загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як оформити розписку про одержання грошей

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У випадку якщо ви вирішили позичити певну суму грошей фізичній особі, юристи рекомендують брати з позичальника розписку в отриманні грошових коштів. Для юридичних осіб у такій ситуації гарантією буде договір учасників угоди або боргова розписка. Згідно із законодавством, розписка оформлюється, якщо сума боргу не перевищує розміру 10 мінімальних заробітних плат, однак підстрахуватися варто.

Вам знадобиться

позику, папір та ручка.

 

Інструкція

1.    Сама по собі оформлена розписка не є договором позики і не може усувати необхідність укладення письмового договору, але для того щоб стягнути заборгованість, отриманої розписки достатньо для підтвердження факту передачі грошових коштів. Законодавством не встановлено обов'язкові вимоги щодо оформлення розписки, але існує перелік правил, завдяки яким розписка матиме юридичну силу.

 

2.    Розписка про отримання грошових коштів повинна бути написана виключно від руки, так як тільки в такому випадку можна буде довести її справжність. В обов'язковому порядку необхідно вказати дату і місце, де вона складалася, а також зазначити термін, протягом якого позичальник зобов'язується повернути кошти. У деяких випадках вказується кінцева дата повернення коштів. Вносити всі дані слід і прописом, і цифрами.

 

3.    Потім необхідно вказати ідентифікаційні дані особи, яка взяла в борг: ПІБ повністю, паспортні дані, дату народження, адреса реєстрації та фактичного проживання. Бажано вписати і контактні дані. У тексті самої розписки потрібно вказати прописом та цифрами суму позикових коштів і валюту, в якій отримана сума.

 

4.    Внизу ліворуч прописується дата складання, справа - підпис. Порожні місця між рядками залишати не рекомендується, оскільки в такому випадку її можна доповнювати. Передавати гроші краще в присутності двох людей, щоб у разі виникнення спірних ситуацій вони могли виступати в суді як свідків. Присутні також повинні поставити підпис і вписати свої паспортні та контактні дані.

 

5.    Маючи на руках розписку в отриманні грошових коштів, можна стягнути з боржника передану суму в судовому порядку. Розписка в отриманні грошових коштів має силу не з моменту її оформлення, а з моменту передачі грошей. Цивільний кодекс говорить, що недотримання письмової форми такого правочину не може позбавити права в разі спору посилатися в підтвердження угоди на показання свідків.

 

Зверніть увагу

 

Розписка про отримання грошових коштів має юридичну силу незалежно від того, чи була вона нотаріально завірена чи ні.

 

Корисні поради

 

Якщо у вас є хоч найменший сумнів на рахунок повернення боржником грошових коштів, краще не нехтувати нотаріальним посвідченням, оскільки це виключить претензії щодо достовірності боргової розписки.

До списку новин