загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Нафтогаз" попереджає про відключення газу в самопроголошених східних регіонах України

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автори: Кристіан Олівер та Роман Олерчик в Києві

НАК "Нафтогаз України", державна газова компанія, попереджує про свою неспроможність продовжувати постачання газу до східних регіонів країни через накопичення несплачених рахунків.

Виконавчий директор компанії Андрій Коболєв заявив, що компанія потерпає від "важкого фінансової обузи", продовжуючи качати газ до відколотих міст Донецька та Луганська, і що можливість припинення постачань "обговорюється на найвищому політичному рівні в Україні".

Коментарі Коболєва віддзеркалюють погіршення ситуації, у той час як конфлікт з проросійськими бойовиками продовжує даватися взнаки на вже й без того хиткій українській економіці. НАК "Нафтогаз України" оцінює свої втрати в майже $1 млрд. за 12 місяців, якщо поставки залишатимуться фактично безкоштовними.

Все ж вони також створять завуальовану погрозу  Києва з тим, щоб захопити один з небагатьох джерел важелів впливу на сепаратистських повстанців. Петро Порошенко, Президент України, попередив нещодавно, що стан безпеки країни погіршується і що Київ повинен готуватися до "сценарію з тотальною війною".

Тим не менше, Українські чиновники, можливо, беручи до уваги гуманітарні втрати та різку відповідь, до якої такий крок може спровокувати Москву, спростували ймовірність припинення поставок газу до східного донбаського регіону в зимовий період.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр, заявив, що цього тижня Київ повинен  спробувати компенсувати втрати "Нафтогазу", заморозивши інші субсидії, які виплачуються людям, що живуть на сході. Уряд вже відрізав Донбас від комунальних послуг і банківських мереж.

Він також заявив, що сепаратистські лідери на сході розповідають людям про те, що "Нафтогаз" скоротив поставки і що "Газпром", російський експортний монополіст, втрутився, аби тримати їх в теплі. "Це - пропаганда", - сказав він.

На енергетичному ринку відображаються труднощі цього конфлікту і взаємозалежність воюючих сторін. Україна сильно залежна від Росії через поставки газу, в той час як бунтівні східні області країни залежать від Києва. Крим все ще отримує більшість електропостачання  з материкової України, хоч і був приєднаний до Москви в березні.

Україна не одержувала газопостачання з Росії з  червня, але виживає за рахунок вітчизняного видобутку, поставок з інших країн-членів ЄС та накопичених запасів у 15,5 млрд. кубометрів. Коболєв запевнив, що цього було достатньо для того, щоб гарантувати "спокійну зиму".

Він також заявив, що зазнає тиску від пересічних споживачів з вимогою відрізати сепаратистів. "Наші клієнти стверджують, що ми робимо помилку, оскільки дозволяємо, щоб газ прямував до "Донбасу без оплати", - повідомив він Financial Times.

Він також додав що компанія проводить ретельний аналіз можливості запровадження "строгих правил" стосовно постачання газу без вчасних оплат. Високо субсидовані поставки газу традиційно були одними з найбільших витрат в українському бюджеті, і Міжнародний валютний фонд закликав до більш жорсткого контролю, згідно з умовами надання $17 млрд. антикризової допомоги.

Коболєв застеріг, що остаточне рішення щодо газопостачання сходу буде складним, тому що поставки  звичайним домашнім господарствам та підприємствам знизяться до нуля. "Ми розуміємо, що припинивши подачу газу до області, ми створимо суттєві проблеми для місцевого населення. Тому, мабуть, це не найкращий шлях".

Без поставок з решти України "Газпром" зможе постачати газ східним містам безпосередньо через газопровід з Росії. Але Юрій Вітренко, директор міжнародного бізнесу "Нафтогазу", сумнівається в тому, що Москва швидко втрутиться, щоб компенсувати втрачені поставки.

"Вони мають технічні можливості" постачання газу, до самопроголошених східних регіонів, але "як здається, не дуже хочуть це робити", - сказав він в інтерв'ю журналістам у Києві.

Вітренко додав, що росіяни хотіли б, щоб  "Нафтогаз" продовжував постачання Донбасу з тим, щоб і надалі шкодити українському казначейству.

Він також зазначив, що конфлікт на сході позбавило Україну місцевого антрацитного вугілля, яке використовується для виробництва електроенергії на термоелектричних генераторах. "Україна почала імпортувати вугілля з Південної Африки, аби компенсувати втрати. У довгостроковій перспективі вона зможе модифікувати генератори для виробництва енергії з інших марок вугілля", - додав він.

У той час як українські чиновники заявляють, що їх основні міркування щодо закриття трубопроводів на Донбасі мають гуманітарний характер, вони також додають, що існують і економічні причини. Східні області України  є промисловим центром, на який припадає близько 15% виробництва.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин