Writer’s block:

ВЕСЕЛА ПЕНСІЙНА ВЕСНА

Коли в країні війна, народу не до веселощів. Щоправда, олігархічний бомонд та найближче оточення сильних світу сього примудряється й тепер відпочивати на Мальдівах, купувати собі супермодні авто та яхти, а підпільні казино не мають проблем з прибутками.

Як і раніше, в офшори течуть мільярди доларів, народні й не дуже народні депутати скаржаться, що прожити на 6 тисяч гривень неможливо, а чиновництво старанно пропагує ідею необхідності підвищення заробітної плати державним службовцям. Пояснюють це тим, нібито чиновник з високою зарплатою не стане брати хабарі.

Прокурори та інші силовики теж вважають, що їхній гільдії теж треба підвищити зарплату, і тоді вони перестануть брати участь у корупційних діях.

Судді навіть і не просять підвищувати зарплату, бо їм і так платять непогано, та й взагалі смішно говорити про зарплату, коли чи не в кожного з них є маєтки, дорогі авто, дачі, та валізи з готівкою, яку вони «наколядували».

Щоб ДАІ припинила побори, її революційна грузинка зовсім ліквідувала, створивши натомість Патрульно-постову службу з зарплатами, втричі більшими, ніж у оперів, слідчих  та дільничних міліціантів. Це вважається «реформуванням правоохоронних органів», і  горе-реформаторам байдуже, що число пограбувань, вбивств, квартирних крадіжок та зґвалтувань стрімко зростає.

Веселого у нашого брата, пенсіонера, малувато, тож в День сміху 1 квітня за пропозицією Уряду Верховна рада України вирішила нас трохи розворушити (і, мабуть, розсмішити!) введеними в дію змінами пенсійного законодавства. Насамперед, ці зміни стосуються працюючих пенсіонерів.  Для офіційно працюючих пенсіонерів з пенсією більше ніж 1423,5 гривень (півтора прожиткових мінімуми для непрацездатних) уряд запропонував  виплачувати лише 85% пенсії, але не менше 1423,5 грн. Ви звернули увагу на це витончене знущання? Адже для працюючих пенсіонерів півтора прожиткових мінімуми відраховується, як прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, щоб і тут менше було!..

Найбільше це вплине на медиків та освітян, яких  не завжди є ким замініти, якщо частина їх буде звільнятися. Інші, напевне, перейдуть на неофіційну роботу (зарплата в конвертах). Але ж  наші пенсіонери значною мірою працюють не за бажанням, а тому, що не можуть за мізерну пенсію утримувати себе, або родину — їсти не має за що!

Ми розуміємо, що держава сьогодні не має змоги підвищувати пенсії, оскільки надто скрутна ситуація, криза, та ще й війна. Ми це розуміємо. А ось чому уряд і Верховна Рада ігнорують Основний Закон нашої держави, зрозуміти важко, просто неможливо. Стаття 48 Конституції надала громадянам право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло. ВИСНОВОК МОЖЕ БУТИ ЛИШЕ ОДИН: ЯКЩО У ДЕРЖАВИ НЕМАЄ РЕСУРСІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДЯНАМ ДОСТАТНЬОГО ЖИТТЄВОГО РІВНЯ, ТО ВОНА НЕ МАЄ ПРАВА ВІДБИРАТИ У ПЕНСІОНЕРІВ МОЖЛИВІСТЬ САМИМ, САМОСТІЙНО (ВИМУШЕНО!) ЗАРОБЛЯТИ СОБІ ДОДАТКОВО ДО ПЕНСІЇ НЕ 1423,5 ГРИВЕНЬ, А СТІЛЬКИ, ЩОБ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ХОЧА Б МІНІМАЛЬНИЙ ЖИТТЄВИЙ РІВЕНЬ.

Я був працюючим пенсіонером до 2006 року. Після тяжкої хвороби, ось уже майже дев’ять років, я не працюю.

Мені останні два роки приносили пенсію в розмірі 1768 гривень. А в квітні раптом 268 гривень зрізали! Телефоную до відділення Пенсійного фонду України в Оболонському районі міста Києва, запитую, чому зменшили розмір пенсії? Відповідають: «На основі Закону України, як працюючому пенсіонеру». Пояснюю, що з 2006 року не працюю. «Приходьте до нас з трудовою книжкою, ксерокопією трудової та паспортом. Напишите заяву, і ми вам повернемо гроші».

І ось я 30 квітня відбув усі ці формальності, і поцікавився, коли мені повернуть мої гроші.

 – У липні.

– А чому не в травні, а в липні?..

– А тому, що бухгалтерія перевантажена, не справляється.

У МЕНЕ ЗАПИТАННЯ ДО КЕРІВНИЦТВА ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ:

ЧОМУ 20 ТИСЯЧАМ НЕПРАЦЮЮЧИХ ПЕНСІОНЕРІВ, В ТОМУ ЧИСЛІ Й МЕНІ, ВАША БУХГАЛТЕРІЯ ТАК ОПЕРАТИВНО ПОЗРІЗАЛА РОЗМІР ПЕНСІЙ, А НА ВИПРАВЛЕННЯ ВЛАСНОЇ ПОМИЛКИ ПОТРЕБУЄ ВТРИЧІ БІЛЬШЕ ЧАСУ?

Цікаво, а ті мільйони гривень, незаконно відібрані у пенсіонерів, три місяці крутитимуться на чию користь? Чи не було б справедливим, якби депозити за три місяці затриманих мільйонів були б сплачені тим 20 тисячам безвинно постраждалим пенсіонерам?

Олег КРАВЧЕНКО,

ветеран праці,

заступник голови Ради ВАП

на громадських засадах. 



Kravchenko Oleg

загрузка...
Blogs
Dzobak Volodymyr Dzobak Volodymyr РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

All blogs
Writer’s block
All columns author
UARP Petition
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Details Submit proposals
Poll
{}