загрузка...
Блоги
Дзебак Владимир Дзебак Владимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Все блоги
Колонка автора
Все колонки авторов
Петиции ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробности Подать заявку
Опрос
Придерживаетесь ли Вы правил карантина?

Пенсионеры остались в категории незащищенных, несмотря на реформу - эксперт

Увеличить шрифт Уменьшить шрифт
Отправить
Печатать

Повышение пенсий не повлияет на размер субсидий. Об этом 20 октября заявил министр социальной политики Андрей Рева. Он напомнил, что при расчете субсидий учитываются доходы за последние полгода.

Также министр отчитался, что в Украине по обновленной формуле перечислили пенсии для всех пенсионеров, но повышение выплат коснулось не всех. Для 10% пенсионеров выплаты не вырастут.

К слову, третьего октября Верховная Рада приняла во втором чтении и в целом правительственный законопроект о повышении пенсий.

О последствиях «осовременивания» пенсий в эфире радиостанции Голос Столицы рассказала эксперт по вопросам пенсионной системы «Реанимационного пакета реформ» Галина Третьякова.

Міністр соціальної політики каже, що поки хвилюватися нема про що. Яка ваша думка?

— Так, я думаю, що не тільки поки що хвилюватись немає чого, але і на другу половину з початку 2018 року, коли вже буде прийматись, і потім інші вже підвищені пенсії у дохід домогосподарства, в цьому випадку будуть підвищені прожиткові мінімуми, і субсидія буде нараховуватись, навіть коли людина в абсолютному виразі отримала більше грошей. Цю роботу треба провадити у субсидування в будь-якому випадку, але до кінця року не вплине зростання пенсій, тому що для обрахунку субсидій береться дохід за першу половину цього року. Так, це правда.

У травні 2018 року нові пенсії вплинуть на отримання пенсіонерами субсидій?

— Вони будуть впливати на дохід домогосподарства, але одночасно будуть зростати і прожиткові мінімуми, і тому будуть підійматись синхронно і пенсія, і прожиткові мінімуми і субсидії теж мають… для того, щоб нараховувалась субсидія, можна буде вже отримувати більший дохід. Я думаю, що уряд передбачає це збільшення, тобто все рівно пенсіонери будуть залишатись в тих прошарках населення, які незахищені. Тому тут, я думаю, це підвищення пенсій тільки якщо людина отримала на чотири, на п'ять тисяч гривень, там буде впливати. Але таких людей, у яких підвищення досить високе відбулось, їх не так багато в Україні.

Тобто не вийде, що пенсію збільшили на 200 гривень, а позбавили субсидії на 500 чи 100 гривень?

— Я думаю, що ні. Немає логіки в цьому процесі. Інша справа, що, отримуючи субсидії, у нас поки що взагалі система отримання субсидій не систематизована, так би я сказала, тому що систематизація субсидій передбачає, в першу чергу, монетизацію. Не мають йти за ці витрати напряму гроші з державного бюджету до монополіста, так будемо чесно казати, який надає комунальні послуги для людини, а має бути дотація до тих прошарків населення, які бідні і в яких не вистачає коштів на існування, вони мають отримати додаткові речі, додаткові гроші з держбюджету. Ця монетизація передбачає, що людина сама має бути відповідальною перед комунальними службами. Цієї монетизації не відбулось, але чи готовий буде чи ні уряд монетизувати ці пільги з 1 січня 2018 року, це велике питання, хоча уряд собі таке завдання ставив. З іншого боку, для того щоб нараховувати субсидії, треба впроваджувати таке правило, щоб людина надавала свою декларацію, і в цій декларації було показано, що в людини немає інших джерел доходів, бо сьогодні ми не перевіряємо, чи є у людини дві автівки, три квартири, ми все рівно дотуємо, дотуємо навіть людину, у якої є інші доходи для того, щоб покривати ці комунальні послуги, а дотації мають йти тільки для того населення, яке є бідним. Оце треба врегульовувати. Ця система не до кінця продумана, і уряд ще до цієї роботи тільки приступає.

За даними Андрія Реви, середній розмір пенсій після перерахунку зросте майже на 560 гривень. Наскільки це вагома цифра?

— Наразі середня пенсія досягала навіть двох тисяч, вона була близько 1800 гривень, це дані за 2016 рік. Після підвищення у травні 2017 року збільшилась, нагадаю, мінімальна пенсія до бюджетного процесу, там було закладено збільшення мінімальної пенсії, воно відбулось з першого травня і, відповідно, зараз індексація була трішечки на рівні десь двох тисяч. Якщо вона зростала за даними міністра ще на 500 гривень, то ця цифра буде сягати вже більше, ніж дві з половиною тисячі гривень середня пенсія зараз. Але чесну цифру ми отримаємо після того, як ці пенсії нарахують і Пенсійний фонд прозвітує на своєму сайті. Зараз тільки приблизно показники, які дають внутрішні якісь обрахунки.

