загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсія у 55 років: чи ухвалить ВР закон

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Пенсійного фонду дефіцит коштів, та й пенсійний вік хочуть підняти, каже експерт.

У Верховній Раді розроблено законопроект "Про введення програм пенсійного забезпечення за вислугу років" (№ 2617), за яким вийти на пенсію в 55 років (зі стажем 30 і 25 років для чоловіків і жінок відповідно) зможуть залізничники, водії вантажівок на шахтах, кар'єрах, рудниках, механізатори, плавсклад морського і річкового флоту, геологи, лісозаготівельники тощо. Чому парламенту буде складно ухвалити цей закон – про це йдеться в авторській статті.

Як відомо, право дострокового виходу на пенсію після впровадження реформи залишилося у деяких категорій працівників, наприклад у шахтарів, льотчиків, викладачів, медичних працівників тощо. Але були й ті, хто позбувся такої можливості.

Читайте також: Українцям можуть подвоїти трудовий стаж: у ПФУ розповіли, хто з пенсіонерів може на це розраховувати

Сергій Родлер, аналітик TeleTrade, зазначає, що у цього питання багато нюансів, бо є галузі, де працівники змушені трудитися в дуже важких умовах, що чинить негативний вплив на здоров'я. Тому держава має підвищувати привабливість таких галузей, які відіграють в економіці країни вкрай важливу роль, а ентузіасти повинні мати змогу вийти на заслужений відпочинок раніше і отримувати гідну винагороду.

"А втім, з останнім виникають складнощі. Зараз середня пенсія в країні становить близько 3 тис. грн: мало хто, особливо молодь, спокуситься можливістю отримувати такі виплати на кілька років раніше за інших громадян, пропрацювавши пів життя у вкрай важких умовах. У цьому і головна проблема – порівняно з іншими країнами, особливо тими, які стали основними центрами міграції в останні роки, соціальна сфера України розвинена дуже погано. Одними поправками до законодавства привабливість українських компаній не підвищиш – необхідною для цього умовою є динамічний розвиток економіки", – каже Родлер.

Експерт зазначив, що ще питання в тому, чи зможе собі дозволити це дефіцитний Пенсійний фонд, адже пенсійний вік планують підвищувати, а індексації пенсій відкладають.

"Великим компаніям треба за аналогією з бізнесом з інших країн взяти ініціативу у свої руки: практично в кожній американській компанії є свій пенсійний фонд, який допомагає накопичити працівникам солідну надбавку до обов'язкових виплат після виходу на пенсію. Окрім (забезпечення) очевидних плюсів для працівників, такі фонди сприяють збільшенню інвестиційної активності в країні", – підсумував Родлер.

 

Джерело:
До списку новин