загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Готівкою і надалі можна вільно розраховуватися

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Попри те, що новий коронавірус може передаватися через предмети, зокрема і через гроші, поки що готівковий обіг грошей не скасовується.

Тим не менш пропозиція Національного банку України про переведення усіх виплат (зарплат, субсидій, пенсій тощо) у безготівкову форму спричинила певний ажіотаж і паніку. «Готівка потенційно може бути носієм вірусу, а подорожі для отримання заробітних плат, пенсій, соціальних виплат, субсидій та інших грошових виплат наражають вас на небезпеку. Тому

Національний банк звертається до Кабінету Міністрів і органів місцевого самоврядування щодо переведення всіх організацій, підприємств, фізичних осіб на здійснення цих платежів винятково в безготівковій формі на банківські рахунки з відкритими для них банківськими картками», — заявили в НБУ.

Читайте такожФінанси - також на карантині. Україні терміново потрібні мільярди доларів. Де їх взяти?

Також в НБУ наголосили, що на період карантину банки мають забезпечити безперебійну роботу центральних офісів, дистанційних каналів обслуговування і контакт-центрів. У НБУ вважають доцільним відмовитися від готівки торговельним точкам. Брати оплату товару лише в безготівковій формі, посилаючись при цьому на практику, яку використовували під час розпалу пандемії в Китаї, де всі розрахунки здійснювалися в безготівковій формі.

Серед перших, хто відреагував на таку заяву, була «Укрпошта». Керівництво національного оператора поштового зв’язку вважає, що внаслідок обмежень роботи громадського транспорту, віддаленості деяких населених пунктів від банкоматів та відділень банків багато хто з пенсіонерів ризикує залишитися без грошей. За інформацією генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського, банківські відділення є в 6 відсотках населених пунктів країни. І щоб дістатися до них, пенсіонеру доведеться ще й заплатити за проїзд.

Для такої реакції топ-менеджера «Укрпошти» є підстави. Тим паче що значна кількість банків тимчасово припинили на період карантину роботу своїх відділень (наприклад, Ощадбанк закрив до 20 відсотків своїх відділень).

Довідково

За даними Міністерства інфраструктури України, 37 відсотків українців не мають банківських рахунків, тому не можуть отримувати онлайн-переказів за допомогою інтернет-банкінгу. Саме тому повний перехід на безготівкові виплати для значної кількості населення обмежить доступ до фінансових ресурсів.

Сьогодні «Укрпошта», як і раніше, доставлятиме готівкою не лише пенсії та субсидії, а і грошові перекази. Варто згадати, що на час дії карантину «Укрпошта» запровадила безплатну функцію переказу грошей з банківських карток готівкою на конкретну адресу отримувача (гроші приносять листоноші), а з 24 березня «Укрпошта» доставлятиме ліки у найвіддаленіші куточки країни всім охочим.

У Національному банку, до речі, заявили, що знають, як провести дезінфекцію готівки, і мають відпрацьовану технологію такої дезінфекції. Також у НБУ наголошують, що банківська система України на сьогодні ліквідна, аби підтримати економіку та населення. Банківська система достатньо капіталізована, аби витримати тимчасові ускладнення, які можуть виникнути у зв’язку з обмежувальними заходами. Усе це дає підстави вважати, що готівковий обіг не буде скасовано, і, сподіваюся, цього не станеться.

 

До списку новин