загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Загроза тероризму! Що робити громадянину?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Загроза тероризму! Що робити громадянину?

Збудована потрійна система укріплень вздовж всієї лінії фронту, поява прикордонників на блокпостах, запровадження дозволів на перетин лінії зіткнення поступово формують фактично нову лінію кордону, через яку на нашу територію, на жаль, заходять російські ДРГ для здійснення терористичних атак.

Таким чином війна поступово переходить зі стадії відкритих бойових дій у мінно-диверсійну. Ми стаємо свідками поширення терактів на всю територію України, зокрема й у Львів. Ілюзії багатьох, що війна далеко, і сюди «вони» не прийдуть, розвіялися. Недавні вибухи, знайдені розтяжки, телефонні «замінування», затримки потенційних диверсантів у нашому місті повинні навчити нас жити в умовах постійної терористичної загрози. Так само, як живуть інші народи, оскільки в найближчі роки Росія нікуди не подінеться і всіма силами намагатиметься дестабілізувати обстановку всередині країни. Врешті стати жертвою терористів ми можемо і під час кримінальних розбірок, зокрема і з участю псевдопатріотів. Події в Мукачеві яскраво це демонструють, благо зброї в державі гуляє дуже багато.

Отже, що треба знати і яких правил дотримуватися?

Пам’ятаймо, що найбільш вразливими до терактів є діти. Бажання підняти іграшку, яка чомусь лежить у дворі, копнути ногою банку чи порожню коробку, які лежать на тротуарі, потягнути невідомий дріт, а то й просто залізти, куди не слід, можуть привести до трагедії. Вибухівка традиційно закладається у вказані речі, а розтяжки можуть стояти де завгодно. Отож постійно розказуймо своїм дітям про правила поведінки при терористичній загрозі. І нагадуймо про це регулярно, оскільки діти забувають сказане, внаслідок вікової легковажності. А напускний героїзм перед компанією однолітків може взагалі спонукати до розбирання вибухових пристроїв, або кидання їх у вогнище.

Пам’ятаймо, що ознаками можливої підготовки до проведення терористичних актів у багатоквартирних житлових будинках можуть бути:

• поява незнайомих осіб, які цікавляться інформацією про будинок та можливістю потрапити до нього;

• вивчення незнайомими особами місцевості, території та розміщення будинку (об’єкта), складання його плану, схеми, ведення фото і відеозйомки;

• наявність у незнайомих осіб великих сум грошей та предметів, схожих на замасковану зброю та вибухові пристрої;

• звернення незнайомих осіб до мешканців з проханням надати, за підозріло великі гроші, на нетривалий термін житло, стоянку для транспортних засобів, місце для зберігання вантажу, перегнати транспортний засіб, передати посилку, познайомити з будь-якою людиною тощо.

Слід знати, що для камуфляжу вибухових пристроїв можуть бути використані звичайні побутові предмети: портфелі, валізи, сумки, пакунки, пакети, згортки, мішки, ящики, коробки, іграшки тощо, зовнішній вигляд яких може приховувати їх справжнє призначення.

Ознаками підозрілих предметів, які можуть виявитися вибуховими пристроями, можуть бути: наявність дротів, малої антени, скотчу, підозрілих звуків (цокання годинника, клацання), джерел електричного живлення (батарейок, акумуляторів) або розтяжки з дроту (шпагату, мотузки), незвичне розміщення предмету, а також не властивий специфічний запах.

При виявлені підозрілого предмету у під’їзді будинку необхідно:

• не залишати без уваги річ, яка не повинна перебувати у під’їзді;

• опитати сусідів, щоб виявити власника або особу, яка цю річ залишила;

• у разі якщо власник не виявлений, негайно повідомити про знахідку чергові служби МВСУ, СБУ, ДСНСУ та місцевого підрозділу з питань цивільного захисту.

При виявленні підозрілого предмету у громадському транспорті:

• не залишати без уваги забуту або бездоглядну річ;

• звернути увагу людей, що знаходяться поруч, на річ та опитати їх, намагаючись встановити власника, або особу, яка могла цю річ залишити;

• у разі якщо власник не встановлений, негайно повідомити про знахідку водія (машиніста) транспортного засобу.

При виявленні будь-де (у тому числі на об’єктах) підозрілого предмету не вчиняйте ніяких дій: не чіпайте, не відкривайте та не переміщуйте його; зафіксуйте час його виявлення; не використовуйте мобільні телефони та засоби радіозв’язку, обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи, фахівців МВСУ і ДСНСУ та вкажіть місце знаходження підозрілого предмету.

Стрілянина на вулиці в наш час трапляється, на жаль, дуже часто. Це буває при бандитських нападах, терористичних актах та під час особливо бурхливих вуличних сутичках.

Якщо ви потрапили в зону стрілянини на вулицях міста то:

• відразу ляжте і огляньтеся, виберіть найближче укриття і проберіться до нього, не підводячись у повний зріст. Укриттям можуть бути виступи будівель, пам’ятники, бетонні стовпи, бордюр, канави;

• при першій можливості сховайтеся у під’їзді житлового будинку, в підземному переході і дочекайтеся закінчення стрілянини. При цьому пересувайтесь по кривій лінії, не піднімаючись у повний зріст;

• вживайте заходи для порятунку дітей, при необхідності прикрийте їх своїм тілом;

• при можливості повідомте про те що сталося співробітникам міліції;.• якщо стрілянина застала Вас дома, то сховайтеся у ванній кімнаті і ляжте на підлогу, тому що знаходитися в кімнаті небезпечно із-за можливого рикошету. Ні в якому разі не визирайте у вікно.

Якщо Вас захопили терористи а транспорті або приміщенні дотримуйтесь наступних правил:

• зосередьтеся, тверезо оцініть ситуацію, подумайте як діяти;

• не привертайте до себе уваги терористів (не метушіться, зніміть прикраси, не відповідайте на провокації);

• уважно огляньте приміщення, подумайте про місця схову в разі стрілянини;

• не реагуйте на провокаційну чи зухвалу поведінку;

• продовжуйте спокійно сидіти, не ставлячи питань і не дивлячись в очі терористам, бажано підкоритися беззастережно;

• перш ніж пересунутися чи відкрити сумочку, запитуйте дозволу;

• уникайте необдуманих дій, тому що в разі невдачі можна поставити під загрозу власну безпеку і безпеку;

• якщо почався штурм будинку (літака, автобуса), розпочатий спеціальними підрозділами, лягайте на підлогу, а після закінчення штурму негайно покиньте приміщення: не виключено, що терористи заклали там вибухівку.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: ВАША МЕТА – ЗАЛИШИТИСЬ ЖИВИМИ!

І найголовніше – про всі підозрілі випадки повідомляйте за номерами 101, 102, 272-47-44 (черговий) або 067-671-17-43 (чергова частина міліції).

Юрій Кужелюк

До списку новин