Не зростуть пенсії близько 10% пенсіонерів — так звані спецпенсії?

— Це категорія тих пенсіонерів, яка вийшла на пенсію в останні п'ять чи десять років, і в кого зарплата була достатньо висока, вище, ніж середня по країні. Це люди, зарплата яких була на рівні 10-20 тисяч гривень, і в цьому випадку, 20 тисяч зараз немає обмеження, я маю на увазі, що формула може давати і більшу величину пенсії, але її обмежують на рівні не більше ніж 10 тисяч 740 гривень, але ті, хто отримав цю достатньо високу пенсію і в кого були високі заробітки перед виходом на пенсію, і хто вийшов недавно, це ті пенсіонери, які таку індексацію не отримали. Але в них ще ця пенсія не втратила купівельну спроможність так, як втратила у людей, яким 70 і більше років.

А за рахунок чого вдалося збільшити пенсії, які джерела фінансування Пенсійного фонду? Наскільки це рішення виважено для стану держбюджету?

— По-перше, коли впроваджувалась пенсійна реформа, одночасно вносились зміни до державного бюджету, до закону України про державний бюджет на 2017 рік, це перше. А джерела — це підвищення не спрогнозоване, підвищення фонду зарплати України в цілому. Ми планували, що в цьому році фонд зарплати буде складати 666 мільярдів гривен. Насправді по всіх прогнозах ми виходимо на 810, це величенька сума, це більше, ніж на 150 мільярдів гривень більше, множте на 22%, це значить, що Пенсійний фонд, і фонд соцстраху, і фонд безробіття вони всі втрьох споживають ці 22% ЄСВ, вони отримають більше набагато, ніж було заплановано, і джерелом компенсації цього підвищення саме йдуть гроші за рахунок того, що зростає фонд зарплати. Інша справа, за рахунок чого зростає фонд зарплати, чи відбуваються процеси «вибілювання», чи це вплив зниження ЄСВ, і роботодавець почав збільшувати, відповідно, отримавши на третину для себе вигоди, він почав ділитись вигодою з найманими працівниками, чи це наслідок того, що у нас в 2015 році інфляція була 49%, і зарплата зараз наздоганяє ту інфляцію, чи це дзвіночок, що у нас почала економіка розвиватись і тому зростає фонд зарплати.

У будь-якому випадку всі ці чотири чинники впливають на те, що фонд зарплати зростає, і це дає можливість уряду гарантувати сьогодні те, що і в наступному році, бо це підвищення сподіваються всі, всі прогнози економічні кажуть, що фонд зарплати буде зростати і в 2018 році, таким чином, є джерело, щоб підвищувати пенсії нашим пенсіонерам, сучасним пенсіонерам. Що стосується новим пенсіонерам, то там умови трішечки погіршились: коефіцієнт 1,35 знижений, і тепер нові пенсіонери і генерація нових пенсіонерів будуть отримувати пенсію меншу, ніж той, хто виходив в 2017-2016 роках. Але уряд в цьому законопроекті заклав в 2019 році запуск накопичувального рівня, це власні накопичення українців, навіть затверджено вже синхронно з прийняттям цього законопроекту про підвищення пенсій дорожня карта уряду щодо того, щоб нові вже генерації пенсіонерів були теж забезпечені. Після того як уряд захистив пенсіонерів сучасних, тепер виникає проблема захистити тих, хто буде виходити на пенсію в найближчі роки, і тих, хто є молодим, 20, 25, 30 років. Таким чином, уряд одночасно з цим підвищенням пенсій думає над тим, як буде розбудована далі система. Це буде відбуватись достатньо напружно, бо відповідно до цієї дорожньої карти треба підготувати багато змін до багатьох законів і до нормативних актів, але здається, що це можливо, при тому, що це буде під особливим наглядом прем'єра.

К слову, исполнительный директор центра социально-экономических исследований CASE Дмитрий Боярчук считает, что иностранным пенсионным фондам не нужны деньги украинцев, пока в стране — бардак. При этом он обратил внимание, что когда начнет работать накопительная пенсионная система и украинцам придется выбирать пенсионный фонд, нужно опасаться тех, кто сулит «золотые горы».

 

Источник:
К списку новостей