загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як правильно вибрати енергозберігаючу лампу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як правильно вибрати енергозберігаючу лампу

При виборі енергозберігаючої лампи необхідно обов’язково брати до уваги її потужність, тип цоколя, форму, колірну температуру, гарантію і термін служби.

Правильна назва ламп, які в народі називають енергозберігаючими, – компактні люмінесцентні лампи (КЛЛ). За великим рахунком, вони є спадкоємцями люмінесцентних ламп (ламп денного світла), винайдених і запущених в експлуатацію в другій половині ХХ століття.

Будова компактної люмінесцентної лампи

Всі сучасні компактні люмінесцентні лампи складаються з цоколя, електронного блоку і вигнутої колби. Призначення цоколя абсолютно не змінилося, він служить для фіксації лампи в патроні і передачі струму від електричних провідників безпосередньо до лампи.

Електронний блок потрібний для формування напруги, що надходить на електроди лампи та управління її запуском.

Усередині багаторазово вигнутої колби знаходяться електроди, а сама вона заповнена інертним газом. Після появи розряду на електродах, випромінювання, що генерується лампою, є ультрафіолетовим. Щоб зробити його видимим, внутрішня частина колби покрита речовиною, що світиться, – люмінофором.

Потужність

У першу чергу при виборі КЛЛ слід визначитися з її потужністю. Оскільки світловіддача енергозберігаючої лампи приблизно в 5 разів вища від традиційної лампи розжарювання. Для визначення необхідної потужності компактної люмінесцентної лампи досить поділити на 5 значення потужності раніше використовуваної лампи розжарювання.

Не забувайте, що від потужності лампи залежить кількість споживаної нею електрики.

Нижче наведена таблиця відповідності світлового потоку потужностям ламп розжарювання і КЛЛ.

Потужність лампи розжарювання, Вт

Потужність КЛЛ, Вт

Світловий потік, лм

40

8

420

60

12

720

100

20

1360

150

30

1900

225

45

2600

Колірна температура

В залежності від місця розташування лампи слід вибирати відповідну температуру кольору.

Для отримання теплого, злегка жовтуватого світла необхідна лампа з колірною температурою 2700 К. Таке освітлення буде дуже нагадувати традиційне, як від лампи розжарювання, і ідеально підходить для житлових приміщень. Його міжнародне маркування – 830 або 827.

Колірна температура в 4100 К забезпечить освітлення світлом, схожим на природнє. Лампи з такою колірною температурою доцільно використовувати в офісних та громадських приміщеннях. Таке освітлення буде більше сприяти концентрації уваги, ніж розташовувати до відпочинку і розслаблення. Міжнародне маркування ламп – 840.

Лампи ж з колірною температурою 6400 К з холодним білим світлом краще використовувати для зовнішнього освітлення, освітлення виробничих, медичних та деяких офісних приміщень. Їх міжнародне маркування – 940, 954 і 965.

Тип цоколя і форма

Більшість компактних люмінесцентних ламп мають цоколь традиційного розміру Е27, однак для невеликих світильників потрібні лампи з цоколем меншого розміру – Е14. Для потужних освітлювальних приладів з великим діаметром патрона існують енергозберігаючі лампи з цоколем розміру Е40.

Форма ламп може бути найрізноманітнішою: напівспіральною, спіралевидною, U-подібною і у вигляді колби. На якість роботи лампи її форма абсолютно не впливає, тому при виборі форми компактної люмінесцентної лампи слід приймати до уваги відповідність її розміру розмірам освітлювального приладу, гармонійному поєднанню з дизайном інтер’єру і керуватися особистими естетичними уподобаннями.

Ціна, термін служби і гарантія

Не варто спокушатися низькою до непристойності ціною лампи, оскільки в такому випадку є ймовірність придбати noname-пристрій, який навряд чи відпрацює навіть чверть заявленого терміну служби.

Термін служби у ламп різних виробників варіюється в діапазоні від 4000 до 12000 годин. Краще зупинити свій вибір на лампах з великим терміном служби, оскільки є досить високий ступінь ризику, що лампочка вийде з ладу, не встигнувши окупити вкладені в неї гроші.

Гарантійний термін у енергозберігаючих ламп в основному залежить від виробника, становлячи від 6 місяців до 3 років. Щоб ваша гарантія на придбану лампу залишалася в силі, протягом усього гарантійного терміну зберігайте її упаковку і магазинний чек.

До списку новин