Writer’s block:

ПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ з нагоди початку Великого посту 2017 року

 

ПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ архиєпископа Харківського і Полтавського Ігоря всечесному священству й побожним мирянам Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви з нагоди початку Великого посту 2017 року

Всечесні Отці! Дорогі Брати і Сестри!

Входячи в світлий простір Великого посту, зупинімося на мить, аби пригадати досвід самого Христа, залишений нам через Євангеліє. Сорок днів самотньої духовної боротьби в пустелі виявляють перед Спасителем реальну присутність зухвалого диявола. Спокусник наївно намагається переконати самого Божого Сина, що всі царства світу з їхньою славою належать дияволові, і він може подарувати їх, кому схоче. Та диявол лише чує від Ісуса: «Відійди, сатанó! Бо ж написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!» (Мт. 4:10).

Ми зважуємося на духовний подвиг посту, нáтхнені прикладом Христа, Котрий залишив нам свій досвід за настанову в подоланні оман, що приховують від нас реальну картину довколишнього світу. Адже в чому полягає справжній сенс Великого посту? В граничному звільненні себе від руйнівних зовнішніх впливів. У налаштуванні всього комплексу людських відчуттів на слухання Божого слова й перебудові власного життя відповідно до його настанов. У відмові рухатися манівцями відповідно до фальшивих орієнтирів і в підпорядкуванні себе євангельському дороговказу.

Пригадаймо, як часто наше ставлення до ближнього визначалося чутками, плітками, надуманими обрáзами, банальною заздрістю. Коли ж ми бралися судити про суспільне життя, наші позиції цілком визначалися якістю й характером одержаної інформації – найчастіше однобічної та неповної. Інформаційне суспільство має безліч важелів, які дозволяють маніпулювати людською свідомістю, робити нас заручниками конфліктів між економічними кланами, політичними партіями і блоками, нав’язувати хибні погляди на події. Диявол спокушає нас через ток-шоу й соціяльні мережі, рекламні кампанії та проплачені масові акції, переконуючи у своїй всевладності: «Все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!» (Мт. 4:9).

Великий піст пропонує нам опанувати Господню школу пустелі: дистанціюватися від інформаційних потоків, протиставити споживацькому психозові свідому стриманість. Ми багато разів повторюватимемо в молитві преподобного Єфрема Сирійця: «Господи i Владико життя мого! Духа лiнивства, безнадiйности, владолюбства i пустомовства не дай менi». Адже нам так важко самотужки захиститися від апатії, песимізму, кар’єристичних настроїв і зайвої балаканини. Тож і просимо Бога, щоб обдарував нас мистецтвом ощадливости в емоціях і словах. Помноживши власні зусилля щедрою допомогою Небесного Отця, ми дістанемо шанс запобігти новим душевним кризам і конфліктам зі своїм оточенням і з самими собою.

Згубною зброєю диявола здавна були роз’ятрені амбіції, прагнення панувати над іншими, а відтак – дух суперництва, підозріливости, ненависти. Христос дарує нам значно потужнішу зброю, здатну забезпечити перемогу в духовній боротьбі: братню любов і прощення. Недарма рубежем, за яким починається Великий піст, є Прощена неділя. Справжній піст передбачає плекання в душі духу миру та готовність щедро ділитися ним із ближніми. «Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю!» (Ін. 14:27), - промовлятиме Христос до учнів наприкінці Свого земного шляху. Людська гідність християнина здобуває силу через прийняття цього дару миру – таланту коректних стосунків із іншими, пошани до чужої точки зору при послідовному дотриманні власних переконань. Здобуття внутрішнього миру дозволяє подолати емоційну залежність від власних образ і підозр через прощення уявних чи справжніх винуватців наших душевних ран.

Хай же наступні сім тижнів стануть для нас часом здобуття справжньої духовної свободи, що дозволить звільнитися з-під влади оман і відкрити для себе величну красу реального довколишнього світу – світу, створеного Небесним Отцем і відкупленого Сином, Котрий кличе нас слідом за Собою в світлий простір Великого посту. Амінь.

† Ігор

архиєпископ Харківський і Полтавський

Свято-Дмитрівська церква

м. Харків

13 (26) лютого р.Б. 2017. Прощена неділя

Isichenko Ihor

загрузка...
Blogs
Dzobak Volodymyr Dzobak Volodymyr РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

All blogs
Writer’s block
All columns author
UARP Petition
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Details Submit proposals
Poll
{}