку новин