загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Дніпропетровщині переорюють давні кургани

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Під час планової перевірки фахівці Держфінінспекції України виявили під Дніпропетровськом багаточисельні факти переорювання стародавніх курганів. Обстеження проводилося в Дніпропетровському районі, який кільцем охоплює обласний центр. Тут виявлено 402 кургани з похованнями різних періодів, які до цього часу не були взяті на баланс органами місцевої влади, пише газета "День".//gazeta.ua/

Розпорядження про оформлення охоронних угод було видане районною адміністрацією ще в грудні 2010 року, проте землекористувачі не квапляться. Ймовірно тому, що чиновники дивляться на це крізь пальці. Відповідно, не забезпечений і належний захист археологічних пам'яток, які вважаються об'єктами культурної спадщини.

Комісія вивчила особливості проблеми на території п'яти сільрад і виявила 76 переораних курганів. Тим самим, з вини землекористувачів, які обробляють ці ділянки, державі завдано збитків на суму майже 43 млн. гривень. За результатами перевірки інформація про стан археологічних пам'яток направлена в органи прокуратури, повідомляє прес-служба Держфінінспекції в Дніпропетровській області.

"Справді, під час перевірки були встановлені подібні факти, причому не лише на території одного району, — говорить директор Дніпропетровського обласного центру охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик. — Заходи з метою збереження пам'яток культурної спадщини повинні були вжити органи районної влади, сільради і землекористувачі, проте весь ланцюжок так і не був вибудуваний, тому кургани переорювали. Це означало поступове руйнування курганів, їх нівеляцію на місцевості та знищення поховань у самому насипі, хоча головне поховання — під курганом, як правило, залишалося. Зрозуміло, що таким чином завдається непоправної шкоди вивченню історії та культури стародавніх народів, які колись населяли територію України".

Переорювання курганів особливо посилилося після розпаювання земель у ході аграрної реформи, що почалася наприкінці 90-х років. Проте, за останнє десятиріччя була проведена велика робота по виявленню пам'яток історичної спадщини.

"Якщо в радянські часи на обліку перебувало близько 7,5 тисячі курганів, то в ході інвентаризації об'єктів культурної спадщини були виявлені ще тисячі пам'яток. Торік така робота була в цілому завершена. Сьогодні нам відомо вже 13 тисяч курганів. Завдання полягає лише в тому, щоб зберегти цю спадщину", — відзначила Л. Голубчик.

До списку новин