загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як зекономити на дрібницях пристойну суму

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

- Багаті люди краще за інших рахують гроші. Зокрема, і через це вони багаті. Раніше не розумів цього, поки сам не заробив великі гроші. Вистачило б на квартиру. Спустив їх за місяць на всілякі дурниці і зрозумів, що в житті треба щось змінювати", - розповідає житель Сімферополя Олександр Балишев. З тих пір пройшло 11 років - і тепер він зумів впорядкувати свої витрати. Яким чином - розповів виданню vgorode.ua, давши 10 порад, які допоможуть зберегти свої гроші і витратити їх з користю.

1.Економте на дрібницях

Будь-які покупки потрібно прораховувати на рік-два вперед. Наприклад, я вже давно ходжу в супермаркет зі своєю сумкою. Порахував, що в магазині буваю не рідше ніж раз на два дні. На місяць на пакети я витрачаю 15 гривень. Дрібниця? Напевно. Але за рік це вже 180 гривень, які можна залишити у себе в кишені і витратити на щось корисне. Ця риса, до речі, допомогла мені кинути палити. У день витрачав на сигарети 10 гривень. Це 300 гривень на місяць і 3600 на рік - вистачить на скромну турпоїздку. Вражає? Ось і мене вразило.

2.Купуйте великими упаковками

Найчастіше, чим більше упаковка, тим дешевше те, що в ній міститься. Простий приклад - рідина для миття посуду. Вам незручно користуватися величезним бутлем об'ємом 5-6 літрів? Купуйте один раз невелику пляшку і переливайте в неї з великої банки. І ніяких незручностей.

На оптовому ринку коробку з 50 рулонами туалетного паперу можна купити за 75 гривень. У магазині, купуючи поштучно, ви витратите не менш 125 гривень. Якщо у вас, як у мене, йде по рулону на тиждень - заощадите 50 гривень на рік.

3.Завжди рахуйте

Ви знаєте, що чим більше упаковка, тим дешевше, але не забувайте, що виробники теж знають, що ви про це знаєте. Іноді вони цим користуються, і в найбільшій упаковці миючий засіб чи зубна паста виявляться дорожчими, ніж у меншій. У мене такий випадок був зовсім недавно. В одному з мережевих супермаркетів вибирав пральний порошок. Виявилося, що найекономніша упаковка - півторакілограмова, а не на 5 і не на 10 кг. Так що не забувайте рахувати. Шкільного курсу математики для початкових класів тут цілком достатньо.

4.Уважно пошукайте вдома

Я майже перестав ходити в магазин за цвяхами, сірниками. Якщо добре пошукати - всі ці дрібниці, швидше за все, виявляться забутими на далекій полиці або в глибині шафки. Така знахідка позбавить вас від зайвого походу в супермаркет. А значить - від незапланованих витрат.

5. Робіть список покупок

Супермаркет - це взагалі окрема тема. Все там влаштовано так, щоб людина вийшла назовні з повними сумками непотрібного йому товару. Ми згадуємо, що хочемо ось ту шоколадку або ось цю рибку, та й он ті шкарпетки не завадили б. Багато цих речей насправді нам не настільки гостро необхідні, а просто попалися на очі. Порада проста - ходіть до супермаркету зі списком потрібних вам покупок і не відступайте від нього. Хоча міру знати треба в усьому. Іноді можна побалувати себе і придбати щось не зовсім вже й потрібне.

6.Записуйте витрати

Одного вечора, сидячи вдома, я спробував згадати: що я сьогодні купив? І не зміг. Думаю, така ж біда у багатьох людей. Це неправильно. Я записую всі свої витрати в блокнот: заношу в різні колонки витрати на їжу, великі витрати, гроші на ремонт машини і бензин, розваги, комунальні платежі. Збираю чеки, прошу їх там, де не завжди дають. Раз на місяць плюсую всі витрати, аналізую: на що я витрачаю найбільше грошей, на що менше. Чого купувати не варто було. Це дуже допомагає розумніше витрачати гроші в наступному місяці. Не вірите мені - подивіться на будь-яку державу. Щоб економити гроші, розумні дядьки пишуть щороку книжку, в якій планують всі витрати. А потім перевіряють - чи так витрачаються гроші. Якби у країн не було бюджету - був би хаос. Але якщо держави не дозволяють собі жити без бюджету, то чому це собі дозволяєте ви?

