загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Японці створили робота, який «відчуває» біль

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вчені з Університету Осаки розробили робота, схожого на дитину, який може «відчувати біль» через синтетичну шкіру. Його назвали Аффетто (Affetto). Про це повідомляється на сайті Університету Осаки.

За словами дослідників, робот відчуває і розрізняє легкі дотики і сильні удари, реєструє зміни тиску на синтетичну шкіру. Аффетто забезпечили «больовою нервовою системою», що сприймає торкання і удари за допомогою технології штучного інтелекту. Крім того, робот реагує на «больові відчуття», змінюючи міміку обличчя.

Розробка Аффетто велася з 2011 року. Спочатку він був тільки дитячою головою, яка могла показувати обмежений спектр емоцій – посмішку або похмурий погляд. Тепер же роботу-дитині додали штучну шкіру, оснащену 116 тактильними датчиками, а діапазон виразів його обличчя розширився – по завіреннях учених, Аффетто може показувати більш тонкі емоції, ніж смуток або радість.

Читайте такожУ Чорнобильській АЕС виявили грибок, який "харчується радіацію" – вчені вироблятимуть з нього ліки

«Інженери і матеріалознавці університету розробили нові тактильні датчики і прикріпили їх до синтетичної шкіри Аффетто. Завдяки цьому він зміг розрізняти сильні і м’які дотики до свого тіла », – говорить провідний дослідник проекту Мінору Асада.

Як стверджують дослідники, за допомогою Аффетто вони планують навчити штучний інтелект «розуміти» больові відчуття. Таким чином вчені хочуть, щоб роботи змогли проявляти співчуття і емпатію до людей, які відчувають біль. Саме тому роботу дали можливість міняти емоції на обличчі – таким чином люди зможуть отримувати підтримку від Аффетто. За словами Асади, яка за сумісництвом очолює Японське суспільство робототехніки, в Японії вважається, що всі предмети мають «душу», в тому числі металеві роботи – тому вони нічим не відрізняються від живої людини і теж могли б відчувати біль в тому ж розумінні, що й люди.

Штучна «больова нервова система» була представлена на конференції Американської асоціації просування науки (AAAS), яка проходила в Сіетлі з 13 по 16 лютого 2020 року. Асада говорив на презентації, що винахід розрахований в першу чергу на стрімко старіюче населення Японії – нові роботи зможуть надавати підтримку і проявляти емпатію до самотніх людей похилого віку. Однак, як підкреслив учений, ще належить розробити повноцінне тіло андроїда і зробити обличчя більш виразним і схожим на людське, щоб подолати «ефект зловісної долини». Інженери в найближчому майбутньому повинні подолати такі проблеми, як присутність природньої асиметрії, а спектр емоцій необхідно розширити ще більше. Коли ці проблеми будуть вирішені, люди більше не зможуть відрізняти роботів від людей, зазначив Асада.

 

Джерело:
До списку новин