Колонка автора:

Ерефея, Греція і православ’я

В історії російсько-грецьких стосунків було багато моментів, коли московія проявляла своє справжнє обличчя до братнього православного народу – Еллади. Хочу розповісти лише одну з цих історій, коли московітами була виявлена «повна любов» і до греків, і до Афону, і до православ’я.

 

У православній історії (в силу певних обставин та надзвичайної консервативності) було дуже мало особливих релігійних течій, не кажучи вже про ордени. Тому, коли на початку 20 століття в його річищі виникло нове спрямування – ономатодоксія чи імябожіє, – то на нього одразу звернули велику увагу.

 

Суть цього вчення прихильники висловили однією фразою: «Имя Бога есть Сам Бог» («но Бог не есть имя»). Кількість прихильників уже в перші роки існування течії у православ’ї почала стрімко зростати. Були навіть покровителі з самого імператорського двору. Не тільки в самій московії, але й серед монахів Афону прихильно зустріли новацію.

 

Поширення на Святій горі серед російських монахів імябожія можна пояснити тим, що автор цієї течії – схимонах Іларіон (Домрачев) сам 20 років провів на Афоні. Пізніше, у 80-х роках 19 століття, він переїхав на Кавказ, де проводив життя монаха-відлюдника. Саме там і були розроблені головні догмати вчення, які він виклав у книзі «На горах Кавказу».

 

У результаті ряду інтриг, не в останню чергу через те, що підтримку імябожію надавав Г.Распутін, прихильники цієї течії православія зазнали значних переслідувань. У травні 1913 року Святіший Синод осудив вчення. А вже в червні цього ж року на виконання рішення Святого Синоду на Афон були відправлені війська!!! Російський канонерський човен «Донец» доставив архієпископа Вологодського Нікона Рождественського і професора Троїцького на гору Афон з метою «усмирения монашеского бунта» у супроводі пароплава «Цар» (з 5 офіцерами и 118 солдатами).

 

Прибувши на Афон, представники царського уряду виявили, що понад 600 монахів, які були вихідцями з ерефеї, підтримали імябожія і відмовилися відрікатися поглядів. Багатогодинні переговори з монахами, прихильниками вчення схимонаха Іларіона про зречення імябожія, успіху москалям не принесли. Тому додатково був викликано ще й пароплав «Херсон», із солдатами 6-ї роти 50-го Бєлостокського полку.

 

Російський консул у Константинополі, Шебунін, отримав наказ штурмувати!!! православні монастирі і затримати незгодних. Після штурму і взяття Пантелеймонового монастиря монахи із Андріївського скиту здалися добровільно. 40 із них було залишено на Афоні, в силу їх не транспортабельності, а в російську імперії було вивезено 621 монахів!

 

Після приїзду в Одесу лише 8 прихильників імябожія було відпущено, а інших або було відправлено в тюрму або на заслання (звичайно, після позбавлення церковного сану). Це був перший потужний удар по православному чернецтву, після чого воно вже не змогло оправитися.

 

Ось так на чужій території військовими методами було відновлено ідею «російського православного світу» серед мирних набожних монахів. У самому серці світового православ’я!

 

Нагадаємо і про вимогу тогочасного російського керівництва зробити Афон екстериторіальним. І про плани анексії Святої гори. Думаю, що сьогоднішні політичні сили, які прийшли до влади, мали б знати уроки історії. Хоча, про що це я? Нинішній грецькій владі після відмови приймати присягу на Біблії навряд чи хочеться згадувати про справжнє обличчя російського брата у недалекому минулому. І про таку дрібницю, як утиски московітами на власній території православ’я, яке в Греції має статус державної релігії (якщо бути абсолютно точним, конституція Греції визнає православ'я як переважаючу релігію у країні).

 

Отож, дружба з ерефеєю може дуже дорого коштувати грекам!

 

Дзебак Владимир

загрузка...
Блоги
Дзебак Владимир Дзебак Владимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Все блоги
Колонка автора
Все колонки авторов
Петиции ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробности Подать заявку
Опрос
Придерживаетесь ли Вы правил карантина?