загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці самі занижують собі зарплату

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці заробляють мало, тому що недооцінюють вартість власної праці. При цьому вони шукають вакансії, де менше контролю і більше перспектив.

Кількість безробітних в Україні скорочується. Згідно з даними Державної служби статистики, в березні цього року змогли знайти собі роботу 17,5 тис. осіб, які перебувають на обліку в центрах зайнятості. Розмір середньої зарплати українців зараз становить 3 тис. грн. на місяць ($ 380). Це в рази менше, ніж у сусідніх країнах. Наприклад, середня зарплата в Польщі за підсумками 2012 року склала $ 1130, у Росії - $ 906, Білорусі - $ 553. Менше ніж в Україні заробляють тільки в Молдові - близько $ 275.

Почасти в низькому рівні оплати праці винні самі українці. Вони часто недооцінюють вартість своєї роботи і просять у роботодавців зарплату меншу, ніж ті готові платити. Про це свідчать результати досліджень агентств з найму персоналу. Частіше за інших цим грішать педагоги та IT-фахівці, музиканти та фахівці з нерухомості. (Див. «Топ-7 професій, фахівці яких себе недооцінюють»). З іншого боку, охоронці, банкіри, рекламісти та страхові агенти вимагають заробітну плату на 20-50% вищу, ніж їм реально готові платити роботодавці (див. «Топ-7 професій, фахівці яких себе переоцінюють»).

У пошані робота з перспективою

Більшість українців - честолюбні й амбітні. Згідно з даними опитування порталу rabota.ua, при виборі нового місця роботи для 74% претендентів є важливою умовою наявність можливості для професійного зростання. На новому місці роботи українці хочуть підвищувати свою кваліфікацію, розширити коло обов´язків і просуватися кар´єрними сходами.

Шукають колектив з хорошою атмосферою дві третини всіх шукачів (65%). Вони описують команду своєї мрії як «дружний і згуртований колектив професіоналів». При цьому кількість товаришів по службі для українців значення майже не має. Вони однаково раді працювати в маленьких і великих компаніях.

Що цікаво, місце розташування та благоустрій офісу виявилися важливими чинниками при виборі роботи для половини претендентів (51%). Ще більше третини українців (35%) особливо звертають увагу на внутрішній розпорядок у компанії. Вони мріють про вакансії з вільним графіком роботи і без суворого контролю над їхньою діяльністю.

Примітно те, що, вибираючи нове місце роботи, українці не керуються порадами друзів і рекрутерів. І вже зовсім вони не схильні довіряти публічному образові компанії, створеному в ЗМІ. Головним критерієм оцінки привабливості фірми для них є відгуки її колишніх і нинішніх співробітників.

Надбавки до платні просити не прийнято

Розмір заробітної плати для українців дуже важливий. Лише менше ніж 5% людей миряться із зарплатою, яка, на їхню думку, є несправедливою. Що цікаво, вважають, що роботодавець їм недоплачує, 61% усіх працездатних українців. При цьому тільки кожен четвертий із них зважиться просити у начальства надбавку до платні. Більшість просто починають шукати нове робоче місце з більш вигідними умовами. Хоча, як зазначають рекрутери, знайшлося і 7% співробітників, які щиро вважають, що отримують більше, ніж варто було б.

А ось те, що українці працьовиті, підтверджують усі рекрутингові компанії країни. Згідно з їхніми дослідженнями, 90% співвітчизників готові працювати більше і довше, щоб збільшити свій заробіток. Щоправда, вдається знайти другу роботу лише кожному десятому працівнику.

У дорогу за зарплатою

Щоб заробляти більше, українці все частіше вирішуються змінювати місце проживання. Переїхати в інше місто сьогодні готовий кожен п´ятий працівник. При цьому особливе значення має місце «прописки» роботодавця. Охочих проміняти великі міста на райцентри - одиниці. Навпаки, близько половини професіоналів із регіонів бажають переїхати жити і працювати до столиці. Ще 30% були б не проти попрацювати в комфортних умовах на березі Криму. Істотно менше охочих відправитися, навіть у разі вигідної пропозиції, в Одесу (24%), Львів (22%) і Дніпропетровськ (17%).

Від нового іногороднього роботодавця працівники чекають допомоги у вирішенні житлового питання: надання службового житла або виплати «підйомних» у розмірі двох-трьох місячних окладів.

Топ-7 професій, фахівці яких себе недооцінюють *

Сфери діяльності

Яку середню зарплату просять здобувачі, грн.

На скільки більше готовий платити роботодавець, грн.

IT, комп´ютери, Інтернет

5152

+1221

Культура, музика, шоу-бізнес

4358

+427

Освіта, наука

3281

+407

Краса, фітнес, спорт

3474

+404

Нерухомість

4727

+246

Транспорт, автобізнес

4196

+202

Дизайн, творчість

4639

+200

* За даними порталу work.ua. Показники розраховані на основі даних з 44 841 вакансії і 927 324 резюме.

 

Топ-7 професій, фахівці яких себе переоцінюють *

Сфери діяльності

Яку зарплату просять здобувачі, грн.

На скільки менше готовий платити роботодавець, грн.

Охорона, безпека

4796

-2019

Страхування

5234

-1176

Продажі, закупівлі

5433

-966

Робочі спеціальності, виробництво

4852

-950

Сільське господарство, агробізнес

5521

-900

Фінанси, банк

4841

-835

Маркетинг, реклама, PR

4876

-752

* За даними порталу work.ua. Показники розраховані на основі даних з 44 841 вакансії і 927 324 резюме.

До списку новин