Колонка автора:

ПРО ГРОМАДСЬКІ МІСЦЯ І ПРАВИЛЬНО ВДЯГНУТУ ЗАХИСНУ МАСКУ

Ми продовжуємо інформувати наших читачів щодо запровадження державою правових заходів і механізмів протидії розповсюдженню інфекції та частково здійснюватимемо їх правовий аналіз.

Записка 3. Про громадські місця

Підпунктом 1 частини другої постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) заборонено перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.

До коректності формулювання зазначеної заборони також виникає безліч запитань. Що таке «перебування в громадських місцях»? Що таке «громадське місце»? Що означає «вдягнута захисна маска»? Скільки відсотків обличчя/тіла при такому «вдягненні» вона повинна закривати? Припис дозволяє носіння виготовлених самостійно маски/респіратора чи виготовлених самостійно засобів індивідуального захисту? Як розуміти слово «зокрема» в цьому приписі? Ну, наприклад, наступна ситуація. Вимоги до засобів індивідуального захисту встановлено ДСТУ 7239:2011 Національний стандарт України. Система стандартів безпеки праці. Засоби індивідуального захисту. Загальні вимоги та класифікація. В стандарті згадано такий засіб індивідуального захисту як захисна каска. Чи достатньо захисної каски, вдягнутої на голову для виконання цитованого припису, чи все ж таки, мається на увазі, що захисна маска/респіратор повинні бути вдягнені обов’язково (а не «зокрема»).

Тобто ми, виходячи із якихось загальних міркувань, користуючись інформацією засобів масової інформації, а також відповідним Роз’ясненням Кабінету Міністрів України (https://www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-novih-obmezhuvalnih-zahodiv-na-period-karantinu), можемо припустити, що вказаною нормою встановлено обов’язок носіння захисної маски або респіратора (без встановлення вимог до їх якостей та зовнішнього вигляду) особою в разі її перебування в громадських місцях. Сподіваємося, що так само розуміють зазначену норму і представники правоохоронних та судових органів.

В такому разі виникає питання тлумачення терміну «громадське місце».

Нормативне визначення терміну «громадське місце» міститься у Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення». Відповідно до частини першої статті 1 Закону громадське місце визначається як частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони. Конкретний перелік громадських місць в яких встановлено заборону паління містить стаття 13 Закону. Це:

  • ліфти і таксофони;
  • приміщення та території закладів охорони здоров’я;
  • приміщення та території навчальних закладів;
  • дитячі майданчики;
  • приміщення та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  • під’їзди житлових будинків;
  • підземні переходи;
  • транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
  • приміщення закладів ресторанного господарства;
  • приміщення об’єктів культурного призначення;
  • приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  • стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів.

Також заборонено палити у таких місцях, крім території, яку спеціально відвели для паління:

  • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
  • у приміщеннях гуртожитків;
  • в аеропортах та на вокзалах.

Але це загальне визначення. В кожному населеному пункті можуть бути встановлені додаткові обмеження, у тому числі шляхом розширеного переліку місць, які вважаються громадськими.

Так, у місті Києві, Керівником робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації М. Поворозником 04 квітня 2020 року було видане розпорядження №12. У цьому розпорядженні, на підставі ст. 79 Кодексу цивільного захисту України та ст. 32 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» було встановлено обмежувальні протиепідемічні заходи. При цьому було надано перелік громадських місць, у яких ці заходи встановлено. До таких місць належать:

  • території загального користування (парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки – пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери, майданчики; майдани, площі, бульвари, проспекти; вулиці, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки; підземні переходи; пляжі; кладовища; інші території загального користування;
  • приміщення органів державної влади та місцевого самоврядування, інших державних установ; підприємства, установи та організації, зокрема (але не виключно: заклади торгівлі, надання послуг тощо) усіх сфер власності, готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, гуртожитків; вокзалів і аеропортів;
  • транспорт і зупинки громадського транспорту;
  • прибудинкові території; території нежитлових будівель.

Тож ми не можемо дати однозначною відповіді на запитання, які саме місця маються на увазі під «громадськими» в кожному конкретному населеному пункті і кожному конкретному випадку.

Тому наша рекомендація така. Для виконання приписів постанови Кабінету Міністрів України, яка, як ми нагадуємо, не дивлячись на усі нюанси і справедливу критику,   є законною до того часу, поки вона є чинною (не скасована Кабінетом Міністрів України або не визнана судом недійсною) слід носити захисну маску/респіратор весь час поза перебуванням у власному приміщенні.

Дзьобак Володимир

загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?