7.Не соромтеся економити

У ресторані я можу попросити налити мені води з кулера. Вони є на кожній кухні - чиста вода використовується для готування. Вам обов'язково наллють стакан-другий безкоштовно. Люди часто соромляться це зробити, а я нічого страшного в цьому не бачу. Можу дозволити собі замовити блюдо хоч за 200-300 гривень, але чому не зекономити 15-20 гривень на напоях ? Тим більше що за смаком звичайну очищену воду складно відрізнити від дорогої мінералки без газу. Я, наприклад, не відрізню.

8.Купуйте дорогі речі

"Ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі", - так говорять англійці. А вони значно багатші за нас. Чого ж ми тоді купуємо всяку погань? Гарна річ прослужить довше і, в підсумку, заощадить вам гроші. Я вже кільком своїм друзям порадив холодильники однієї відомої німецької фірми. Вони без проблем працюють 7-10 років. Потім їх можна ремонтувати і вони будуть служити ще стільки ж. За цей час - 20 років - ви поміняєте 3-4 дешевих китайських холодильники, до яких не знайдеш деталі, коли в них щось зламається.

9.Оптимізуйте

Якось я сидів вдома і знічев'я почав роздумувати про гарячу воду. Платити по 24 гривні за кубометр мені давно здавалося нерозумним. Спосіб заощадити знайшов швидко - відмовився від гарячої води і поставив електричний бойлер. За два роки, за моїми підрахунками, він вже себе окупив і тепер заощаджує мої гроші. Гаряча вода є завжди, а плачу я за неї набагато менше, ніж раніше. Нещодавно купив батькам посудомийну машину. На миття гори посуду вона витрачає всього десять літрів води і пару крапель миючого засобу. Необхідна річ у великих сім'ях. Замислююся над утепленням будинку. Гроші на термоізоляцію через кілька років окупляться економією на опаленні.

10.Не купуйте більше, ніж зможете з'їсти

Часто, особливо якщо живеш один, пропадає їжа. Це мене завжди моторошно дратувало. Десь на планеті люди з хліба на воду перебиваються, від голоду помирають тисячами, а у мене то третина курки покриється цвіллю, то пара тарілок борщу в урні виявиться. Планувати свій раціон найзручніше на тиждень вперед. Я займаюся цим в неділю.

Обираю сім страв, які я хочу побачити на своєму столі, обмірковую, що варто приготувати заздалегідь, що потрібно буде заготовити і залишити в морозилці як напівфабрикат. Наприклад, якщо на тижні я готую котлети, в неділю роблю фарш і кладу його в морозилку. Якщо хочу відбивні - відбиваю м'ясо і відправляю туди ж. У день готування, після роботи залишається тільки розморозити і підсмажити - а це вже нескладно. Окремо в це меню я вписую два супи. Як правило - це борщ і суп на курячому бульйоні з локшиною. Іноді балую себе солянкою або юшкою. Готую собі точно на три порції - три дні суп без проблем проживе в холодильнику. Окремо готую гарнір, відразу на 2-3 дні. Найчастіше це рис і гречка. Потім, враховуючи меню, на окремому листочку складаю список продуктів.

Зручніше купити відразу на місяць вперед. Наприклад, взяти мішок картоплі на оптовому ринку набагато вигідніше, ніж купувати її по кілограму. А в сухому місці картопля пролежить місяці три без проблем. З крупами ще простіше. Про запас запастися легко сіллю, спеціями, цукром і багатьма іншими товарами. З запасом купувати можна і м'ясо - але класти його в морозилку, звичайно, потрібно, розділивши на порції.

До списку новин