Колонка автора:

ПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ

Слава Ісусу Христу!

Всечесні Отці! Дорогі Брати і Сестри!



Кожен Різдвяний піст обдаровує нас передчуттям чуда. Чуда зустрічі творіння і Творця, що здійснилася в особі Єдинородного Божого Сина й Сина Людського Ісуса Христа. “Я – ворота” (Ін. 10:9), – навчатиме Господь Своїх учнів. Цими словами Він нагадує всім нам про замкнені гріхом праотців двері раю (Бут. 3:24), які протягом історії лишалися для людства докором сумління і спонукою до повернення, до відновлення синівської єдности з Отцем.

 

Христос народжується, аби допомогти кожному з нас подолати цей шлях повернення до Отця, важливим відтинком котрого є Різдвяний піст. Адже передріздвяний період духовного вдосконалення покликаний підготувати нас не лише до зустрічі з воплоченим Божим Сином. Ми готуємося до зустрічі з усім, що є для нас рідним і святим. Недарма бо різдвяний святвечір залишається традиційним часом зустрічі родини. Напередодні Різдва Господнього ми намагаємося долати сотні, а часом і тисячі кілометрів, аби бути разом із найріднішими в світі людьми – батьками, братами й сестрами, дідусем і бабусею.

 

Піст – це дорога до Бога і дорога назустріч один одному. Церква заохочує нас пройти цей шлях для звільнення від фальшивих уявлень про довколишній світ і про себе самих, від засліпленої гонитви за примарами життєвого успіху, від отруйної ненависти до ближнього. Саме завдяки цьому ми зможемо зустрітися з самими собою – зі справжнім собою, носієм образу й подоби Божої, не затьмареної гріхом.

 

Різдвяний піст впроваджує нас у тихий спокій вифлеємської печери, де пригортає Богодитятко Його Пречиста Мати. Ангели в небі звіщають дар спокою для всього світу, співаючи: “На землі мир, у людях добра воля” (Лк. 2:14). Важкі переживання війни, що вже другий рік точиться на нашій землі, допомагають відчути неосяжну цінність і водночас високу ціну миру. Христового миру – бо не буває іншого надійного, міцного миру, доки ми є на землі. А цей мир досягається лише перемогою правди, справедливости, любови до ближнього. І народжується він не на полі військового протистояння, а в наших серцях. Творцям справжнього миру Сам Христос обіцяє блаженство і передрікає, що вони, миротворці, “синами Божими стануть” (Мт. 5: 9). Саме тоді й лише тоді, коли в душах наших запанує спокій, ми відкриємо в Христі силу захистити дарований Ним мир і від зухвалих агресорів, спонукуваних до війни ненавистю, і від спокуси братовбивчого розбрату.

 

Рушаймо ж сміливо в дорогу Різдвяного посту. Нехай кожен із вас відчуває в ці дні ніжний материнський поклик Пречистої Діви, яка, пригортаючи Божого Сина, кличе нас поєднатися з Ним, аби через Нього увійти у ворота вічного, непроминущого миру. “Мусить бо тлінне оце зодягнутись в нетління, а смертне оце зодягтися в безсмертя” (1 Кор. 15:51). Амінь.

 

Ігор

архиєпископ Харківський і Полтавський

 

15 (28) листопада р.Б. 2015

 

Исиченко Игорь

загрузка...
Блоги
Дзебак Владимир Дзебак Владимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Все блоги
Колонка автора
Все колонки авторов
Петиции ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробности Подать заявку
Опрос
Придерживаетесь ли Вы правил карантина?