Колонка автора:

ЗИМОВІ СТРАШИЛКИ МОЖНОВЛАДЦІВ

 

Замість монетизації субсидій влада вигадала «монетизацію економії». 

 

Прочитав статтю в «Капіталі» під назвою  «Для монетизации субсидий нет условий» -    //www.capital.ua/ru/news/79934-dlya-monetizatsii-subsidiy-net-usloviy-minsotspolitiki#comment-15240. Не можу промовчати!

Мабуть, скоро в економічних довідниках доведеться вносити доповнення: наші можновладці винайшли новий термін – «монетизація економії субсидій».  

Колись відомий письменник і фельєтонист Ілля Ільф написав приблизно таке: «Громадяни! Замість того, щоб уживати заходів щодо розгортання масової кампанії по забезпеченню чистоти вулиць, просто візьміть мітлу та підметіть сміття!». Наші чиновники не можуть собі дозволити впасти так низько і говорити з народом простою мовою. І тому вони вигадують щось крутіше, ніж мітла…  

У жовтні 2016 року середній розмір субсидій на оплату послуг ЖКГ досяг 566 грн. на одне домогосподарство.

Мільйони громадян України з радістю сприйняли б звістку про те, що влада хоче замість всієї тієї мороки з наданням державних субсидій на оплату житлово-комунальних послуг – просто сплачувати тим, кому такі субсидії належить виділяти, реальні гроші на спеціальні рахунки в ощадбанку. Тобто громадянин, який сплачує за газ, воду, енергію, мав би право на ці (і лише на ці!)  потреби перераховувати гроші щомісяця з такого спецрахунку.

Що тут складного?

Але не так думають чиновники в урядових колах. Не так мислять менеджери в державній установі з неймовірно розумною назвою – НКРЕ-КП.

Коли читаю щось на зразок того, що монетизацію субсидій здійснити не можна, а монетизацію економії – можна, хочеться сказати авторам таких відкриттів: "Заспокойтеся! Ні того, ні іншого ви все одно не зробите! То навіщо тут витрачати стільки ваших дорогоцінних нейронів?.. Пересічним громадянам і так зрозуміло: вас там для того й тримають, щоб ви якомога довше й більше морочили голови простим смертним". 

Ось ми дізнаємося від прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, що на сьогоднішній день 6,4 млн. домогосподарств отримали від держави субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. А за прогнозами, які раніше озвучував уряд, з нинішнього опалювального сезону субсидій потребують 9 млн. домогосподарств. Віце-прем’єр Павло Розенко заявив, що з підвищенням удвічі мінімальної зарплати чисельність тих, кому досі "світило" отримати субсидію, зменшиться. Власне, це й є тим, що називається "маленькі хитрощі" великих начальників. ЗБІЛЬШИТИ – ЩОБ  ЗМЕНШИТИ!..

Ну, а те, що директор департаменту державної соцдопомоги Віталій Музиченко "не видит в ближайшей перспективе возможности перевода финансирования субсидий для граждан в денежные средства, поскольку для этого не созданы необходимые условия", а також те, що він услід за міністром соцполітики Андрієм Ревою повторює дуже велику "страшилку" нібито (цитую): "Это просто нереально сделать технологически, потому что, даже если спроецировать ситуацию, когда нужно открыть 7 млн. личных счетов для выплаты субсидии — это может растянуться на полгода-год минимум» (кінець цитати), — це свідчить про вперте НЕБАЖАННЯ ВЛАДИ ПРОВЕСТИ МОНЕТИЗАЦІЮ СУБСИДІЙ.  

Адже міністр Андрій Рева цю "страшилку" озвучив ще кілька місяців тому, але промовчав, коли керівник Ощадбанку України одразу спростував його заяву і сказав, що відкрити індивідуальні спецрахунки для всіх громадян, яким призначені субсидії, можна протягом трьох-чотирьох тижнів. УВАГА: не протягом «півроку, а то й року» – а за місяць! 

Тож не слід, панове, лякати супер-складністю відкриття рахунків! НЕ ХОЧЕТЕ ВИ МОНЕТИЗУВАТИ СУБСИДІЇ! НЕ ХОЧЕТЕ!.. Тож услід за НКРЕ-КП розкажіть краще тепер, що воно таке – "монетизація економії субсидій" – бо  людям, дивлячись на вас, тільки й залишається повторити слова відомого комедійного персонажу, на якого справив сильне враження язикатий «цилюрник» Голохвостий (він же Голохвастов): "Такий розумний, аж страшне!.."

Олег КРАВЧЕНКО,

ветеран праці, член НСЖУ.

 

Кравченко Олег

загрузка...
Блоги
Дзебак Владимир Дзебак Владимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Все блоги
Колонка автора
Все колонки авторов
Петиции ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробности Подать заявку
Опрос
Придерживаетесь ли Вы правил карантина?