Колонка автора:

ПРОСТО ТРЕБА ЗНАЙТИ ХОРОШОГО АКТУАРІЯ

Коли чую від Арсенія Яценюка слова про те, що вони відстояли в дискусії з МВФ збереження у державі існуючого пенсійного віку, то не розумію самої суті "досягнення".

 

Особисто для мене будь-який пенсійний вік – це вікова дискримінація. У принципі, законодавчо визначений пенсійний вік – не обовязковий. А часто-густо і шкідливий. Законодавче обмеження певним віком часу виходу на пенсію робиться для того, щоб:

 

1. Обмежити (певним віком) право на отримання пенсії. Що є, на думку чиновників, економією коштів солідарної системи. Але якщо актуарні розрахунки підібрані правильно, визначені відповідні стимулюючі коефіцієнти за більш пізній вихід на пенсію (при збереженні права раннього виходу), то економія для ПФ або невелика, або взагалі відсутня.

 

Ми добре знаємо, що людині за 50 дуже важко знайти роботу. Будучи безробітною, вона йде до Центру зайнятості, де держава платить їй соціальну допомогу, тобто з  бюджету. Щоправда, з іншого кармана. Таким чином статистика ПФ виграє. А держава програє, адже ускладнюється життя для людини, породжуються умови для корупції тощо...

 

2. Друга складова у законодавчо визначеному пенсійному віці – це легальний дозвіл для працедавця позбавитися працівника. Найбільш яскраво це проявляється у бюджетній сфері.

 

Але головним критерієм має бути ЕФЕКТИВНІСТЬ робітника (незалежно від віку і посади). Якщо ефективний – працює, якщо ні – звільняється, не чекаючи певного віку. Може, краще внести в трудове законодавство відповідні норми і спростити клопоти роботодавців?

 

Таким чином, збільшення пенсійного віку – це всього-на-всього погані актуарні розрахунки! Моя порада для чиновників: найміть із Заходу хороших актуаріїв і не мучте людей!

 

 

Дзебак Владимир

загрузка...
Блоги
Дзебак Владимир Дзебак Владимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Все блоги
Колонка автора
Все колонки авторов
Петиции ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробности Подать заявку
Опрос
Придерживаетесь ли Вы правил карантина?