Writer’s block:

Це навіть не крок – лише півкроку!

Кожного разу, як тільки влада робить спробу впритул підійти до реформування пенсійної системи, постає одне й те ж питання: як ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду? Адже доти, доки він залишається дефіцитним (і покриття дефіциту доводиться здійснювати за рахунок бюджету), не можна дати старт другому рівню пенсійної реформи, і вона ось уже ціле десятиліття тупцює на місці. Щоб реформа нарешті стала реальністю, необхідно розв’язати проблему наповнення Пенсійного фонду. І тут запропоновані владою методи такого наповнення (на кшталт сумнозвісного підвищення віку виходу на пенсію) слід визнати вкрай недолугими, адже вони мають мізерний ефект.

Протягом багатьох років Всеукраїнська асоціація пенсіонерів намагається переконати вище керівництво України в необхідності використання інших джерел наповнення, для чого потрібно, зокрема, ввести на законодавчому рівні оподаткування офшорних операцій, за допомогою яких нечисті на руку бізнесмени незаконно приховують від держави величезні суми несплачених відрахувань до бюджету, в тому числі й до Пенсійного фонду. Члени Ради ВАП з такими пропозиціями виступали й на міжнародних конференціях, і в пресі, і по телебаченню, на засіданнях «за круглим столом». Адже за різними оцінками з України в офшорні зони «тікають» величезні гроші, що підтвердив навіть головний податківець України Олександр Клименко (він заявив, що на офшорних схемах Україна щороку втрачає 100 мільярдів гривень).

Нещодавно Україна і Республіка Кіпр домовилися про уникнення подвійного оподаткування та попередження ухилень стосовно податків на доходи. Про це йдеться в угоді, підписаній в Нікосії за участю президента Віктора Януковича і президента Кіпру Дімітріса Хрістофіаса. На основі цієї угоди, – зазначив міністр фінансів Юрій Колобов, – наша держава додатково отримає орієнтовно 1 мільярд гривень доходів на рік.

Рада Всеукраїнської асоціації пенсіонерів схвально сприйняла цю подію, яка свідчить про те, що до наших пропозицій почали прислухатися. Ми вітаємо таку  ініціативу Президента, але водночас вважаємо, що це лише початок розв’язання проблеми «офшорних чорних дір».

Перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський вважає недостатньою підписану угоду з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування. "Компроміс досягнутий, хоча ми його оцінюємо лише як перший крок. І це не є тим бажаним результатом, якого ми хотіли", – сказав  Хорошковський.

Ще більш критично відгукнувся на подію колишній міністр економіки України народний депутат Сергій Терьохін: «Наслідків від домовленостей про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від податків, які підписав Віктор Янукович на Кіпрі, не буде жодних. Якщо порівнювати з тим, що є зараз, то єдина зміна стосується дивідендів. Сьогодні відсоток по дивідендах стоїть 0, а буде 5% податку на репатріацію роялті, але це нічого не змінює. Це все показуха. Бо дивідендну схему виведення капіталу практично ніхто не використовує. Тобто, вся сумнозвісна схема виведення капіталів на Кіпр через плату за використання інтелектуальних прав, так звані роялті, або коли банки бавляться зі своїми «доньками» чи материнськими компаніями, залишаються… Варто нагадати, що відповідно до двох директив Європейського Союзу податки на проценти, дивіденди, роялті і податки на репатріацію доходів від фондових операцій мають становити не менше 35%... Кіпр залишається офшорною зоною. Більше того, на Кіпрі внутрішнє законодавство по корпоративному оподаткуванню, яке в нас називають податком на прибуток підприємств, дозволяє компаніям, які не ведуть активної діяльності на території Кіпру, платити за схемою 4%, а в нас виходить в 6 разів більше… Тому, яка користь з тих домовленостей?..»

Отже, на Кіпрі, як і досі, залишаються реальні можливості для українських олігархів утікати від податків і стрімко нарощувати власні капітали. Та й хто каже, нібито світ клином зійшовся на одному лише Кіпрі? Наш великий бізнес добре знає й інші офшорні зони – у Швейцарії, Англії, Ірландії, Андоррі, Ліхтенштейні, Чорногорії, Хорватії, Гонконгу, Сінгапурі, Белізі, Панамі, на Гібралтарі, Бермудських, Віргінських, Сейшельських та інших островах. Не випадково компанія, яка спеціалізується на торгівлі готовими офшорними фірмами, на своїй веб-сторінці пише: «Одна з класичних комбінацій міжнародного податкового планування – це офшор Сейшели + офшор Кіпр або офшор Беліз + офшор Кіпр». Маючи такі «запасні аеродроми», грошові мішки спокійно обкрадають український народ, в тому числі майже 14 мільйонів пенсіонерів.

Джеймс Генрі, в минулому головний економіст McKinsey, експерт із вільних світових економічних зон, у своєму дослідженні для організації Tax Justice Network campaign group називає астрономічну цифру – 37 трильйонів долларів – таку неймовірну гору грошей втратили національні економіки світу через виведення капіталів в офшори! А з України виведено 167 мільярдів долларів!

Американський сенатор від штату Мічіган Карл Левін, аналізуючи вплив офшорних схем на підвалини економіки, стверджує, що американські транснаціональні корпорації, ховаючись у «податковому раю», накопичили в офшорах 1,7 трильйона долларів. Він каже, що ця проблема не є новою – адже більш як півстоліття тому президент Кеннеді попереджав про небезпеку накопичення прибутків у «податковому раю».

Економісти багатьох країн висловлюють занепокоєння дедалі більшими масштабами шкоди, якої завдають національним економікам проблеми ухилення від податків. Так, за повідомленням NewStatesman, Великобританія внаслідок цього втрачає щороку 69,9 млрд. фунтів стерлінгів –http://www.newstatesman.com/blogs/the-staggers/2011/11/tax-avoidance-justice-network. Отже, проблема офшорного сховища набула планетарних масштабів.

Ми вже чули, що підписання угоди з Кіпромце лише один крок до розвязання проблеми наповнення бюджету взагалі і Пенсійного фонду зокрема. Справді, хіба важко порахувати, що названа міністром фінансів цифра збільшення надходжень до бюджету в результаті угоди з Кіпром (1 мільярд грн.) становить всього лише 1% від названої головою Державної податкової служби цифри в 100 мільярдів грн., які щороку втрачає українська економіка через офшорні схеми? Але, ознайомившись з даними, наведеними в дослідженні Джеймса Генрі, ми будемо змушені сказати: це навіть не крок, а всього лише півкроку! Не випадково, наприклад, заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий вважає, що вирішення проблеми кіпрського офшору не розв’яже глобальної проблеми втечі коштів з України.

Ось чому Рада ВАП закликає Президента та уряд до більш рішучих кроків по припиненню цього безпрецедентного обкрадання Української держави.

 

Kravchenko Oleg

загрузка...
Blogs
Dzobak Volodymyr Dzobak Volodymyr РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

All blogs
Writer’s block
All columns author
UARP Petition
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Details Submit proposals
Poll
{}