загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Події в Україні за 22 травня 2015р

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У дайджесті подій – коротко про головні новини цього дня:

чим жила Україна сьогодні

 

Затримані диверсанти наполягають, що не звільнялися з російської армії

Російський затриманий військовослужбовець Олександр Александровзаявляє, що не звільнявся з армії, а на Донбасі виконував даний йому наказ.

Про це обоє бійців розповіли в інтерв'ю російській "Новій газеті".

"Олександр Анатолійович. Народився 7 січня 1987 року в Южно-Сахалинську. У цей час прописаний у Кировській області. Там проживають мої батьки. Я громадянин Російської Федерації. Дійсний військовослужбовець ( збройних сил РФ —П.К.). У будь-якому разі був", - сказав він.

"Сам я не звільнявся, рапортів ніяких не писав", - підкреслив він, а на уточнююче питання, чи вважає він себе дійсним військовослужбовцем російської армії, він сказав: "Так".

Александров також сказав, щоб хотів би, щоб його вважали військовополоненим, а не терористом.

"Хотілося б, щоб був військовополоненим. Цей статус мені, скажімо так, подобається більше ніж статус найманця або бандита", - сказав він.

"Був наказ, і як військовий я його виконував. Відрядження таке", - сказав він

"Терористичних актів я не виконував, я виконував своє завдання по службі чисто розвідувальне. Жодних диверсій не виконував", - додав він.

На прохання  прокоментувати заяви влади РФ, що на території Донбасу немає російської армії, він відповів: " Як бачите, вона є. Просто невигідно зізнаватися в цьому".

Александров також повідомив, що, коли їх відправляли в Українe, їм обіцяли подвійну зарплату, "але її немає, не було".

У свою чергу інший військовослужбовець російської армії ЄвгенЄрофеєв також заявляє, що рапортів про звільнення не писав і виконував у Луганській області наказ.

"Я ще не звільнявся. Просто така ситуація, інформаційний вакуум, до нас ніхто не приходить із нашого як би посольства, ніхто з нами не зустрічається, не розмовляє. Жодного разу не бачив жодного представника нашої країни, хоча є громадянином Росії. Не знаю, що зараз взагалі відбувається й у що все виллється. Але сподіваюся, що все буде добре. Повернуся до батьків, до дружини", - сказав Єрофеєв.

"Перебував (на позиції - УП) я в статусі військовослужбовця [Росії], виконував наказ, нікого не вбивав. Так уже вийшло, що стали так події розвиватися", - сказав він.

При цьому Єрофеєв продовжує наполягати, що російської армії на Донбасі немає, що Росія в конфлікті не бере участь, а її намагаються в конфлікт втягти й називає ситуацію "громадянською війною".

У Станиці Луганській відбувся черговий бій, поранено українського силовика

З 22:00 вечора четверга до опівночі Станицю Луганську кілька разів обстріляли бойовики з мінометів.

Про це повідомляється на сторінці луганського губернатора Геннадія Москаля.

В результаті був пошкоджений житловий будинок на вулиці Шевченка і перебитий газопровід на вулиці Лебединського. Обійшлося без жертв, але більшість місцевих мешканців майже до ранку ховалася в підвалах.

За словами Москаля, після півночі диверсійна група бойовиків, пройшовши через напівзруйнований міст на лівий берег Сіверського Донця, що контролюється Україною, зав’язала бій із українськими силовиками.

"Напад відбили, однак у результаті сутички один український військовий поранений", – додав він.

За словами губернатора, вилазки через цей міст з наступним боєм бойовики робили вже неодноразово.

"Крім того, під виглядом мирних мешканців із окупованих територій проходили інформатори, котрі повідомляли ворогу про дислокацію та вогневі точки наших військових", – додав він.

Зокрема, два тижні тому перестрілка в районі мосту спалахнула серед дня, і в зону вогню потрапили кілька десятків мирних мешканців, що намагалися пройти зі Станиці на правий берег річки в так звану "ЛНР". Тоді дивом ніхто не постраждав.

