Writer’s block:

ЧИ ПОЧУЄ ЯНУКОВИЧ НАПОЛЕОНА?

Мені хотілося б підтримати лише ту частину даного виступу автора, Ігоря Смєшка, яка спирається на слова Наполеона Бонапарта про важливість діалогу з власним народом. «… Це тільки з самого початку, щоб завоювати владу, усе залежить від кількості батальйонів, які ти маєш… Але, щоб утримати владу, усе залежить від суспільної думки. В кінцевому вимірі, завжди перемагає той, хто зуміє сформувати її на свою користь… Ті уряди, які не хочуть почути голос власного народу – неодмінно почують рев натовпу… У одвічній боротьбі меча та думки, думка завжди буде перемагати меч…».

 

Так, влада вимагає порядку. І в епоху Наполеона, і за часів Миколи ІІ, і при правлінні КПРС – завжди  можновладці прагнули підтримувати ПОРЯДОК, розуміючи під цим поняттям покору народу, законослухняність. І тоді теж була корупція, і тоді теж були казнокради. Але закони поважали і прості смертні, і імператори. Навіть генеральні секретарі КПРС боялися "засвітитися" при ігноруванні того чи іншого закону. Тоді незаконне рішення суду було скоріше винятком, ніж правилом (про так звані "трійки", псевдоправосуддя, яке виносило смертні вироки за п’ятнадцять хвилин так званим «ворогам народу», я не говорю).

 

Тепер же, у ХХІ столітті, в центрі Європи, в Україні, котра в першій статті Конституції проголошується як демократична і правова держава, закон порушує… наш парламент!!!

 

Приймати ті злощасні закони від 16 січня без обговорення, без справжнього голосування, демонстративно не рахуючи голоси "за" (головуючий Калетник не встигав закінчити запитання – хто  "за", як Олійник уже вигукував : "Двісті тридцять п’ять!") – це  вже навіть переплюнули єжовсько-берієвські "трійки"!!! Ті для форми хоч робили вигляд обговорення. А ця наша парламентська братія навіть хизувалася знущанням над законами, над регламентом, над здоровим глуздом!

 

То яка ж законослухняність має бути у відповідь від народу?! Чи може хтось тепер суворо засуджувати пересічних громадян, котрі думають: «Якщо їм можна, чому нам забороняється ігнорувати закони?». І Наполеон, і Сталін, і Брежнєв попри всю свою могутність не дозволяли собі демонструвати зневагу до закону. У нас же ВИЩИЙ ОРГАН ЗАКОНОДАВЧОЇ ВЛАДИ ДЕМОНСТРАТИВНО ЗНЕВАЖАЄ ЗАКОНИ!!!

 

Суспільство ошарашено дивиться на президента: ти ж ГАРАНТ, ти ж маєш право накласти вето на ці "липові" закони, нелегітимні хоча б уже внаслідок порушення закону про Верховну Раду та діючого регламенту! Але ... швидше, ніж відведено йому за існуючими законодавчими процедурами (15 днів!), уже буквально через кілька годин Янукович підписав ті закони! Тобто навіть не взяв собі якийсь час, щоб обдумати, порадитись з фахівцями, з армією своїх радників, яких годує за державний кошт. Підписав!  Ось тоді й пролунав «рев натовпу», прогнозований в таких ситуаціях ще Наполеоном Бонапартом!..

 

Отже, і законодавча влада, і президент зневажили законність. То чому ж вони хочуть, щоб суспільство мовчки проковтнуло цю зневагу і підтримувало ПОРЯДОК?!

 

О-о-о!.. Їх, сучасних наполеончиків, такий "порядок" влаштовує. Влаштовує і народного депутата Колісниченка  (бачили, який він був веселий та посміхнений, позував перед телекамерами, сяючи від радості за своє «дітище», котре, за його словами, він скопіював з закону іншої держави, витративши на це три роки), влаштовує і Олійника, який протягом секунди порахував у залі Верховної Ради 235 начебто піднятих рук, влаштовує також їхнього колегу по фракції Левченка, котрий на запитання 5-го каналу  (чи проголосує він за скасування законів від 16 січня на позачерговій сесії Верховної Ради) відповів, що не проголосує в жодному разі. Одне слово – владі дуже сподобалося демонструвати свою всемогутність і зневажати думку опозиції та простих смертних!

 Мирний Майдан у КиєвіНа барикадах

А народ обурився і вийшов на майдани. Якщо б у влади була хоч краплина поваги до громадської думки, це масове невдоволення вона мала б почути хоч тепер, коли хвиля протестів сколихнула всю Україну.

 Жінки перед силовикамиМатері до беркутів

Не почула!.. Продовжила демонструвати силу, душити громадську думку, погрожувати тюрмами, конкретно арештовувати, бити, калічити, вбивати!..

 

І тоді ми повертаємось до слів Наполеона: "Ті уряди, які не хочуть почути голос власного народу – неодмінно почують рев натовпу…".

 

Ось тепер, шановний пане Смєшко, маю до Вас запитання: про який діалог з владою можна говорити, якщо влада демонструє зневагу до громадської думки? То що ж Ви конкретно можете порадити опозиції (частиною якою є й Ви особисто, хоча її критикуєте!), щоб демократичними методами добитися миру і злагоди в суспільстві? Чи вірите Ви особисто в те, що цього можна досягти БЕЗ БАЖАННЯ "змінити лише конкретних осіб при владі"?

