загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сам собі Пенсійний фонд: Навіщо уряд пропонує українцям накопичувальні пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Навіщо українцям накопичувальна пенсія і чому на ній так наполягають "слуги народу"?

Провладна партія "Слуга народу" має на меті реалізувати в Україні "формулу" накопичувальної пенсії, назва якої говорить сама за себе. Ми розібралися, що передбачає система накопичувальних виплат, і як українцям пропонують забезпечити себе пенсією самостійно. Далі – детально про пенсії, що формуються зі щомісячних внесків.

Що передбачає накопичувальна пенсія

Накопичувальна пенсія для українця – це по суті "виплата на майбутнє", пенсія, сформована кожним українцем для себе, виходячи зі щомісячного внеску у розмірі 1% від заробітної плати.

Варто зазначити, що ця тема не є новою – їй майже 15 років, але вона досі залишається в Україні теоретичною, хоча й активно обговорюваною. Приміром, законопроєкт № 2683 "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення", що має на меті впровадити накопичувальні пенсії, був зареєстрований у парламенті наприкінці грудня 2019 року.

У документі йдеться про те, що кожен громадянин України сам накопичуватиме собі пенсію – тобто відповідальність за майбутнє лежить виключно на плечах кожної окремої людини. Інститут Пенсійного фонду фактично нівелюється.

Роботодавці повинні будуть платити 2% від заробітної плати працівників, а працюючі українці – 1% і більше від заробітної плати. Якщо сплачуватиме працівник, роботодавець має пропорційно доповнювати його внески власними у розмірі до 5% від зарплатні підлеглого.

Передбачається, що якщо (коли) система накопичувальних пенсій запрацює, то кожен її учасник обере на сайті Центрального пенсійного адміністратора портфель, тобто алгоритм накопичення пенсії. Якщо учасник системи з якихось причин не обрав собі портфель, його внески будуть розподілені між пенсійними портфелями, якими управляють компанії, що співпрацюють з Радою Пенсійного казначейства. Учасник системи зможе надалі змінити пенсійний портфель чи обрати уповноважений недержавний пенсійний фонд.

Накопичувальна пенсія базується на обов’язковому пенсійному страхуванні: частина обов’язкових внесків до пенсійної системи накопичується у Накопичувальному фонді і обліковується на пенсійному рахунку українця, котрий їх сплачує.

Накопичувальна система пенсій має залучити до себе всіх українців віком від 18 до 35 років (обов’язково) та осіб старших за 35 років (добровільно). Гроші, що зберігатимуться на пенсійному рахунку людини, будуть її власністю. Кожен зможе витрачати їх, досягнувши пенсійного віку.

У випадку смерті учасника системи право власності на пенсійні заощадження мають перейти до його спадкоємця.

Навіщо Україні накопичувальні пенсії саме зараз

Сьогодні держава дотує дефіцитний Пенсійний фонд. Нинішніх 22% відрахувань з офіційних зарплат не вистачає на роботу фонду. Чинна українська система пенсійних накопичень та виплат передбачає сплату працюючими українцями єдиного соціального внеску (ЄСВ), що покликаний покривати майбутню трудову пенсію.

"Цих грошей, після того, як єдиний соціальний внесок зменшився на третину, не вистачає для того, щоб забезпечити всі трудові пенсії. А тому вже багато років державний бюджет дотує Пенсійний фонд. Фактично це таке квазібанкрутство, відповідно до якого Пенсійний фонд тільки за рахунок ЄСВ не може виконувати свої зобов’язання перед українцями", - каже голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Вона заявила, що у зв’язку з цим у 2030 році лише 40% українських пенсіонерів матимуть необхідний страховий стаж та отримуватимуть пенсію за формулою. Інша частина пенсіонерів матиме мінімальну пенсію. Такими даними, за словами Третьякової, розпоряджається Світовий банк.

Це означає, що кожна генерація отримуватиме все меншу і меншу пенсію у відношенні до зарплатні. А значить, не всі українці, котрі зараз працюють, будуть забезпечені державними пенсіями через 20, 30, 40 років. Виходить, що забезпечити собі нормальне життя у поважному віці українці гіпотетично зможуть завдяки накопичувальній пенсії.

*************

Цікаво, що в Україні вже майже 15 років працює добровільна накопичувальна система, та все ж вона не стала масовою та не охопила всіх українців. Наразі у програмі самостійного формування пенсій бере участь майже 1 мільйон чоловік.

Насправді ця перспектива доволі цікава і навіть може бути вигідною, але поки нетривка українська реальність залишає бажати кращого. Ніхто не гарантує і навряд чи гарантуватиме навіть через 5-15 років, що одного дня накопичені гроші мільйонів українців не згорять у полум’ї реальної або примарної інфляції.

 

Джерело:
До списку новин