З огляду на ці та багато інших подібних фактів пішохідний рух через напівзруйнований міст у Станиці Луганській повністю перекритий українськими силовиками, додав Москаль.

Україна та ЄС підписали угоду на 1,8 млрд євро

Україна та ЄС підписали Меморандум про порозуміння щодо надання макрофінансової допомоги Україні на 1,8 млрд євро.

Підписання документа, як повідомляє кореспондент "Європейської правди", відбулося в Ризі під час саміту Східного партнерства.

Від України Меморандум підписали міністр фінансів Наталія Яресько та голова Національного банку України Валерія Гонтарева, від ЄС - віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Під час церемонії також був присутній президент України Петро Порошенко.

Як відзначив віце-президент ЄК, загалом програма фінансової допомоги ЄС, яку було надано Україні, є найбільшою з усіх наданих для країн, що не є членами ЄС.

"Меморандум передбачає не лише допомогу, але й зобов'язання України щодо впровадження реформ. Ми підтримуємо ці зусилля, які спрямовані на посилення економіки України, а також зв'язків країни з ЄС", - зауважив він.

Міністр фінансів України зі свого боку зауважила, що допомога ЄС свідчить про віру Євросоюзу в те, що Україна зможе пройти цей "складний період".

За словами Яресько, Україна вже доклала значних зусиль в питанні боротьби з корупцією, створенні більш сприятливого бізнес клімату та чеснішої системи оподаткування.

"Успішна Україна важлива не лише для українського народу, але й для ЄС в цілому", - наголосила міністр.

Макрофінансова допомога йде слідом за двома подібними програмами у розмірі 1,61 млрд євро, виданими протягом травня 2014 та квітня 2015 року.

Загальна макрофінансова допомога складає 3,41 млрд. євро, яка представляє собою найбільшу фінансову допомогу третій країні в такий короткий період.

Як повідомлялося, 31 березня Європейська рада прийняла рішення, яким затвердила надання Україні 1,8 млрд євро макрофінансової допомоги.

25 березня депутати Європарламенту схвалили плани ЄС щодо надання Україні кредиту в розмірі 1,8 млрд євро. 

Макрофінансова допомога надаватиметься трьома траншами: перші два буде виплачено в другій половині 2015 року, третій - на початку 2016 року.

Генерал НАТО: РФ розгорнула стратегічні системи, здатні до ядерного удару

Головнокомандувач НАТО в Європі Філіп Бридлав звинуватив Росію в розгортанні стратегічних систем, які здатні до нанесення ядерного удару.

Про це повідомляє Bloomberg.

За його словами, у нього немає "прямих доказів" розміщення російської ядерної зброї.

"Проте багато систем, що росіяни використовують для доставки ядерної зброї є системами подвійного призначення - вони можуть бути або для  звичайної, або для ядерної зброї - і деякі з цих систем розгорнуті," - сказав Брідлав.

 Брідлав підкреслив, що у НАТО немає необхідності коригувати ядерну стратегію, але першочергове завдання організації - бути готовою дати "впевнену, надійну і ефективну ядерну відповідь".

Як повідомлялося, в НАТО серйозно стурбовані заявами РФ про можливе розміщення в Криму ядерної зброї.

Раніше в НАТО заявляли, що реагують на ядерну загрозу Росії і вже зробили деякі кроки.

Обидві сторони на Донбасі катують полонених - Amnesty International

На сході України обидві сторони конфлікту часто й широко застосовують катування до полонених, заявляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Про це йдеться у звіті на 36 сторінок про катування й убивства на сході України, повідомляє організація в прес-релізі.

Звіт ґрунтується на розповідях колишніх полонених. Організація опитала 33 особи, які були в полоні на Донбасі якийсь час у період із липня 2014 року по квітень 2015 року (17 людей побували в полоні в бойовиків і 16 осіб – у полоні українських силовиків, зокрема СБУ),

У 32 із опитаних колишніх полонених – важкі побої чи інші знущання. Розповіді цих людей підтверджують рентгенівські знімки, лікарняні записи, знімки тощо.