 

Але ж ці конкретні особи не бажають діалогу! То, як Вас послухати, всі ці протести марні!.. Виходить так, що треба ще дуже довго чекати, поки демократична свідомість прокинеться у можновладців, і лише тоді можна починати діалог?!

 

Чи Ви зрештою, забувши про Наполеона, можете сказати чітко: владний меч непереможний?.. Чи є все ж надія на те, що народ і без меча чогось вартий?

 

Наполеон Бонапарт був визначним полководцем, хоч і зазнав поразки і в Росії, і під Ватерлоо. Та воював він насамперед з іноземцями. А з ким же веде війну наша влада?..

 

Сестра милосердяКоли я завершував статтю, побачив на сайті «Тиждень. Ua» інформацію, в якій – про «подвиги» наших, так званих правоохоронних органів: У Києві "Беркут" вивіз з залізничного вокзалу волонтерку медичної служби Майдану Олександру Хайлак, відібрав документи та ліки й побив. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив активіст Костянтин Вєтров. "Ця дівчина волонтер медичної служби Майдану. Їй 22 роки. 23 січня вона поїхала додому. На залізничному вокзалі в Києві у неї перевіряли документи й побачили бейджик Майдану, – повідомив  активіст.Міліція тут же викликала "Беркут". Ті приїхали і на цивільній машині вивезли її за місто в ліс, забрали ліки від астми, документи, вдарили по нирках і залишили в лісі. Вона ледве вибралася з лісу, задихаючись від астми". Перш ніж беркутівці здійснили цей «подвиг», вони, як доповнив активіст Майдану Ігор Жданов, возили О. Хайлак по райвідділках міліції Києва, однак жоден з РВВС не захотів її приймати. "Сказали, що для євромайданівців є спеціальне РВВС, де їх приймають" 

 

На фоні всього того, що вчинили «доблесні» правоохоронці за останні три місяці, факт знущання над волонтеркою Майдану не найстрашніший. Ними вже заподіяні такі злочини, за які в роки Другої світової війни вішали.

 

Похорони у Львові, у Києві, на Дніпропетровщині вбитих владною машиною «екстремістів»…

 Прощання з ЖизневськимПрощання з Жизневським

Викрадення, тортури, калічення поранених, «полювання» на журналістів, на лікарів, які надавали допомогу пораненим, у тому числі й «беркутівцям», побиття та знущання над сестрою милосердя, провокації, брехня – всього цього тим «опричникам» пана Захарченка  видалося замало… І, щоб відпочити «культурно», вони роздягли догола взятого в полон активіста майдану, побили його, відрізали чуба, примусили тримати в руках льодоруб і заспівати гімн України. Все це – на морозі!.. І, щоб увічнити свої розваги, заходилися його фотографувати, не закривали свої обличчя масками, залюбки позували поряд з голим полоненим перед камерами інших учасників цього злочину…

 

Над ним знущалися нелюди

Мільйони людей бачили і це жахливе відео, і той відеодокумент, який зафіксував іншу «забавку» озвірілих беркутівців: двох хлопців, які працювали в сусідньому будинку на вулиці Грушевського на ремонті квартири, менти роздягли догола, поливали на морозі крижаною водою, а потім перетворили їх на мішені, примусили бігти і стріляли в них гумовими кулями!..

 

Не знаю, що зробив би Наполеон, якби його солдати  познущалися над хворою беззахисною дівчиною – сестрою милосердя? Можливо, він власноручно  розстріляв би їх  перед строєм.

 

Що зробить Янукович, якщо йому нададуть  інформацію про таку «операцію» цих беркутівців? Мабуть, повторить свої недавно сказані слова про життя як найбільшу цінність. Оскільки дівчина-волонтер, сестра милосердя з майдану Незалежності, слава Богу, залишилася живою, провладна пропаганда тепер зможе встати на захист бійців «Беркута», які, напевно, погодились  з президентом  і зберегли своїй полонянці життя!.. Чи немає, часом, серед них, а також серед тих, які знущалися над полоненими,  одного з тих, кого недавно нагородили?..

 

І все ж таки не ці нелюди найстрашніші для суспільства. Найжахливішим монстром є влада, яка веде війну проти народу! Щоб цю війну зробити ще успішнішою, регіонали з комуністами прийняли закони 16 січня. Закони, згідно з якими можновладці вирішили надати своїй півмільйонній армії «опричників» ще більше можливостей для репресій. А кінцевою метою такої тактики боротьби з народом є страх влади перед громадянським суспільством.

 

Громадяни України відповіли на цей виклик влади хвилями протестів. І хай як завгодно називають їх недруги демократії – «екстремістами», «терористами», «бойовиками», «натовпом» – вони є і залишаються громадянами демократичної держави, які не хочуть, щоб вона скотилася до тоталітарної.

 

Ну, а щодо «натовпу»… – ще раз нагадаємо слова Наполеона:

 

"Ті уряди, які не хочуть почути голос власного народу – неодмінно почують рев натовпу…".  

Аплодую майданівцям

Йдучи на вибори, Віктор Федорович обіцяв почути кожного… Не спромігся… Коли лунає голос народу «Владу геть!» – теж не чує! Може, хоч Наполеона зможе почути?..

Олег КРАВЧЕНКО, член Національної спілки журналістів України

 


Kravchenko Oleg

загрузка...
Blogs
Dzobak Volodymyr Dzobak Volodymyr РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

All blogs
Writer’s block
All columns author
UARP Petition
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Details Submit proposals
Poll
{}