Колонка автора:

СТРАТЄГІЯ?!? (ІІ частина)


СПОЧАТКУ ПРО ЛІРИКУ


Насамперед, варто звернути увагу на заміну самої назви законопроекту № 2767 від 30.04.2015р. Замість початкового Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, пропонується «Про систему пенсійного забезпечення та загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». І у змісті запропонованого законопроекту чітко бачимо зміну окремих положень, з частковим додаванням деяких нових моментів, а не комплексним реформуванням УСІЄЇ системи пенсійного забезпечення. Тому зміст і назва законопроекту не збалансовані.

 

Наступне. Зміст проекту цього Закону – це громіздке нашарування багатьох, абсолютно різнопланових пропозицій щодо необхідних змін у пенсійному забезпеченні, які автори цього тексту намагалися обєднати в одному правовому документі. Виникає питання: для чого?

 

Щодо механізму ліквідації спецпенсій, описаному у вищевказаному документі, то мені він неабияк нагадує рухи слона у посудній крамниці. Закрадається крамольна думка, що саме ТАКА схема запроваджується з метою, аби відміну спецпенсій скасувала наступна влада або самі спецпризначенці через відповідні суди.

 

"Дурілка картонна" – напевне, тільки так думають ідеологи  в соціальній сфері про усіх літніх громадян, запроваджуючи власне тлумачення середньої заробітної плати, розрахунок якої базується на показнику заробітної плати за 2012-2014 роки, що вже з 2016 року призведе до зменшення нарахування і виплати пенсій.

 

А ЗАРАЗ ПРО ГОЛОВНЕ: власне про запровадження накопичувальної системи (НС).

 

ПО-ПЕРШЕ, вибір початку впровадження накопичувальної реформи зараз ДУЖЕ НЕ ВДАЛИЙ. Офіційний рівень інфляції в Україні на сьогодні становить близько 50%. Високим цей показник буде і наступного року. На практиці це означає, що на сьогоднішні 100 грн. кожен з нас через рік зможе купити товару вдвічі менше.


Цікаво, які зараз існують фінансові інструменти, дохідність по яких перекривала б існуючий рівень інфляції??? І ще: за усіма прогнозами, ВВП в Україні буде і надалі скорочуватися. А, отже, в кінцевому результаті надходження у солідарну систему зменшуватиметься також. Тому, крім коштів для латання дірки солідарної системи, будуть потрібні додаткові кошти, які перенаправлятимуться із солідарної у накопичувальну систему. 

 

ПО-ДРУГЕ, усім, кому 55+, участь у ній не світить. (Може, це для них і на краще?)


До 35 – обов
язкова.


Від 35 до 55 - добровільна.

 

Звичайно, можна було б дати і покроковий детальний аналіз усіх положень цього "документика", але обмежимося наразі головними пунктами.

2.1. Запровадження накопичувальної системи (НС) у
такому вигляді ніц не дасть. Нікому! Крім причетних до накопичувального фонду "кровосісів". Ба, більше того - поглибить дірку у ПФУ. Акцентуємо увагу ще раз: з першого рівня пенсійного забезпечення, з солідарної системи, із 2017 року два, а з кожного наступного року буде "відщіпуватися" на один відсоток більше поступлень від ЄСВ на користь НС. Це означає, що бюджет України уже в 2017 має додатково біля 20 млрд. грн витратити на покриття дефіциту бюджету солідарної системи ПФУ. А кожного наступного року – на 8-10 млрд. грн. більше!!!

 

2.2. Державна накопичувальна система - це утворення супермонополіста, який не матиме жодного конкурента, а відтак, і потужного стимулу для розвитку.


Кошти цієї державної НС – завжди ласий шматок для політиків і урядовців на затикання чи латання бюджетних дір.

 

2.3. Кошти, які поступлять у накопичувальну систему, матимуть право розміщувати лише компанії з управління активами (КУАшки) - непідконтрольні у фінансовому плані структури. Реальний результат їх роботи буде помітний щонайменше через 5 років. Тобто, політики, які приймуть зараз ці закони, з 99% ймовірністю до того часу вже не будуть при владі. Але будуть у шоколаді. А тому, у випадку, якщо будуть банкротства КУАшок, подібно до нинішнього масового "банкопаду", винних буде знайти майже неможливо!

 

3.4. Вимоги до КУАшок, які будуть оперувати коштами НС (у майбутньому – це сотні мільярдів грн!!!), - просто смішні, до непристойності!!! Фактично такі ж, як існують на сьогоднішній день. Кошти накопичувальної системи при такому розпорядку стають зовсім незахищеними. Якщо пропали мільярди коштів вкладників такого американського енергетичного гіганта як "Енрон", з відповідним захистом коштів у цій країні, то можна стверджувати ще до початку впровадження накопичувальної системи з майже 100% вірогідністю, що плакали кошти учасників НС у майбутньому! І найголовніше, що майбутні втрати ГОТУЮТЬСЯ УЖЕ СЬОГОДНІ!!!

 

Дзебак Владимир

загрузка...
Блоги
Дзебак Владимир Дзебак Владимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Все блоги
Колонка автора
Все колонки авторов
Петиции ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробности Подать заявку
Опрос
Придерживаетесь ли Вы правил карантина?