Ті, хто побував у полоні, розповідали, що їх били, ламали їм кістки, катували електричним струмом, били ногами, тицяли ножем, підвішували до стелі, позбавляли сну на декілька днів, погрожували смертю, імітували страту, відмовляли в терміновій меддопомозі.

Директор програми Amnesty International із Європи й Центральної Азії Джон Дальхізен зазначив: "Ув'язнені по обидва боки були побиті й пережили імітацію страти. Ми також документували вбивства полонених сепаратистами. Це військовий злочин…".

Представники правозахисної організація зафіксували щонайменше три нещодавні випадки, коли бойовики-сепаратисти вбили як мінімум 8-х військових України. При цьому Amnesty International використовувала і зізнання самих бойовиків.

Більшість із жорстоких порушень у поводженні з людьми відбувається в неофіційних місцях утримання під вартою.

На стороні сепаратистів ситуація хаотична, там діє безліч різних груп, які утримують полонених у щонайменше десятці різних місць.

З іншого боку, один із колишніх полонених розповів Amnesty International, що "Правий сектор" використовує занедбаний дитячий табір для утримання заручників. За його словами, "Правий сектор" застосовує до полонених жорстокі катування й вимагає викуп у їхніх родин.

Amnesty International попередила українську владу про це, але відповіді поки не отримала.

Крім того, правозахисники встановили, що обидві сторони самовільно хапають мирних жителів, які не чинили злочинів, лише за симпатії протилежній стороні.

Так, цивільні особи розповідали, що їх затримували і били лише за те, що вони мають знімки з Євромайдану на мобільних телефонах, або за те, що в них у контактах є телефонні номери сепаратистів.

Щастя сильно обстріляли, підбито БТР і поранено бійця - Москаль

Місто Щастя зазнало кількох потужних обстрілів із мінометів та гранатометів увечері 21 травня і вночі.

Як повідомляє голова Луганської ОДА Геннадій Москальі, вогонь вівся з боку окупованої Веселої Гори по місцевості біля мосту через Сіверський Донець, де розташовані опорні пункти наших силовиків.

За попередніми даними, внаслідок обстрілу підбито щонайменше один БТР, одного бійця важко поранено.

У дачному кооперативі, що неподалік, від прямих влучень мін та гранат згоріли кілька будинків.

Пошкоджено лінію електропередач, тому світло подається по резервній.

Одна з мін пошкодила газопровід, однак до ранку його зуміли полагодити.

Житлові масиви міста залишилися поза зоною ураження, всі системи життєзабезпечення працюють. Детальні наслідки обстрілів з’ясовуються.

За добу в АТО загинули 3 військових та 1 цивільний

За минулу добу у зоні проведення АТО загинули 3 українських військовослужбовців, 12 - отримали поранення.

Про це під час брифінгу у п'ятницю повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

"За минулу добу внаслідок бойових дій 3 українських військовослужбовців загинули, 12 – отримали поранення. Найбільші втрати сили АТО понесли на Донецькому напрямку", - сказав він.

Лисенко також зазначив, що на Маріупольському напрямку єдиною точкою зіткнення залишається Широкине. Противник застосовує широкий спектр озброєнь – від стрілецької зброї до 122-мм гармат.

На Донецькому напрямку ситуація залишається найскладнішою. У четвер бойові дії на західних околицях Донецька активізувалися після опівдня.

"Окрім стрільби по бойових позиціях сил АТО, терористи "ДНР" вели вогонь зі 122-мм гармат по житлових кварталах Авдіївки, Опитного та Водяного, внаслідок чого є постраждалі серед цивільних: загинула 1 людина, а ще 2 – отримали осколкові поранення", - сказав він.

Представники Спільного центру з координації та контролю надали інформацію про ці порушення перемир’я з боку проросійських бандформувань спостерігачам ОБСЄ.

Тривають зіткнення і на західних та східних околицях Горлівки. Противник зосередив у цьому районі значну кількість 120-мм мінометів та іншого важкого озброєння, та інтенсивно його застосовує.

На Луганському напрямку тривають перестрілки поблизу Золотого, Щастя та Станиці Луганської, переважно зі стрілецької зброї.

До списку новин